Biserica Ortodoxă sărbătorește, în fiecare an, în prima vineri după Paști, un praznic închinat Maicii Domnului. Sărbătoarea este numită, simbolic, Izvorul Tămăduirii, în cinstea unui izvor din preajma Constantinopolului, prin care Fecioara Maria a săvârșit o serie de minuni.

Se spune că, înainte de a fi împărat, Leon cel Mare se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului, unde va întâlni un bătrân orb care îi cere să-i dea apă și să-l ducă în cetate. Leon va căuta în apropiere un izvor, dar nu va găsi. Deodată, el aude glasul Maicii Domnului, spunându-I : „Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure și luând cu mâinile apă tulbure potolește setea orbului și apoi unge cu ea ochii lui cei întunecați". Găsind izvorul și făcând ascultare de Maica Domnului, orbul s-a vindecat.

După ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică. Mai târziu, ca semn de mulțumire, împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-a vindecat după ce a băut apă din acest izvor. Împăratul a construit o biserică și mai mare, care a fost, ulterior, distrusă de turci, în anul 1453.
Apa acestui izvor a tămăduit multe boli și suferințe, de-a lungul timpului. Izvorul încă există în Paraclisul, datând din secolul V, al actualei biserci. Credincioșii care merg la Istanbul îl pot vizita.

Există și în România biserici care poartă hramul Izvorului Tămădurii. Deasemenea, este cunoscut faptul că avem și câteva izvoare prin a căror apă au avut loc multe vindecări minunate. Mănăstirea Ghighiu este cunoscută atât pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adusă aici în anul 1958, ci și pentru izvorul ei tămăduitor.
La Mănăstirea Dervent, pe locul unde Sfântul Apostol Andrei a făcut o minune, există un alt izvor cunoscut pentru apa lui vindecătoare.
Un alt loc din România unde există un izvor cu o astfel de apă este Mănăstirea Horăicioara. Pelerini din toată țara vin la cele trei mănăstiri pentru apă de la aceste izvoare binefăcătoare.

Semnificații-obiceiuri-și-tradiții-de-Izvorul-Tămăduirii-sărbătoarea-Maicii-Domnului-Unde-se-găsesc-în-România-izvoare-tămăduitoareÎn această vineri, toți cei care vor merge la  biserică, vor lua parte la slujba de sfințire a apelor, cunoscută sub numele de Aghiazmă Mică, cu care preotul îi va stropi pe credincioși. Se spune că această apă arde duhurile rele.

Tot astăzi, în unele zone ale țării, tinerii adolescenți obișnuiau să facă legământul juvenil. Acest legământ era făcut, cu sau fără martori, în casă, în grădini sau în jurul unui copac înflorit. Tinerii treceau prin mai multe momente rituale după care urma pronuntarea cu voce tare a jurământului, schimbul colacului și al altor obiecte cu valoare simbolică, de obicei o oală sau o strachină din lut, însoțite întotdeauna de o lumânare aprinsă, îmbrățișarea frătească, ospățul și dansul.

(sursa: crestinortodox.ro)