ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Washingtonul nu ajută Ucraina, ci se folosește de ea ca armă împotriva Rusiei.

Într-o intervenție făcută cu ocazia Forumului Economic Răsăritean, duminică, Lavrov a comentat că Washingtonul nu doar că a oferit Ucrainei ajutoare militare de circa 100 de miliarde de dolari, dar deține și controlul asupra deciziilor militare ale Kievului.

Scopul SUA este de a administra Rusiei o „înfrângere strategică”.

Lavrov a afirmat:

„Indiferent ce spune, (SUA) controlează acest război, livrează arme, muniții și informații, date din sateliți. Desfășoară un război împotriva noastră.”

Și șeful diplomației ruse a adăugat:

„Ucraina a fost pregătită (de către SUA) de multă vreme să administreze o înfrângere strategică Rusiei, cu mâinile și cu trupurile sale.”

Cu două zile înainte, vineri, Lavrovdeclarase că Statele Unite dirijează o acțiune internațională concertată pentru a izola Rusia, acesta fiind și obiectivul recentului summit de pace pentru Ucraina organizat în Arabia Saudită.

„Există o veritabilă conspirație în jurul temei așa-ziselor negocieri (de pace), precum (există) și încercări de a bulversa totul printr-o pseudo-diplomație.”

Și Lavrov a adăugat:

„De luni de zile, Occidentul afirmă că această formulă de pace este singura bază de negocieri. Ea pleacă de la subiecte nevinovate... și ajunge la scopul pentru care a fost creată: administrarea unei înfrângeri strategice Rusiei, restabilirea frontierelor Ucrainei așa cum erau în 1991, traducerea în fața curții marțiale a conducătorilor ruși, obligarea Rusiei de a plăti reparații și apoi – de milă – semnarea unui acord de pace.”

Lavrov a constatat că acest stil este folosit și în relațiile cu alte țări:

„Sunt exact metodele murdare pe care Occidentul le folosește nu doar în cazul Ucrainei dar și în multe alte domenii ale politicii internaționale.”

Între timp, doi importanți lideri NATO au avertizat opinia publică occidentală să fie pregătită pentru un război foarte lung în Ucraina.

Într-un interviu publicat duminică de grupul de presă german Funke Media Group, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat:

„Multe războaie durează mai mult decât se aștepta când au început. De aceea, trebuie să fim pregătiți pentru un lung război în Ucraina.”

Norvegianul a expus următoarea aporie:

„Trebuie să recunoaștem că dacă Zelenski și ucrainenii nu mai luptă, țara lor nu ar mai exista. Dacă președintele Putin și Rusia nu mai luptă, am avea pace.”

După câteva alte fraze, în total răspăr cu cele de mai sus, Stoltenberg a afirmat:

„Toți ne dorim o pace rapidă.”

Tot duminică, generalul Mark Milley, șeful statului major inter-arme al Statelor Unite, a declarat la CNN (foarte probabil în coordonare cu Stoltenberg):

„Sunt mai bine de 200.000 de soldați ruși în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia. Această (contra)ofensivă, deși semnificativă, are obiective operaționale și tactice limitate, în sensul că – și dacă ar fi îndeplinite în totalitate – nu i-ar da cu totul afară pe ruși, acesta reprezentând obiectivul strategic mai larg pe care îl are președintele Zelenski.”

Și Milley a explicat:

„Va dura mult timp pentru a realiza acest lucru. Va fi un efort considerabil desfășurat pe o lungă perioadă de timp. Vă pot spune că va dura o bucată considerabilă de timp pentru a expulza militar 200.000 și mai bine de soldați ruși din Ucraina ocupată. Obiectivul este foarte greu de realizat. Va lua mult timp pentru a reuși.”

La nici două săptămâni după invazia Rusiei, generalul Milley declara în fața Congresului SUA:

„Cred că este un conflict foarte lungă și cred că (lungimea lui) se măsoară în ani de zile. Nu știu dacă un deceniu, dar ani de zile cu siguranță.”

Ce știa Milley încă de atunci?

Majoritatea analiștilor militari lucizi afirmă că o recuperare integrală de către Kiev a teritoriilor ocupate de trupele ruse este o utopie. Inclusiv Crimeea.

Ar părea deci că ne îndreptăm spre o Eternizare a Conflictului, cu consecințe devastatoare pentru Occident.

După un an și jumătate de război, cu o mulțime de crize suprapuse – culminând cu cea energetică - economiile europene gâfâie și par incapabile să continue în acest ritm.

Dar situația este chiar mai gravă de atât.

Pentru că războiul din Ucraina nu pare să se îndrepte spre o înghețare a conflictului, asemănătoare des invocatului„model coreean”.

Dimpotrivă, Statele Unite par să dorească Escaladarea. Cu orice risc.

(Mesajul a fost transmis și aliaților din prima linie a NATO. Inclusiv României.)

Washingtonul este dispus să trimită acum în Ucraina arme pe care refuza să le livreze cu câteva luni în urmă, de teamă să nu ațâțe conflictul.

Astfel, de la coifuri, ranițe și bocanci, la început, administrația Biden a promis recent regimului Zelenski avioane F-16 și rachete ATACMS, cu rază de acțiune de 300 de kilometri care pot lovi nu doar Crimeea, nu doar teritoriile ocupate, ci și adânc în teritoriul Rusiei.

Ceea ce, conform avertismentelor repetate ale Moscovei, riscă să provoace un răspuns nuclear din partea Rusiei.

Conflictul din Ucraina a devenit o armă cu două tăișuri. Ambele mortale: un Război Etern sau un Război Nuclear.

Din nefericire, una dintre părți face totul pentru a ascunde Teaca.