ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Kim Davis, funcționara din Kentucky, care a sfidat sentința Curții Supreme a SUA, refuzând să elibereze certificate de căsătorie pentru cuplurile de homosexuali, arestată și ulterior pusă în libertate, s-a aflat zilele acestea în România.

„Un oficial al statului Kentucky, care a fost condamnată la închisoare în 2015 pentru că a refuzat să încheie acte pentru căsătoriile cuplurilor de același sex, luptă împotriva căsătoriilor gay în România.”, scriu cei de la  New York Times.

„Unii spun despre această persoană că este un băgăreț străin, care a încălcat legea în propria țară.Căsătoria între persoanele de același sex nu este permisă în România, iar conservatorii de aici au început o luptă pentru a interzice în mod explicit acest lucru printr-un amendament constituțional”, mai scrie New York Times.

„O invităm pe Kim Davis să împartă cu noi lupta sa pentru libertate, credința sa puternică și experiența din penitenciar, care reprezintă prețul pe care l-a plătit pentru că a luptat pentru credința sa”, a spus spune Mihai Gheorghiu, președintele Coaliției pentru Familie, care conduce lupta împotriva unirii cuplurilor de același sex.

Atât în Kentucky cât și în România, Davis spune că aceste căsătorii între homosexuali reprezintă un atac împotriva libertății religioase.

În timpul vizitei sale în Romania, Kim Davis a participat la evenimente organizate în 6 orașe, unde s-a întâlnit cu lideri politici și ai societății civile.

Ea a spus că opoziția față de căsătoriile gay se bazează pe dorința de a proteja „familia naturală” - și nu e provocată de homofobie.

„Vreau să dau României speranța că poate rămâne puternică și că poate lupta pentru ceva, fără să fie împotriva unui grup de oameni sau orice ar fi. Poți să te pronunți pentru ceva fără să fii împotriva cuiva”, spune ea.

Ce omit să spună cei de la New York Times este că funcționara și-a câștigat dreptatea în justiție. Kim Davis a ajuns după gratii pentru că refuzat să semneze actele de căsătorie ale cuplurilor de același sex, după ce Curtea Supremă a SUA decis să legalizeze mariajele gay la nivelul tuturor statelor americane. A fost eliberată, iar guvernatorul Matt Bevin a semnat o lege care garantează angajaților obiecțiunea de conștiință. Adică angajații statului nu mai sunt obligați să semneze certificatele de căsătorie ale cuplurilor homosexuale dacă cred că asta contravine perceptelor lor creștine și morale.

La începutul anului, Kim Davis a avut o întâlnire și cu Papa Francisc, în timpul vizitei acestuia din urmă, dar Vaticanul s-a ferit să-i ofere sprijin funcționarei din Kentucky.
 
La finalul lunii noiembrie 2015, în Monitorul Oficial a fost publicat proiectul de lege prin care se propune  modificarea  actualului art. 48, alin. 1, al legii supreme a statului cu formularea următoare: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”. Campania este organizată de Coaliția pentru Familie, o structură civică formată din zeci de asociații ce promovează valorile familiei. 
 
Anul trecut, în mai, Coaliția pentru Familie a depus la Parlament cele 3 milioane de semnături pentru revizuirea Constituției. Formularea propusă pentru articolul 48 alin. 1 din Constituție este: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor'”. Actualul text al Constituției se referă la căsătoria dintre soți.