Pagina „Legende Vii” a fost închisă de Facebook pentru nerespectarea „standardelor comunitatii”, a anunțat, luni dimineața, administratorul paginii.

„Motivele nu au fost prezentate concret, dar asta nu înseamnă că nu le cunoaștem”, a menționat el într-o postare. 

Potrivit acestuia, în paralel, au fost blocate și alte conturi care au distribuit postări care îl conțineau pe Valeriu Gafencu.

„S-a încercat salvarea paginii prin opțiunile oferite de facebook, dar acest lucru a fost imposibil, motiv pentru care am redeschis o nouă pagină cu același nume "#LegendeVii", a menționat administratorul paginii.
 
În 2016, ActiveNews relata că magazinul „Legende vii” a fost nevoit să retragă de la vânzare produsele dedicate părintelui Gheorghe Calciu, poetului Radu Gyr și sociologului Mircea Vulcănescu. Motivul a fost legat de o plângere a Institutului „Elie Wiesel”, care a considerat că magazinul promovează public „cultul criminalilor de război”.
 
Institutul „Wiesel” a făcut mai multe plângeri, cerând printre altele eliminarea numelui „Mircea Vulcănescu” din denumirea unui liceu bucureștean, schimbarea numelui străzii „Radu Gyr” din Cluj-Napoca și retragerea titlului de cetățean de onoare al comunei Segarcea pentru scriitorul Vintilă Horia.
 
Dacă în cazul primelor două, autoritățile locale au respins cererile institutului „Wiesel”, în cazul lui Vintilă Horia, Consiliul Local s-a executat. Recent însă, instanța a anulat decizia Consiulului Local Segarcea. 
 
Tot în 2016, portretele lui Radu Gyr, Mircea Vulcănescu și Valeriu Gafencu au fost eliminate din cadrul expoziției „Grădina cu îngeri” a artistei Silvia Radu, de la Universitatea Politehnică București, tot în urma unei plângeri.

Valeriu Gafencu s-a născut la 24 ianuarie 1921 în localitatea Sîngerei, județul Bălți, Basarabia, fiind unul dintre tinerii care au murit în închisorile regimului comunist din România.

La 20 de ani, în toamna anului 1941, Valeriu Gafencu a fost arestat și condamnat la 25 de ani muncă silnică. Era student în anul al II-lea al Facultății de Drept și Filosofie din Iași, pe care nu a reușit vreodată să o mai termine, pentru că sfârșitul l-a găsit în închisoare.

Pe Valeriu Gafencu, Nicolae Steinhardt l-a numit „Sfântul Închisorilor”. O biografie a lui Valeriu Gafencu este aici.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews