ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Paisie de la Neamț este unul din marii nevoitori și înnoitori ai monahismului românesc din veacul al XVIII-lea. Este cunoscut și sub numele de Paisie Velicicovski. Este pomenit de Biserica Ortodoxă Română în fiecare an, la data de 15 noiembrie. S-a născut la 21 decembrie 1722 ca fiu al protopopului Ioan din Poltava, primind la botez numele Petru. Anul trecut s-au împlinit 300 de ani de la nașterea Sfântului.

Începând de astăzi intrăm în Postul Nașterii Doomnului, pe care vi-l dorim binecuvântat și plin de roade duhovnicești!

Citiți și ”De poți crede, toate sunt cu putință celui ce crede” - Cuvânt Pastoral al Mitropolitului Ardealului, IPS Laurențiu, la începutul Postului Nașterii Domnului și la 18 ani de la întronizarea în scaunul arhiepiscopal al Sibiului

Luând hotărârea de a se călugări, ajunge la mânăstirile Liubetk și Medvedovschi. Nemulțumit de viața de aici, Paisie ajunge la Lavra Pecerska din Kiev, unde devine rasofor. Împreună cu prietenul sau Alexie, decide să plece în Țările Române.

Ajuns în Țara Românescă viețuiește în schiturile Dălhăuți, Trăisteni, Poiana Mărului și Cârnu. Îi cunoaște pe schimonahii Vasile de la Poiana Mărului, Onufrie de la Cârnu și alți părinți cu viață aleasă.

După o vreme ajunge la Sfântul Munte Athos, unde este tuns în monahism și unde se nevoiește timp de 17 ani. Părăsește Sfântul Munte în anul 1763 și ajunge la schitul Vărzărești, din părțile Buzăului. De aici se îndreaptă spre Moldova. Este numit stareț la Mânăstirea Dragomirna, ctitoria mitropolitului Anastasie Crimca. Viețuiește aici din anul 1763 până în 1775, când, datorită ocupației austriece, se retrage cu întreaga obște la Mânăstirea Secu.

Paisie va primi în dar de la voievodul Constantin Moruzzi Mânăstirea Neamț. Astfel, va lăsa la Secu pe duhovnicul Ilarion și se va muta la Neamț. Numărul viețuitorilor nemțeni s-a ridicat la 700, între care erau moldoveni, munteni, transilvăneni, ruși, ucrainieni, bieloruși, greci, bulgari, sârbi și chiar foști necreștini trecuți la Ortodoxie. În anul 1791, Paisie a fost hirotesit arhimandrit de către arhiepiscopul Ambrosie Serebrenikov. În ziua de 15 noiembrie 1794, Paisie a trecut la cele veșnice și a fost îngropat în biserica mare a Mânăstirii Neamț.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse l-a canonizat în 1988. În ședința Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 20 iunie 1992, s-a hotărât generalizarea cultului Cuviosului Paisie de la Neamț și în Biserica noastră.

Citiți și Monahul Filotheu Bălan: Sfîntul Paisie Velicicovschi – Scrieri autobiografice și aghiografiile scrise de ucenicii săi. Lansare de carte la 300 de ani de la nașterea Sfântului de la Neamț

Tot în această zi: Sf. Mc. Mărturisitori Gurie, Samona și Aviv