ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scandal între Biserica Greco-Catolică de la Kiev și Papa de la Roma. Suveranul Pontif a adus un elogiu măreției Imperiului Rus.

Pe 25 august a avut loc, la Sankt Petersburg, în orașul natal al lui Vladimir Putin, o adunare a Tineretului Catolic rus.

Cu acest prilej, a fost difuzat un mesaj video adresat de Papa Francisc participanților, în care acesta a spus:

„Voi sunteți moștenitorii marii Rusii: marea Rusie a sfinților, a conducătorilor, marea Rusie a lui Petru I, a Caterinei a II-a, a acestui mare și luminat imperiu de mare cultură și de mare umanitate.”

Referindu-se în mod evident la Războiul din Ucraina, Suveranul Pontif le-a mai transmis tinerilor:

„Vă doresc, tineri ruși, să aveți vocația de a fi artizani ai păcii în mijlocul atâtor conflicte și atâtor polarizări care vin din toate părțile și care chinuie lumea noastră. Vă îndemn să fiți semănători ai semințelor reconcilierii, semințe mici care, în această iarnă a războiului nu vor încolți deocamdată în pământul înghețat, dar vor înflori la viitoarea primăvară.”

Mesajul Papei a provocat o reacție iritată în multe cercuri occidentale, dar mai ales la Kiev.

Surprinzător, chiar la vârful Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, supuse Suveranului Pontif.

Arhipiscopul Major Sviatoslav Șevciuc, care conduce din 2011 Biserica Greco-Catolică din Ucraina, și-a exprimat speranța că Papa Fracisc a rostit aceste cuvinte „spontan, fără nici o încercare de evaluare istorică, și cu atât mai puțin să susțină ambițiile imperialiste ale Rusiei”.

Ierarhul ucrainean a afirmat:

„Cuvintele despre marea Rusie a sfinților, a conducătorilor, marea Rusie a lui Petru I, a Caterinei a II-a, a acestui mare și luminat imperiu de mare cultură și de mare umanitate reprezintă cel mai rău exemplu de imperialism și de naționalism rus extrem.”

Și Șevciuc a adăugat:

„Există pericolul ca aceste cuvinte să fie percepute ca un sprijin al naționalismului și imperialismului care au provocat războiul din Ucraina, un război care aduce zilnic moartea și distrugerea poporului nostru.”

Ierarhul catolic ucrainean și-a continuat în crescendo uluitorul perdaf la adresa Sfântului Scaun:

„Noi, ca Biserică, trebuie să spunem că, în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, astfel de declarații încurajează ambițiile neocoloniale ale țării agresoare. Chiar trebuie să condamnăm categoric acest mod de a fi rus.”

Arhiepiscopul ucrainean sfârșește apoteotic, prin a-și trage la răspundere Șeful, afirmând că așteaptă „o explicație a acestei situații din partea Sfântului Scaun”.

Biserica Greco-Catolică din Ucraina – la fel ca și nou creata Biserică Ortodoxă a Ucrainei - a părut să joace până acum un rol important în apropierea dintre Sfântul Scaun și Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului.

Întoarcerea cu fața către Apus a Constantinopolului a provocat între altele și „Scandalul Calendarului” care a zgâlțâit Biserica Ortodoxă Română.

Patriarhul ecumenic Bartolomeu, sprijinit de CIA, încearcă să joace o carte mare. Care nu are nimic de-a face cu Credința, dar totul de-a face cu interesele geo-strategice: o alianță (unire?) între Prima Romă (Sfântul Scaun) și A Doua Romă (Constantinopolul) în încercarea de a izola A Treia Romă (Moscova).

Surprinzător, însă, cel care pare să nu accepte izolarea Rusiei este chiar Sfântul Scaun. (Posibil și sub imperiul celei de-a doua revelații de la Fatima.)

De la începutul Războiului din Ucraina, Papa s-a dorit un mediator al conflictului. Deși a condamnat invazia Rusiei, Suveranul Pontif a menținut în permanență legătura atât cu Kievul cât și cu Moscova.

Fără mare tam-tam, eforturile de pace ale Papei par să facă progrese.

În urmă cu trei săptămâni, ziarul libanez L’Orient – Le Jour arunca o veritabilă bombă:

președintele Emiratelor Arabe Unite, Mohammad ben Zayed, are intenția de a organiza o întâlnire între Volodimir Zelenski și Vladimir Putin la viitoarea conferință asupra Climatului (COP 28) de la începutul lui decembrie, în Dubai.

Întâlnirea ar urma să aibă loc în urma medierilor Sfântului Scaun.

Mai mult, ziarul libanez scria că Joe Biden are cunoștință despre demersurile Papei și le sprijină.

Rățoiala neverosimilă a conducerii Greco-Catolice de la Kiev împotriva Șefului de la Roma poate fi un semn că eforturile de mediere ale lui Francisc dau roade.

La fel ca și obrăznicia lui Zelenski de a-i oferi Papei cadou o „anti-icoană” cu Maica Domnului din brațele căreia a dispărut Hristos.

Regimul de la Kiev este singurul căruia Pacea i-ar fi fatală.

Zelenski ar sta la aceeași masă cu Putin doar forțat de sponsorii occidentali. Dar conștient că zilele (politice) îi sunt numărate.

Ambițiile papale în Rusia ar putea avea consecințe nebănuite asupra Alianței Ecumeniste dintre Roma și Constantinopol.

Și asupra întregii Lumi Ortodoxe.