ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Waclaw Berczynski, șeful noii comisii de anchetă, înființată de către guvernul conservator sosit la putere în 2015, a făcut acest anunț în ziua când se împlinesc șapte ani de la tragedia în care și-au pierdut viața președintele Lech Kaczynski și alte 95 de persoane, majoritatea erau înalte oficialități ale statului.
 
Tragedia de la Smolensk va fi comemorată în cadrul a numeroase ceremonii, la care vor participa cele mai înalte autorități ale statului, scrie Agerpres.

Partidul Dreptate și Justiție (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al președintelui decedat, susține că prăbușirea nu a fost una accidentală, contrar a ceea ce a stabilit prima anchetă efectuată sub conducerea guvernului liberal al lui Donald Tusk. Prima anchetă ajunsese la concluzia unor erori umane și condiții meteorologice nefavorabile. Aparatul s-ar fi prăbușit la sol după ce s-ar fi destabilizat definitiv lovindu-se de un mesteacăn.


Anchetatorul, care a ajuns la această concluzie după analizarea conversațiilor dintre piloți și controlorii de trafic aerian ruși, a recunoscut totuși că „nu cunoaște la ora actuală'' cauza catastrofei.

În această lună au fost trimise fragmente de avion la laboratoare străine pentru a căuta eventuale urme de explozibili, în timp ce justiția poloneză și-a anunțat intenția de a-i inculpa pe controlorii ruși pentru că au provocat ''intenționat'' catastrofa, teză respinsă imediat de Moscova.


Avionul căzut la Smolensk îl transporta pe președintele Kaczynski și zeci de înalți responsabili ai statului care trebuiau să asiste la Katyn, în apropiere de Smolensk, la o ceremonie în memoria a mii de ofițeri polonezi uciși de poliția politică a lui Stalin în 1940.