ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un tribunal districtual din Kiev a prelungit luni, 29 mai, cu încă două luni arestul la domiciliu al starețului Marii Lavre Pecerska, mitropolitul Pavel Lebed.

Ierarhul ucrainean se află în arest de la 1 aprilie, după ce, în urma unui proces tipic stalinist, desfășurat cu ușile închise, a fost acuzat de încălcarea egalității religioase (!) și de sprijinirea agresiunii ruse.

De data aceasta, procesul nu a mai fost cu ușile închise. În sală s-a aflat și reporterul Strana News, una dintre cele mai echilibrate publicații din Ucraina.

Potrivit acesteia, mitropolitul Pavel a făcut în fața instanței o declarație explozivă.

Starețul de la Pecerska susține că a fost sunat în detenție de Patrariarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I.

Acesta i-ar fi propus un târg: toate acuzațiile împotriva lui Pavel vor fi retrase dacă el, împreună cu alți călugări de la Marea Lavră a Kievului, trec la Biserica Ortodoxă a Ucrainei, recunoscută doar de Constantinopol.

Cu alte cuvinte, Patriarhul Ecumenic s-ar fi pretat unui șantaj ordinar: Libertate contra Trădare.

Există două posibilități:

1.  Starețul de la Pecerska a mințit sub jurământ în fața instanței;

2.  Starețul de la Pecerska a spus adevărul.

Mitropolitul Pavel Lebed are un regim de detenție extrem de strict: poartă o brățară electronică la picior, nu poate părăsi domiciliul și este cert că toate convorbirile sale telefonice sunt monitorizate.

O convorbire a arestatului cu Patriarhul Constantinopolului nu are cum să fi scăpat neînregistrată. Dacă a existat cu adevărat, ea se află în arhivele securității ucrainene.

Pe de altă parte, este mai mult decât probabil că mitropolitul Pavel a înregistrat și el discuția pe propriul său telefon.

Dacă nu și-ar putea proba dezvăluirea că a fost supus unui șantaj din partea lui Bartolomeu I, starețul de la Pecerska și-ar agrava situația, putând fi acuzat de minciună, sperjur, conspirație, trădare etc.

Pavel Lebed nu ar fi aruncat o adevărată bombă în tribunalul districtual din Kiev dacă nu ar fi avut DOVADA că spune Adevărul.

Însă, dincolo de aspectul sordid al târgului mafiot propus de Patriarhul Constantinopolului, toată povestea este PLAUZIBILĂ.

Biserica Ortodoxă a Ucrainei este copilul de suflet al lui Bartolomeu și al CIA.

A fost creată anume pentru a submina și, în cele din urmă, a înlocui Biserica Ortodoxă Ucraineană, aflată sub tutela Moscovei.

Însă, rezistența credincioșilor ucraineni la schimbare s-a dovedit mai puternică decât se așteptau Nănașii de la Constantinopol și Washington.

Drept care s-a trecut la prigoană fățișă: confiscări și incendieri de biserici, agresări și arestări ale preoților și ierarhilor. Și iată: Șantaj patriarhal.

În Ucraina, Războiul dintre A Doua și A Treia Romă a fost înglobat în Războiul total dintre Occident și Rusia.

Gestul lui Bartolomeu de a-l suna pe mitropolitul Pavel trădează nervozitate.

Așa cum liderii politici occidentali nu mai au răbdare și pun presiune pe Zelenski pentru a obține victorii militare în fața rușilor, la fel, pare să fi apărut iritarea și pe axa Langley – Constantinopol.

Pe frontul religios, Occidentul bate pasul pe loc la fel ca pe câmpul de luptă.

Din acest punct de vedere, dezvăluirea starețului de la Pecerska făcută în fața instanței din Kiev are implicații uriașe și la București.

Scandalul Calendarului capătă acum o altă semnificație. El este semnul nerăbdării Zeilor Războiului.

Intelectualii care au aprins Gâlceava nu au fost pocniți de vreo revelație irepresibilă pe care, asemenea găinii care a descoperit mărgica în bălegar, era musai să o facă cunoscută lumii imediat. Chiar cu prețul tulburării Învierii.

Nu. Și la ei a sunat telefonul pe firul scurt.

Scandalul a avut un Scop precis, care, pentru a fi atins, trebuia să producă valuri cât mai mari. De aceea, a și fost declanșat în Săptămâna Patimilor, momentul de „maximă audiență” pentru un asemenea subiect.

De aceea, scandalul a fost întreținut cu postări ritmice ale acestui veritabil Grup de Comando comunicațional, potrivit tuturor regulilor Propagandei.

Scopul scandalului a fost să scoată Biserica Ortodoxă Română din atitudinea rezervată de până acum - care a făcut-o să NU recunoască noua Biserică Ucraineană -, și să o împingă în Războiul Religios împotriva Moscovei.

BOR este singura biserică ortodoxă a unei națiuni latine.

„Înrolarea” ei cu arme și bagaje în tabăra occidentală și împotriva Rusiei ar avea un efect strategic mai mare decât toate tancurile Abrams, avioane F-16 și rachetele HIMARS și Storm Shadow aruncate în luptă împotriva Rusiei.

Ar fi un Bahmut pe dos.

Deocamdată, la fel ca în pandemie, BOR se clatină dar nu cade.