ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Una dintre lozincile repetate cu foarte multă insistență în ultimii ani este aceea că România nu are nevoie de o populație numeroasă, fiind suficient ca populația, oricât de puțin numeroasă ar fi, să fie educată. Această lozincă a fost adoptată de destul de mulți ziariști, politicieni sau alte persoane influente, ca răspuns la problema demografică a României.

După cum se știe, România are o natalitate comparabilă cu cea din timpul celui de-al doilea război mondial, Academia Română previzionând că în următorii 25 de ani țara noastră va pierde peste 4 milioane de locuitori. Astfel, în doar 50 de ani România va fi pierdut peste 7 milioane de locuitori.

Potrivit adepțiilor teoriei că educația va compensa problema demografică, Japonia ar trebui să fie o țară fericită cu un viitor asigurat. Realitatea arată cu totul altfel, însă. Astfel, în 2015, procentul japonezilor cu vârsta de peste 65 de ani  era de 26,7% , arăta un recensământ național al căror rezultate a fost dat publicității la sfârșitul lunii iunie. Pentru prima oară în istoria Japoniei, populația considerată "bătrână" a depășit pragul psihologic de 25%, fiind în creștere cu 3,7% față de 2010, anul ultimului recensământ. Japonia are peste 50.000 de cetățeni care au depășit vârsta de 100 de ani.

Pe lângă îmbătrânire, Japonia mai suferă și de...singurătate. Datele acestui recensământ arată că numărul gospodăriilor locuite de o singură persoană a depășit 16,85 de milioane, acest tip de gospodărie fiind cel mai răspândit în Țara Soarelui Răsare.

Toate acestea se datorează faptului că Japonia are cea mai mică rata a natalității din lume, depășind în acest clasament nefast Germania. În 2015, în Japonia s-au născut 8,34 copii la 1000 de locuitori față de 8,6, câți s-au născut în Germania, unde influența emigranților începe să se cunoască. În România se nasc 9 copii la 1.000 de locuitori, în scădere față de perioada 2001 - 2005. 

În ceea ce privește viitorul Japoniei, viitorul se arată sumbru: o analiză a Guvernului American arată că până în 2050, procentul populației de peste 65 de ani va fi de 40%. Practic, în doar 35 de ani, unul din doi japonezi va avea peste 65 de ani, iar Japonia va ajunge să piardă 20 de milioane de locuitori, ajungând de al 127 la 107 milioane.

Japonia, o țară cu un sistem de educație apreciat în România și în întreaga lume, dar și cu o dezvoltare tehnologică ieșită din comun, riscă să se stingă, urmând a fi populată de oameni bătrâni și singuri.

 

19.410.662 este estimația privind populația rezidentă a României, la 1 mai 2016, cu 700.000 mai puțini decât în 2011. Cu alte cuvinte, în doar patru ani, e ca și cum de pe fața pământului ar fi dispărut pentru totdeauna populația județelor Maramureș și Sălaj.
 
21,6 milioane de avorturi au fost înregistrate, oficial, în România, între 1958 și 2011. Cifra este mult mai mare deoarece în calcul nu au fost luate prunc-uciderile făcute ilegal sau în clinicile particulare. Conform OMS, în România se fac de două ori mai multe avorturi decât în Uniunea Europeană.