ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urma reportajelor denigratoare pentru români difuzate de televiziunea britanică Channel 4, postul PRO TV a dorit să contracareze prin realizarea unor materiale cu scopul de a schimba în bine imaginea concetățenilor plecați în Regatul Unit. 

Unul dintre cei care a acceptat invitația televiziunii de a-și spune povestea a fost Cristian Gabriel Groman, un tânăr scriitor târgoviștean care a emigrat în Marea Britanie împreună cu soția. Acesta le-a povestit celor de la PRo TV despre viața lui și a familiei sale, dar în momentul difuzării reportajului au constatat că toate declarațiile fuseseră montate astfel încât să îi umilească. Întocmai ca şi cei de la Channel 4, şi românii au căutat senzaţionalul, Jurnaliștii de la Pro TV i-au prezentat pe cei doi soţi ca fiind oameni care trăiesc de pe o zi pe alta și au o viață foarte grea, așteptând mâncarea de acasă. Materialul a fost difuzat în emisiunile ”România din Regatul Unit” din data de 20 mai și ”România te iubesc” din data de 31 mai.
 
Iată ce a publicat Cristian Gabriel Groman pe pagina sa de Facebook:

"În ultimele două săptămâni, am avut parte de unele evenimente triste, pot spune; totul a început cu un reportaj realizat de postul de televiziune PRO TV, ei având o emisiune ce se numește "România din Regatul Unit”.

Am fost contactați de o echipă a postului PRO TV, formată din reporterul Rareș Năstase și un cameraman. Aceștia au dorit să filmeze casa unde locuim, sub motivul că doresc să schimbe imaginea românilor ce trăiesc în Londra și UK, în BINE, această emisiune – în opinia lor – fiind o contrapartidă (un răspuns), la emisiunile defăimătoare la adresa românilor produse și difuzate de postul britanic Channel 4. Am acceptat acest lucru, gândindu-mă că românii nu merită să fie arătați cu degetul de nimeni, nici de englezi, nici de altcineva și trebuie să arătăm părțile pozitive ale românilor din Diaspora (…).

În urma difuzării celor două emisiuni de postul de televiziune PRO TV, am rămas profund șocat de modul în care casa în care locuim și viața noastră de aici, din Londra, au fost prezentate. S-au tăiat (la montaj) declarații, s-a denaturat adevărul, s-a prezentat numai ce le-a convenit dumnealor, numai pentru o știre bombă, o știre de senzație, plus că s-a deformat realitatea. S-a deformat realitatea pentru că viața noastră, de aici, a fost prezentată ca o viață chinuită; am fost prezentați ca niște oameni în toată firea care stăm într-o casă precum niște studenți într-un cămin.  Am fost prezentați ca niște oameni ce au parte de un adevărat calvar, cum că în toate diminețile este coadă la baie. Este un lucru total neadevărat (…).

Am fost prezentați ca niște oameni care își duc viața de azi pe mâine, care nu se descurcă fără mâncarea trimisă de acasă, de părinți. Realitatea expusă de noi a fost cu totul alta! Am declarat că ne putem permite foarte multe lucruri, că viața noastră de aici este incomparabilă cu viața din România, numai că ne lipsește gustul produselor de acasă. Aici, carnea nu are nici un gust, asta am spus…”, a povestit tânărul.

Acest lucru nu va rămăne fără urmări. Cristian Gabriel Groman a acționat în instanță PRO TV, cerând postului de televiziune, precum și jurnaliștilor Rareș Năstase, Andreea Esca și Cristian Leonte despăgubiri în valoare de 200. 000 de euro pentru imaginea deformată prezentată. Prof. dr. Florin Ciutacu, arbitru și mediator internațional îi reprezintă pe cei doi soți în procesul împotriva PRO TV și o mulțime de români și-au exprimat susținerea față de ei, mai ales că televiziunea nu a umilit doar această familie, ci mult mai mulți români din Diaspora care au fost afectați indirect.
 
Nu este pentru prima oară când Pro TV recurge la diverse tertipuri în realizarea unor emisiuni sau reportaje. În septembrie 2014, un reporter al Ştirilor PRO TV a realizat un reportaj despre zgomotul produs de lucrările de la Catedrala Mântuirii Neamului. Pentru a-şi susţine demersul, reporterul Adriana Stere a intervievat doi locatari. Unul dintre ei s-a plâns de aparatele de sudură din şantier. Numai că, în urma investigaţiilor Patriahiei, s-a aflat că acesta are balconul spre curtea interioară a blocului, fără niciun fel de vizibilitate spre şantier. 
 
Cristian Gabriel Groman este poet, având deja două volume de poeme publicate. Colaborează cu un ziar bilunar din Londra, Anunţul Românesc, şi este şi corespondent al unui portal din diaspora, romnewsmedia.com. Este şi coautor a 25 de antologii.