ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasadorul României în Federația Rusă, excelența sa d-l Vasile Soare, a relatat vineri, 17 ianuarie, despre turneul cultural-comemorativ de 10.000 de kilometri efectuat în luna decembrie în Rusia pentru a marca Ziua Națională a României. Împreună cu Ansamblul folcloric „Țara Vrancei”, ambasadorul Vasile Soare a promovat cultura română în Rusia și a participat la ceremonii relegioase în cinstea eroilor români prizonieri de război în lagărele sovietice. Aceasta nu este prima experiență de acest fel, ambasadorul român implicându-se de-a lungul timpului pentru inaugurarea de cimitire ale eroilor Armatei Române căzuți pe frontul de Est în Al Doilea Război Mondial și organizând turnee de mii de kilometri pentru comemorarea eroilor români înhumați în pământ rusesc.

Intitulat „Ziua Națională a României 2019 în Rusia”, turneul cultural-comemorativ cu Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei” din Focșani prin Moscova și 10 regiuni ale Rusiei, conceput de ambasadorul Vasile Soare, a durat aproape două săptămâni și a parcurs circa 10.000 de kilometri, în perioada 2 – 13 decembrie 2019. Acesta a avut un dublu obiectiv: pe de o parte, promovarea în Rusia a valorilor populare și a folclorului românesc, iar pe de alta, comemorarea prizonierilor români de război morți în lagărele sovietice, care a cuprins sfințirea a 5 noi monumente instalate de statul român în 2019.

După cum mărturisește într-un rezumat postat pe social media, Ambasadorul Vasile Soare i-a însoțit pe artiștii vrânceni în drumul de la Focșani la Moscova (de 4000 km.), parcurs cu autocarul, și în ceilalți 6000 de kilometri străbătuți în regiunile rusești. Pe durata turneului, în fiecare zi a avut loc câte un spectacol folcloric (12 în total) sau câte o dezvelire de monument în memoria eroilor români, urmată de un moment artistic (5 în total).

„Itinerariul turneului: Moscova – Nijnîi Novgorod / regiunea Novgorod (03.12.2019, spectacol) – Kazan / Republica Tatarstan (04.12.2019, spectacol) – Arsk / Republica Tatarstan (05.12.2019, dezvelire - sfințire monument) – Riabovo / Republica Udmurtia (05.12.2019, dezvelire - sfințire monument) – Ekaterinburg / regiunea Sverdlovsk (06.12.2019, spectacol) – Nijnîi Taghil / reg.Sverdlovsk (07.12.2019, dezvelire - sfințire monument și spectacol) – Alapaevsk / regiunea Sverdlovsk (08.12.2019, dezvelire - sfințire monument) – Celiabinsk / regiunea Celiabinsk (08.12.2019, spectacol) – Ufa / Republica Bașkortostan (09.12.2019, spectacol) – Toliatti / regiunea Samara (10.12.2019, spectacol) – Tambov / regiunea Tambov (11.12.2019, spectacol) - Morșansk / regiunea Tambov (12.12.2019, dezvelire-sfințire monument) – Voronej / regiunea Voronej (12.12.2019, spectacol) – Kursk / regiunea Kursk (13.12.2019, spectacol).

Publicul rus care a participat la spectacolele Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei” pe toată durata turneului și la momentele comemorative a numărat aprox. 7.000 de persoane.

Autor al conceptului și organizator al acestui proiect inedit desfășurat pe traseul lung de 6000 km prin Rusia, în calitate de ambasador al României, am însoțit ansamblul pe tot itinerariul cu autoturismul, organizând fiecare spectacol și cele 5 momente comemorative în detaliu, deschizând și încheind fiecare prestație, având întâlniri cu oficiali locali”, mărturisește d-l Vasile Soare.

Ultimele două mari spectacole folclorice dedicate Zilei Naționale a României 2019 s-au desfășurat pe 12 decembrie la Voronej și pe 13 decembrie la Kursk. Acesta din urmă a fost singurul oraș din traseul turneului unde Ansamblul „Țara Vrancei” ajungea pentru a doua oară, după ce tot aici marcase, cu un an în urmă, Centenarul Marii Uniri printr-un spectacol folcloric în cadrul unui turneu similar prin regiunile Rusiei.

„În Al Doilea Razboi Mondial, Kursk este cunoscut ca locul „celei mai mari bătălii de tancuri din istorie” (5 iulie - 23 august 1943), la care au participat 2 milioane de persoane, 6000 de tancuri și 4000 de avioane, bătălie câștigată de sovietici împotriva germanilor. Kursk mai este renumit prin Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului („a Rădăcinii din Kursk”, găsită în 1285 aici de vânători; renumitul Serafim de Sarov, sfânt al Bisericii Ortodoxe, s-ar fi vindecat de o boală cruntă în copilărie, rugându-se la această icoană), rușii din zonă fiind mai credincioși decât în alte părți. Astăzi Kursk este un centru industrial important al Rusiei Centrale, dar și cu un potențial agricol extraordinar”, explică Ambasadorul României în Federația Rusă. 

Artiștii vrânceni au desfășurat la Kursk un program de folclor românesc extraordinar, ca de final de turneu, încurajați fiind de scena și publicul cunoscute din anul precedent. Spectacolul a avut loc la Filarmonica de Stat din orașul Kursk, în sala „Sviridovskii” (600 locuri ocupate aproape în totalitate și câteva televiziuni locale prezente). Deschiderea a fost făcută de noua directoare a Departamentului Cultură, împreună cu șefa Departamentului Protocol al Administrației Regionale și de Ambasadorul Vasile Soare, care a mulțumit pentru primirea călduroasă din 2018, prezentând și în 2019 momente ale istoriei și culturii românilor, invitând publicul să descopere România adevărată prin intermediul folclorului (pe durata spectacolului, pe ecran au fost proiectate și imagini cu atracțiile turistice ale României).

Ambasadorul Vasile Soare adresează mulțumiri speciale Institutului Cultural Român, Primăriei Focșani, Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei” din Focșani, preotului Ștefan Stanciu de la Parohia „Sfinții Arhangheli” din cartierul bucureștean Ghencea (care vine de 6 ani, cu binecuvântarea Patriarhului Daniel al B.O.R., să sfințească monumentele eroilor români decedați pe pământ rusesc în timpul și după cel de-Al Doilea Război Mondial, pomenindu-i nominal și aprinzând câte-o lumânare la căpătâiul fiecăruia), tuturor celor care au făcut posibil turneul de promovare a României în Federația Rusă.
 
Excelența sa își exprimă dorința de a desfășura proiecte similare în continuare și le dorește, la începutul lui 2020, „La Mulți Ani!” tuturor românilor.