ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Apărării Naționale a semnalat, sâmbătă, o știre falsă care acreditează ideea că Guvernele României și SUA ar fi încheiat un acord secret cu privire la construirea unei baze militare în Delta Dunării, scrie EVZ: „O astfel de înțelegere nu a fost luată în discuție niciodată”.

Știrea Falsă inventată de site-ul soroșist Europa Liberă și rostogolită de obscurul Flux24 al lui Andrei Bădin a fost amplificată de postul Realitatea TV al penalului Maricel Păcuraru instrumentat de Cozmin Gușă.

ActiveNews a demontat în premieră acest Fake News menit să lanseze narațiunea falsă că lucrările dezgustătoare ucrainene de pe Bîstroe sunt susținute de americani, dezinformare apărută imediat după ordinul lui Klaus Iohannis cu „ciocul mic”. Cele trei site-uri au acționat ca veritabile cutii de rezonanță ale intereselor serviciilor de informații ucrainene - SBU - care au preluat în mare parte vechile rețele de informatori și agenți de influență ale KGB, respectiv FSB și SVR, din Ucraina și spațiile adiacene ei.

Luni, 27 februarie, am semnalat:

Dragarea canalului Bîstroe ar putea fi doar începutul. SUA iau în calcul o bază militară în Delta Dunării? ACTUALIZARE: INFORMAȚIA ROSTOGOLITĂ DE ANDREI BĂDIN DE LA FLUX24 ȘI EUROPA LIBERĂ ESTE FALSĂ - FAKE NEWS

Marți, 28 februarie, am revenit:

"Dovada" că SUA au în vedere construirea unei baze în Delta Dunării este un articol scris de o româncă și un georgian. Iulia Sabina-Joja își înfoaie CV-ul cu funcții pe care nu le-a avut iar Batu Kutelia este un oengist tip soroșist. BIZAR 

Ne bucură că site-ul specializat pentru gulgute al MApN a fost silit să ne dea dreptate, le iertăm pentru asta răutățile din trecut și ne facem că nu vedem rapiditatea cu care au acționat după o aproape o săptămână. Pe viitor, responsabilii mai mici sau mai mari de la InfoRadar să învețe să nu mai subordoneze Armata Română politicului, susținând operațiuni iresponsabile și criminale ca vaccinarea în masă cu seruri experimentale care ne-a decimat Armata provocând zeci dacă nu chiar sute de decese subite în rândul militarilor, pe timp de pace. Să vină să ne ceară nouă sfatul că nu degeaba facem presă de când ei se jucau cu găletușele în nisipul Deltei și al Mării Negre, sperăm nu pe partea sovietică a lor.

ȘTIREA EVZ:

„Această încercare de manipulare a opiniei și percepției publice se aliniază narativelor alarmiste și panicarde răspândite cu o frecvență crescută în ultima vreme în spațiul public românesc de surse afiliate propagandei pro-ruse, în contextul situației generate de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și posibilele implicații asupra țărilor din regiune. Procedeul de construire a acestei dezinformări este simplist, fiind bazat pe scoaterea din context a unor informații reale și amestecarea lor cu speculații și minciuni care să «susțină» falsa ipoteză, în ideea creării unei alternative la situația reală”, potrivit MApN.

În ce constă, pe scurt, dezinformarea?

Autorii manipulării afirmă că proiectul de lege intitulat „Black Sea Security Act of 2022”, depus în iulie 2022 în Congresul SUA, ar stabili, după adoptare, înființarea unei a patra baze militare americane, în Delta Dunării. Înființarea acestei puternice baze militare, care, pe lângă schimbarea raporturilor de securitate în regiune, ar pune în pericol grav echilibrul ecologic din Delta Dunării, ar fi fost decisă unilateral de Guvernul SUA și ar fi fost acceptată, în secret, de România.

Acest scenariu fantezist este prezentat ca o realitate, speculațiile fiind grefate peste discuțiile purtate în prezent în spațiul public în legătură cu situația canalului Bâstroe. Nimic din substanța acestor afirmații nu corespunde realității. Ele sunt concepute exclusiv pentru a manipula opinia publica si servesc unor narative anti-NATO.

Ce s-a întâmplat în realitate?

Simpla lecturare a proiectului de lege menționat mai sus ar trebui să fie suficientă pentru a înțelege că inițiativa legislativă nu face nicio referire la o așa-zisă bază militară SUA în Delta Dunării. Acest proiect încă nu a finalizat procesul legislativ, însă o prevedere importantă din inițiativă a fost deja adoptată, la finalul lunii decembrie 2022, în cadrul Legii Omnibus privind alocările bugetare aferente anului fiscal 2023 (pagina 89, referirea la Black Sea Countries).

Astfel, s-a stabilit ca secretarul de stat al SUA împreună cu șefii altor agenții federale relevante să prezinte Congresului o Strategie de lucru cu aliații NATO din regiunea Mării Negre, pentru aprofundarea relațiilor economice, consolidarea asistenței economice și de securitate pentru statele din regiune, inclusiv prin sprijinirea eforturilor pentru creșterea rezilienței democratice, mai arată sursa citată.

Care sunt așa-zisele „dovezi”?

„Dovada” intenției de înființare a unei super-baze navale în Delta Dunării, a fost găsită de agenții dezinformatori într-un studiu publicat de doi experți în revista „American Purpose”, cu sediul în Washington DC.

Analiza se intitulează „Past Putin” și explorează o serie de soluții posibile pentru întărirea securității în regiune. Autorii analizei pornesc, într-adevăr, în analiza lor de la proiectul legislativ Black Sea Security Act of 2022. Printre opiniile exprimate se numără și ideea ca „Statele Unite să ia în considerare înființarea unei a patra baze în care să disloce forțe, cu o componentă maritimă în Deltă, care să asigure securitatea traficului maritim pentru aliații vestici, pentru România, Ucraina și alte națiuni riverane Mării Negre”. Acestă ipoteză formulată de către cei doi experți în analiza citată a fost transformată de autorii dezinformării într-o… decizie a Guvernului SUA (!), care ar fi fost și acceptată, bineînțeles, în secret, de România.

O altă „dovadă” invocată în materialele rostogolite cu precădere în mediul online este un articol publicat pe pagina de internet a postului de radio Europa Liberă, care, printre altele, prezintă factual și documentat strategia SUA privind Marea Neagră, precum și principalele ipoteze și opinii formulate de cei doi experți în analiza mai sus menționată.

Faptul că acest subiect se regăsește într-un articol publicat pe pagina de internet a Radio Europa Liberă, post finanțat de Congresul SUA, iar în articol se menționează și că unul dintre autorii analizei publicate de American Purpose s-a aflat printre experții consultați de Departamentul de Stat al SUA pentru elaborarea viitoarei strategii reprezintă pentru autorii dezinformării veriga-lipsă de care aveau nevoie să demonstreze conspirația menită a construi o bază militară în inima Deltei Dunării…

Ce își propune, de fapt, Strategia de lucru a SUA pentru regiunea Mării Negre?

În cadrul unei întâlniri oficiale cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, desfășurată în 8 noiembrie 2021, la Washington D.C., ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, a punctat dorința – salutată de partea americană – a României de a contribui substanțial la dezvoltarea viitoarei Strategii, arătând că aceasta „trebuie să aibă în vedere o abordare multidimensională și integrată a descurajării, combinând aspectele care țin de securitatea clasică cu cele care țin de consolidarea rezilienței, cu dimensiunea economică, cea de combatere a amenințărilor hibride, de întărire a securității energetice și de soluționare a conflictelor prelungite, fiind necesară alocarea resurselor adecvate în acest scop”.

Concluzii

Situația generată de invazia ilegală a Federației Ruse în Ucraina, declanșată la 24 februarie 2022, a demonstrat solidaritatea țărilor NATO cu poporul ucrainean, precum și determinarea de a apăra fiecare centimetru din teritoriul aliat. La foarte scurt timp după începerea războiului de agresiune, NATO a activat planurile graduale de răspuns pentru consolidarea posturii de apărare pe flancul estic și descurajarea oricărei agresiuni împotriva țărilor aliate.

La câteva zile după această decizie fără precedent, în România au fost dislocate efective militare aliate care au format Grupul de Luptă NATO condus de Franța și a fost crescut și numărul de militari SUA, care au fost desfășurați, împreună cu tehnica din dotare, în locațiile de pe teritoriul României, prezentate în mod transparent de MApN în comunicarea publică.

Găsiți în această imagine o situație centralizatoare care arată dispunerea efectivelor americane și aliate pe teritoriul României, efective care, în contextul actual de securitate, se situează în jurul cifrei de 5.000 de militari din SUA, Franța, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Macedonia de Nord și Spania.

Este de așteptat ca, în contextul de securitate actual, să crească frecvența dezinformărilor și speculațiilor pe teme de maximă sensibilitate și importanță pentru opinia publică din România, în special pe subiecte referitoare la prezența NATO și SUA în România și în regiune. Reiterăm, și pe această cale, sfatul către utilizatorii platformelor online de a verifica din surse credibile, înainte de redistribuire, orice știre sau informație cu caracter vădit senzaționalist și alarmist, se arată în comunicatul inforadar.mapn.ro.

EVZ