ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul repetent a îmbătrânit urăt: cu fața schimonosită de ură, bate isteric din picior și terorizează călătorii... O amenință inclusiv pe Mamițica.

Polonia și Ucraina, marile aliate de până ieri, se află în război total: al declarațiilor, diplomatic, economic...

Era o chestiune de ore până când războiul să se extindă și în plan militar.

Pasul a fost făcut rapid.

Miercuri seara, într-o apariție la televiziunea poloneză Polsat, premierul Matteusz Morawiecki a anunțat că țara sa nu mai trimite arme Ucrainei, pentru că trebuie să se înarmeze mai întâi pe sine.

„Nu mai transferăm arme Ucrainei, pentru că acum înarmăm Polonia cu arme mai moderne. Dacă nu vrei să fii în defensivă, trebuie să te aperi singur.”

Premierul de la Varșovia a ținut totuși să dea asigurări că măsura nu pune în pericol securitatea Ucrainei (!).

Explicația bâlbâită a lui Morawiecki –în răspăr cu tot ce a declarat în ultimele 18 luni - nu a păcălit pe nimeni.

Gestul Poloniei de a nu mai trimite arme „surorii” sale, Ucraina, reprezintă încă o escaladare abruptă a conflictului dintre ele.

Tăbălăul suroricid a pornit de la refuzul de a mai importa cereale ucrainene.

Kievul a reacționat furibund, amenințând că dă în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia la Organizația Mondială a Comerțului.

De asemenea, a răspuns cu sancțiuni comerciale, interzicând importul de legume și fructe din Polonia.

În discursul său de la tribuna Adunării Generale a ONU, președintele Zelenski nu a ezitat să arunce cu murături din borcanele anti-dronă în capul fostelor aliate.

După ce, timp de un an și jumătate, de la începutul războiului, acestea s-au făcut preș la picioarele Ucrainei, sacrificându-și propriile interese și popoare, liderul de la Kiev le-a acuzat acum de ipocrizie și de teatru politic:

„Este alarmant să vedem cum unii din Europa mimează solidaritatea într-un teatru politic, transformând cerealele într-o melodramă.”

Mai mult, în mod aiuritor, Zelenski și-a acuzat aliații de... „Putinism”.

Ucraineanul a zis:

„Par să își joace propriul lor rol, însă, în realitate, ele contribuie la pregătirea terenului pentru un actor moscovit.”

Pe polonezi (mai ales pentru liderul de facto al țării, Jaroslaw Kaczynski, al cărui frate geamăn a murit într-un accident suspect de avion în Rusia), decât să-i faci filo-ruși, mai bine îi înjuri de mamă.

Ambasadorul Ucrainei a fost convocat de urgență la Ministerul de Externe al Poloniei și avertizat că vor urma represalii.

La câteva ore după discursul de la New York al lui Zelenski, premierul Morawiecki a făcut o declarație tăioasă la televiziunea poloneză:

„Avertizez autoritățile ucrainene: dacă escaladează conflictul în acest mod, vom interzice noi produse la import în Polonia. Autoritățile ucrainene nu înțeleg gradul în care agricultura poloneză a fost destabilizată. Îi protejăm pe fermierii polonezi.”

A urmat apoi faimoasa deja declarație a președintelui polonez Andrzej Duda, în care a comparat Ucraina cu un înecat care își trage în adâncuri salvatorii.

Relațiile dintre Polonia și Ucraina au ajuns atât de proaste într-un timp atât de scurt, încât întâlnirea dintre Duda și Zelenski, programată să aibă loc la New York, a fost anulată.

Evident că Washingtonul - care nu poate tolera breșe în alianța anti-Rusia - va interveni de urgență pentru a opri escaladarea.  

În ultimele ore, Kievul a pus puțină surdină declarațiilor oțărâte.

Sunt semne că se va ajunge probabil la un armistițiu comercial.

Însă Răul a fost produs. În blocul occidental al aliaților Ucrainei, fisura a apărut exact în punctul său de maximă rezistență: veriga Varșovia-Kiev.

Oricând s-ar strădui Washingtonul să o stopeze și să o remaieze, ruptura a fost făcută. Inevitabil, ea se va lăbărța.

Începând cu polonezii, Aliații au văzut fața adevărată a „fratelui” Zelenski: un Goe îmbătrânit în rele, schimonosit de ură și isteric, gata să o omoare la propriu pe Mamițica pentru capriciile sale.

Și să dea foc la lume, dacă nu îl oprește de urgență cineva.

De mai multă vreme, se vorbește despreDebarcarea lui Zelenski.

Acum, semnalul de alarmă a fost tras.

Operațiunea „Aruncă-l pe Goe din tren”pare iminentă!