ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în ședința de lucru din data de 21 iulie pe noul Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, anunța site-ul Basilica acum trei ani, în 2020.

Postul de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților a rămas vacant ca urmare a trecerii în veșnicie a Arhiepiscopului Pimen în urma exterminării lui la București, prin tratamentul de intubare forțată.

Arhiepiscopul ales prin vot secret pentru această slujire a fost Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, fost Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Pentru același post a candidat și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pentru care Echipa GDS-22 a bănesc-bacon-preda-hagiștilor facea lobby mascat și nemascat, după cum a afirmat chiar IPS Calinic, într-un text inspirat, intitulat de noi: IPS Calinic șterge pe jos cu Vasile Bănescu și Radu Preda: Bănescu, un câine lipsit de caracter care face rău Bisericii și nu ascultă de stăpân iar Preda n-are ”tătă mintea bună” și e în cârdășie cu intelectualii care au vrut să schimbe data Paștilor.
 
Ceremonia de întronizare a avut loc în data de 26 iulie 2020, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, fiind condusă de IPS Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

IPS Calinic Botoșăneanul s-a născut în Iași, în data de 18 noiembrie 1957.

În luna martie a anului 1980 s-a închinoviat la Mănăstirea Putna, iar în anul 1984 a fost tuns în monahism cu numele de Calinic.

În perioada 1985-1989 a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu.

În 1986, la 14 mai, a fost hirotonit diacon în Catedrala mitropolitană din Iași de vrednicul de pomenire patriarh Teoctist, iar la 15 august, în același an, a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii Putna.

În 1990 a fost numit de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, stareț al Mănăstirii Râșca.

În 1991, la 25 martie, PS Calinic Botoșăneanul a fost hirotonit arhiereu în Catedrala mitropolitană din Iași, în demnitatea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
 
Întru mulți și sănătoși ani! VREDNIC ESTE!