ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Misterul concedierii realizatorului cu cea mai mare audiență din istoria televiziunilor de știri începe să se limpezească.

Ce patron își demite angajatul cel mai prețios? Ce întreprinzător își concediază angajatul care îi aduce cei mai mulți bani? Ce om de afaceri îl dă afară pe salariatul său exponențial, care îi asigură supremația totală în domeniu?

Într-un mediu capitalist și concurențial normal, răspunsul nu poate fi decât unul singur: NICI UNUL.

Cu toate acestea clanul Murdoch l-a concediat pe Tucker Carlson, cel care a transformat Fox News în liderul detașat de audiență al televiziunilor de știri, nu doar din Statele Unite ci din întreaga lume.

Ce l-a apucat pe Rupert Murdoch și pe fiii săi, care conduc imperiul media, să omoare găina cu ouă de aur?

Ei bine, misterul începe să se limpezească.

Un prim indiciu a fost reacția membrilor complexului militaro-industrial care au exultat la anunțul că Tucker Carlson a fost trecut pe linie moartă.

Imediat după anunțul concedierii ziaristului, un oficial al Pentagonului a declarat pentru Politico:

„Suntem o țară mai bună fără el ca să ne atace armata în fiecare seară în fața a sute de mii de oameni.”

La care altul a adăugat:

„Slavă Domnului că am scăpat!”

Într-adevăr, Tucker Carlson a făcut figură separată nu doar în peisajul media american ci și în cadrul Fox News, fiind un critic acerb al implicării Statelor Unite în războiul din Ucraina.

Tot în răspăr față de marea majoritate a confraților săi, Tucker l-a numit în repetate rânduri pe Zelenski „dictator” și „corupt”, și a vorbit pe larg despre faptul că regimul acestuia a interzis opoziția politică, a introdus cenzura presei, închide bisericile și arestează preoții.

Aceste critici și această poziție singulară a lui Tucker Carlson în peisajul presei americane și occidentale nu au făcut decât să îi sporească popularitatea în rândul publicului.

Tucker spunea cu glas tare ceea ce foarte mulți americani gândeau.

Iar cifrele de audiență ale Fox continau să crească.

Cu toate acestea, Ruper Murdoch, patronul televiziunii, l-a dat afară pe Tucker Carlson.

De ce?

Publicația americană Semafor face lumină. Într-un articol din 1 mai, ea dezvăluie că familia Murdoch pare să aibă o relație foarte apropiată cu Volodimir Zelenski, dictatorul de la Kiev.

Bătrânul Rupert Murdoch a avut o convorbire telefonică cu Zelenski în martie:

Scrie Semafor:

„Președintele executiv al Fox News, Ruper Murdoch, a avut o discuție telefonică despre care nu s-a știut până acum cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în această primăvară, în cursul căruia cei doi au discutat despre război și despre comemorarea morții ziariștilor de la Fox News în martie trecut.”

Dar asta nu e tot. Semafor adaugă:

„Președintele ucrainean a avut o convorbire similară cu Lachlan Murdoch (fiul cel mare al lui Rupert) pe 15 martie, ceea ce Zelenski a subliniat într-o observație prea puțin remarcată, cu ocazia unui discurs național luna trecută.”

Și publicația americană subliniază:

„Discuțiile au avut loc cu câteva săptămâni înainte ca familia Murdoch să-și concedieze cea mai mare vedetă și cel mai mare critic al sprijinului american pentru Ucraina, Tucker Carlson. Importanți oficiali ucraineni au transmis obiecțiile lor șefilor de la Fox față de modul în care relatează Carlson, dar Zelenski nu a ridicat acest subiect în discuțiile sale cu familia Murdoch, potrivit unei persoane la curent cu amănuntele acestor convorbiri.”

Într-un interviu acordat lui Clayton Morris de la Redacted, pe 11 martie – în perioada discuției lui Rupert Murdoch cu Zelenski – Tucker Carlson afirma:

„Spun ceea ce gândesc cu adevărat și cred că acest lucru este cu adevărat important, și dacă o să fiu dat afară pentru asta – nu știu ce să zic, dar nu o să mă schimb.”

Cu aceeași ocazie, Tucker a dezvăluit că a primit un mesaj de la una dintre persoanele cu poziție foarte înaltă cu care lucra la Fox și în care i-a scris:

„Ca să știi, sunt în total dezacord cu tine pe subiectul Ucraina!”

Carlson i-a răspuns:

„Știu, și sunt foarte recunoscător că m-ai lăsat să fiu în dezacord cu tine în public.”

În legătură cu identitatea acelei persoane care i-a transmis mesajul, Carlson a mai spus:

„Este cineva pentru care lucrez – o persoană foarte cunoscută.”

În urmă cu câteva zile, a apărut informația că familia Murdoch încearcă să îl țină pe Tucker Carlson pe tușă până la expirarea contractului cu Fox News, la sfârșitul anului 2024. Adică după alegerile prezidențiale din 5 noiembrie.

Cu alte cuvinte, să îl plătească pentru a tăcea.