ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 4.08.2022 14.00:
 
Medicii au amânat întreruperea îngrijirii care îl menține în viață pe copilul de 12 ani cu leziuni cerebrale, întrerupere care urma să aibă loc astăzi la ora 11:00. Recursul pe care l-a făcut familia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost respins aseară, Curtea de la Strasbourg spunând că „nu va interfera” cu deciziile instanțelor din Regatul Unit. Familia devastată a făcut ultima încercare legală pentru a-l muta pe copilul lor de la Royal London Hospital într-un centru de îngrijiri paliative, depunând o cerere în acest sens la Înalta Curte, potrivit Daily Mail.

Instanța de la Strasbourg a declarat că recursul este „inadmisibil”, adăugând că va accepta astfel de cereri doar „în mod excepțional”, când, „în caz contrar, reclamanții s-ar confrunta cu un risc real de daună ireversibilă”.

Medicii spun că starea copilului este prea instabilă pentru a fi mutat.

Mama copilului a deplâns „o altă evoluție sfâșietoare” după ce judecătorii europeni i-au respins cererea de a interveni și de a salva viața fiului ei. Ea a spus că acum se va „lupta” pentru ca fiul ei să fie mutat într-un centru de îngrijire, astfel încât să poată avea parte de o „moarte demnă” și să petreacă timpul rămas înconjurat de cei dragi, fără a fi „întrerupt de zgomot și haos”.

„Credem că este total barbar și absolut scandalos faptul că nici măcar nu avem voie să alegem unde să își petreacă Archie ultimele momente din viață. Centrele de îngrijire a pacienților cu boli terminale sunt realmente concepute pentru îngrijiri paliative și alinare a suferinței. Archie este acum în îngrijiri paliative, deci nu există niciun motiv ca el să nu-și petreacă ultimele clipe la un astfel de centru”, a declarat o purtătoare de cuvânt a familiei.
 
 

Știrea inițială:
 
Azi dimineața la ora 11:00, Trustul Serviciului Național de Sănătate / Barts Health NHS Trust din Marea Britanie ar fi trebuit să îl deconecteze de la aparate pe Archie Battersbee, copilul de 12 ani aflat în moarte cerebrală, însă părinții au depus o cerere urgentă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Ei au petrecut toată noaptea la căpătâiul fiului lor, care se află la Royal London Hospital, Whitechapel. Ieri, un complet de trei judecători ai Curții Supreme au refuzat o cerere de recurs a părinților copilului, Hollie Dance și Paul Battersbee, astfel că ei au apelat urgent la o ultimă cale disperată: Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Astfel, familia lui Archie Battersbee a reușit să obțină o amânare de până la 24 de ore după ce a depus cererea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a-i prelungi tratamentul ce îl menține în viață, relatează Daily Mail. Au depus cererea cu doar 120 de minute înainte ca aparatele vitale să fie întrerupte și au declarat: „Vom lupta pentru Archie până la capăt'.

Avocații lui Archie susțin că întreruperea tratamentului care îl menține în viață ar fi o încălcare a obligațiilor Regatului Unit conform articolelor 10 și 12 din Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități și articolului 6 din Convenția ONU pentru drepturile copiilor.

Barts NHS Trust a confirmat apoi că nu vor mai întrerupe suportul vital la ora 11:00 dimineața. Un purtător de cuvânt a spus: „Nu vom face nicio modificare în ceea ce privește îngrijirea lui Archie până când problemele juridice nesoluționate nu vor fi rezolvate”.

„Suntem ușurați, trebuie să luptăm cu spitalul în privința fiecărei decizii. Acum sperăm și ne rugăm ca CEDO va aborda favorabil cererea. Ne vom lupta pentru Archie până la sfârșit”, a spus Dance, mama băiatului.

Mama lui a mai spus că medici din Japonia, Italia și Turcia s-au oferit să-l trateze. „Acum iau în considerare opțiunile de a-l muta în afara Regatului Unit (…) Vom lupta pentru dreptul fiului nostru de a trăi”, a adăugat ea.

Dance a mai spus reporterilor: „Într-adevăr, cazul e despre noi – eu și Archie și, evident, familia lui Archie – împotriva întregului sistem”. Întrebată cu privire la ce anume oferă alte țări, ea a spus că acestea „ne suțin cu adevărat”, îi pot oferi tratament lui Archie și au „rate mari de succes”. „Sunt alte țări care doresc să-l trateze și cred că ar trebui să i se permită să plece”, a subliniat mama.

Familiei i s-a spus că există intervenții medicale care îl vor ajuta pe Archie să se recupereze – concluzia opusă celei la care au ajuns medicii din Marea Britanie.

„Există atât de multe opțiuni în alte țări, de ce în această țară este o abordare atât de «alb-negru»?”, a spus Dance. „Ai suferit o leziune cerebrală, atunci, [în opinia lor], ăsta e sfârșitul pentru tine.”

„Alte țări oferă atât de multă speranță și atât de multe tratamente diferite. (...) Nici o autoritate, în afară de CRPD ONU [Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități], nu a arătat vreo compasiune sau înțelegere față de noi ca familie. Intervenția guvernului în ultimul moment pare o trădare. Pot spune sincer că Archie ar fi foarte, foarte dezamăgit de sistemul nostru de justiție”, a mai declarat Dance.

„Ei nu doar că ne iau copilul, dar distrug întreaga familie. Nu este corect și trebuie făcut ceva – este nevoie disperată de reforme în această țară”, a adăugat, indignată și îndurerată, mama copilului.

Copilul de 12 ani a suferit leziuni cerebrale grave după un accident acasă în aprilie și de atunci se află într-o comă profundă, medicii spunând că trunchiul lui cerebral este „mort”, ceea ce înseamnă că nu se va recupera, potrivit medicilor.

Durerea părinților lui Archie și indignarea pentru crima pe care sistemul britanic vrea să o comită sunt cât se poate de firești. Cu atât mai mult cu cât, în comunitatea medicală și științifică, este tot mai mult pusă la îndoială ideea că „moarte cerebrală” înseamnă de fapt moarte. 

La sfârșitul anilor ‘60, a avut loc revizuirea definițiilor în uz ale morții pentru a face legal transplantul de organe. Însă, de-a lungul timpului, comunitatea medicală a atras atenția că moartea cerebrală și cea tradițională sunt două stări fiziologice foarte diferite. „În MC inima bate spontan și majoritatea organelor pot funcționa și interacționa perfect, susținerea artificială privind doar răsuflarea și adesea presiunea arterială și echilibrul hidric”, se arată în această analiză.

În martie 2019, un grup de medici din Elveția au cerut interzicerea recoltării de organe de la persoanele declarate în „moarte cerebrală”, întrucât persoanele în cauză sunt vii în momentul în care li se recoltează organele și nimeni nu merită ucis, chiar si dacă acest act s-ar face în numele ajutorării altora.

Vicepreședinte asociației a subliniat că viitoarele descoperiri ar putea să-i facă pe oameni să regrete decizia de a-i ucide pe cei în „moarte cerebrală”, pentru a le preleva organele. „Nu avem nicio dovadă că aceste persoane nu simt ce li se întâmplă, că le place această operație prin care li se ia viața”, a spus medicul Alex Frei.

Pe lângă aceasta, sunt atâtea cazuri de persoane aflate în „moarte cerebrală” care și-au revenit din starea de comă și au putut chiar să se recupereze, prin tratamente. Un caz, prezentat și de ActiveNews, este cel al unei femei din Emiratele Arabe Unite, grav rănite într-un accident rutier petrecut în 1991, care și-a revenit miraculos după ce a ieșit din starea de comă în care stătuse vreme de 27 de ani.

De asemenea, există cazuri celebre de recuperare, cum este, de exemplu, cazul lui Terry Wallis, un american implicat într-un accident de mașină la vârsta 19 ani care, după ce a petrecut alți 19 ani într-o stare aproape vegetativă, a avut parte de o revenire considerabilă. S-a crezut că acesta fusese capabil să-și regenereze țesutul cerebral.

Un caz foarte cunoscut este și cel al fostului campion mondial de Formula 1, Michael Schumacher, care a suferit în 2013 un traumatism cranian în urma unui accident la schi în Franța. Acesta a fost pus de medici în stare de comă indusă timp de șase luni, apoi a fost transferat acasă în Elveția pentru a-și continua tratamentul.