ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Agenția guvernamentală Barnevernet s-a aflat în centrul a numeroase proteste și critici din cauza modului în care acționează în cazul părinților pe care îi suspectează de rele tratamente aplicate minorilor. Cazul mediatizat recent in România este al familiei Bodnariu, căreia le-au fost luat toți cei cinci copii în 2015. Abuzurile celor de la Barnevernet intră au ajuns acum pe masa CEDO.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului va investiga activitatea agenției pentru protecția copilului din Norvegia, Barnevernet, scrie Forbes, potrivit stiripentruviată.ro.

Acuzațiile la adresa intervențiilor mult prea zeloase ale agenției pentru protecția copilului au apărut în special în cazurile care implicau părinți de alte naționalități, care locuiau în Norvegia. În 1996, Curtea Europeană a conchis că Norvegia nu a respectat dreptul la viața de familie în cazul Johansen, când Barnevernet i-a interzis unei mame să își mai vadă fiica. 

Cazul soților Bodnariu - românul Marius Bodnariu, inginer IT, și soția sa norvegiancă Ruth, asistentă medicală,  a fost cel mai mediatizat anul trecut în România. Copiii celor doi, dintre care cel mai mic avea doar câteva luni, au fost luați de la părinți de Serviciul de protecție a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie 2015, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecții fizice de la părinți. Mai mult, Barnevernet a acuzat soții Bodnariu de abuz și îndoctrinare religioasă.

Scandalul public și mediatic produs de cazul Bodnariu a scos la lumină și alte cazuri de excese. Părinții au abordat organizații de apărare a drepturilor omului precum ADF International cu plângeri că Barnevernet le-a reținut copiii fără drept.

Un exemplu grăitor este cel al mamei de origine cehă căreia i-au fost luați cei doi băieți în 2011 după ce tatăl lor a fost acuzat de abuzarea acestora. Poliția nu l-a pus niciodată pe acesta sub acuzare, iar cei doi s-au despărțit între timp. Cu toate acestea, copiii nu sunt returnați mamei și nu li se permite nicio legătură cu aceasta. Cazul ei a provocat o reacție vehementă din partea președintelui Cehiei, care a comparat Barnevenernet cu infamul program nazist Lebensborn, de înmulțire a rasei ariene în Suedia prin intervenția autorităților, care răpeau copiii din familii. 
CEDO a indicat de-a lungul timpului că anchetează acțiunile Barnevernet în opt cazuri diferite care au trecut prin toate instanțele norvegiene. 

Mulți avocați care acționează pe dreptul familiei în Norvegia sper că CEDO va sublinia că Agenția Europeană pentru Drepturile Copilului are are ca scop principal furnizarea de sprijin părinților. Statul nu are dreptul să preia un copil din sânul familiei decât pe bază de circumstanțe extraordinare și dovedite, iar Norvegia nu este singura țară care are probleme în această privință.