ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, pe motiv că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961. 

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse marți, 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care este considerată răspunzătoare Rusia.
 
Moscova a negat, însă, acuzațiile cel puțin în privința filmărilor și fotografiilor apărute la Bucea, pe care le consideră opere ale „naționaliștilor ucraineni” comise după ce Armata Rusă a părăsit zona. Nu este însă clar de ce structurile ucrainene de forță și-ar ucide singure propriii cetățeni, dar aceste acuzații reciproce fac parte din componenta informațională a războiului ruso-ucrainean.
 
 
Demersul MAE român se înscrie într-o serie de gesturi similare făcute marți de mai multe state vest-europene (printre care Germania, Franța, Spania și Italia) de a expulza diplomați ruși în replică la presupusele masacre rusești de la Bucea (Ucraina). Este de așteptat ca Rusia să ia măsuri simetrice la expulzarea diplomaților săi de pe teritoriul acestor state.