ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului a hotărât astăzi înaintarea propunerii de canonizare a părintelui Arsenie Boca către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române.

 
Mitropolia Ardealului a început demersurile de canonizare a părintelui Arsenie în noiembrie 2015, stabilindu-se o comisie care să cerceteze viața celui supranumit de popor „Sfântul Ardealului”, informa ActiveNews la vremea respectivă.

Durata acestor cercetări asupra vieții părintelui Arsenie Boca au durat aproape patru ani, iar  Mitropoliei Ardealului a hotărât să supună la vot Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române dacă părintele Arsenie Boca va fi trecut în rândul sfinților. Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu, s-a pronunțat de mai multe ori, public, pentru canonizarea monahului.

Conform canoanelor ortodoxe, pentru a fi trecut în rândul sfinților, Biserica trebuie să ia act de credința nestrămutată și neîndoielnică a respectivei persoane din timpul vieții, evlavia populară de după moarte, dar și constatarea existenței anumitor daruri de la Dumnezeu: puterea de a suferi moartea martirica pentru dreapta credință ; b) .puterea de a înfrunta orice primejdii sau suplicii, pentru mărturisirea dreptei credințe pana la moarte ; c) puterea de a-și închina viata celei mai desăvârșite trăiri morale și religioase; d) puterea de a săvârși minuni în viata sau după moarte - sau, în fine; e) puterea de a apăra și de a sluji cu devotament eroic credința și Biserica Ortodoxă.

De peste 30 de ani, părintele Arsenie Boca este considerat un sfânt de către o mare parte dintre credincioșii ortodocși români și nu numai. În 2015, în week-endul de 1 mai, peste 95.000 de oameni au fost în pelerinaj la mormântul părintelui de la mănăstirea Prislop.

Dacă va fi canonizat, data de pomenire a Sfântului Arsenie de la Prislop va fi 28 noiembrie, data în care părintele a trecut la cele veșnice. Canonizarea părintelui Arsenie Boca ar însemna și trecerea în calendar a primului mărturisitor din temnițele comuniste.
 
O autobiografie a părintelui Arsenie Boca este disponibilă aici.