ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fermierii români se confruntă cu probleme mari, subvențiile sunt întârziate, depunându-se și o moțiune simplă pentru demiterea ministrului agriculturii Achim Irimescu, iar Plenul Camerei Deputaților a decis retrimiterea Legea supermarket-urilor la comisiile avizatoare din cauza unei neconcordanțe pe firul birocratic al inițiativei legislative, scrie Agrointel.ro.

Această decizie practic blochează modificările aduse Legii 321/2009 pe termen nelimitat și îi nemulțumește profund pe liderii din sectorul agricol care au muncit cot la cot cu deputații din Comisia de Agricultură pentru a scoate o lege care să-i avantaje pe producătorii români și care să permită o împărțire a profitului pe filiera de produs.

Legea supermarketurilor a fost aprobată de Comisia de Agricultură de la Camera Deputaților, însă a fost blocată în Plenul Parlamentului.

Conform noii legi, marile magazine ar putea fi obligate să vândă mai multe produse locale, altfel primesc amenzi și chiar riscă închiderea.

Dacă legea ar fi votată, atunci, pe lângă amenda de 150.000 de lei, autoritățile pot închide supermarketul pentru o perioadă de până la șase luni, în funcție de abateri, dacă acestea sunt repetate sau dacă cer producătorilor comisioane și le facturează servicii, adică taxele de raft.

Eliminare acestora este o prevedere contestată de marile lanțuri de magazine care spun că aceste taxe reprezintă costuri de marketing, de promovare a produselor. 

Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România este dezamăgit de acest aspect și a putut descrie cu greu indignarea și revolta producătorilor agricoli din teritoriu care și-au pus toate speranțele în acest act normativ.


”Parlamentul din România, un segment din acesta, își dedică întreagă muncă altora și nu României sau românilor. Este o ciudățenie cum se gândește acolo, vorbim de un lucru greu de înțeles de producătorii din România. Ce se vrea până la urmă? Au demonstrat, prin toate mijloacele pe care le au, că vor să devenim sclavii oricui. La acest lucru chiar că nu m-am așteptat, știrea a venit ca un șoc, un grup restrâns care are un interes de cele mai multe ori mai puțin ortodox, nu au fost nici măcar puțin interesați de reprezentarea interesului național. Această lege nu făcea altceva decât să creeze niște facilități pentru producătorii români. Astăzi s-a demonstrat pentru a nu știu câta oară că o parte a clasei politice nu ne reprezintă. Ar trebui eliminați toți cei care iau măsuri antiromânești. Mă așteptam la orice, dar nu să fie atât de vizibilă meschinăria unor oameni atât de lipsiți de scrupule. Măsura pe care au luat-o, prin fel de fel de tertipuri nu face altceva decât să dezavantajeze poporul pe care îl reprezinți. Nu se poate ca în Parlamentul României să iei măsuri antiromânești și este o măsură luată împotriva poporului român. Acești oameni cred că nu au aflat ce poate poporul român”, a declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, conform Agrointel.ro.

Opinia este împărtășită și de președintele Federației Naționale Pro Agro, Emil Dumitru, care a fost prezent la fiecare discuție purtată pe Legea 321/2009 în Comisia de Agricultură din Camera Deputaților.

”Suntem foarte triști și dezgustați de atitudinea pe care o parte din parlamentarii unor grupuri din Parlamentul României au ales cu lașitate să retrimită o lege atât de importantă pentru producătorul român și pentru industria agroalimentară românească. Federația Pro Agro a participat la toate discuțiile de la Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, a venit cu argumente clare. Din păcate reprezentanții hipermarketurilor nu au avut niciodată un argument credibil pe care să-l introducem în textul actului normativ. Îmi exprim mâhnirea că aleșii noștri, ai românilor care trebuie să facă legi în favoarea românilor, aleg atitudinea lașă de a retrimite un proiect normativ atât de important pentru dezvoltarea industriei agroalimentare românești. Nu cunosc un motiv temeinic care să necesite retrimiterea actului normativ la Comisia de Agricultură! Se pare că așa zisele firmele de ”lobby” au funcționat și au reușit să convingă o parte dintre aleșii neamului nostru. Din informațiile din presă înțeleg că este vorba de PSD, ALDE și UNPR, dar indiferent de coloratura politică, o lege atât de importantă ar fi trebuit să genereze mai multă responsabilitate. Federația Pro Agro nu se oprește aici și vom susține împărțirea corectă și echitabilă a profitului pe filieră”, atenționează liderul Pro Agro.

Gheorghe Vlad, președintele Asociației Producătorilor de Legume din România și al CATAR, este de părere că această acțiune a aleșilor nu face altceva decât să demonstreze faptul că parlamentarii nu își doresc să găsească în supermarket produse românești provenite din lanțul scurt de aprovizionare.

”Acțiunea de azi este una antiromânească. Nu pot să-mi explic cum să nu îți dorești 51% produs românesc pe raft și eliminarea taxelor de raft care ar fi adus produsul românesc la un preț corect. Înclin să cred că dânșii nu sunt naționaliști, nu își doresc ca producătorul român să evolueze. Această lege definea o politică clară în ceea ce privește relația producător-hipermarket. Legea își dorea să îmbunătățească statutul micului producător și să-i permită acestuia să-și valorifice produsul autohton. Ne-am dorit să nu mai mâncăm produse aduse din afară și de o calitate îndoielnică. După ce am discutat atâtea săptămâni pe lege, decizia de azi mă face să cred că s-a luat la presiunea marilor rețele comerciale. Ni s-a dat de înțeles că pot tergiversa legea încă 2-3 luni, mai ales că financiar stau foarte bine și știu clar ce butoane să apese. Decizia mi-a lăsat un gust amar, politicul a decis că este mai bine să mâncăm prost și scump”, și-a exprimat dezamăgirea Gheorghe Vlad, președintele Asociației Producătorilor de Legume din România.

Această tergiversare îi face pe micii producători să se gândească la faptul că intenționat nu se dorește ca această lege să fie supusă votului în Parlament.

Gigi Vlad, legumicultor care a fost prezent la fiecare dezbatere inițiată de Comisia de Agricultură pe acest act normativ spunea în urmă cu câteva săptămâni că supermarketurile sunt interesate direct ca această lege să nu ajungă la vot.

”Din informații sigure pe care le am, știu că această lege nu este trecută din cauza unor intervenții ale reprezentanților marilor magazine. Din ce am auzit, domnii umblă cu intervenții financiare și alte instrumente ba în curtea Guvernului, ba la unii deputați. Am înțeles că împrejmuiesc toate instituțiile decizionale, tocmai ca această lege să fie îngropată, să nu iasă prea curând pentru a fi supusă la vot în Parlament.
 
Este o presiune vizibilă mai ales acum, că documentul este aproape finalizat. Prin puterea financiară pe care o au marile magazine, acestea exercită presiuni foarte mari ca legea să nu ajungă la vot. Și este evident din ce motive, pentru că noul act normativ va elimina multe din sursele lor de câștig, precum taxele la raft pe care le suportă acum producătorii”, spunea Gigi Vlad.