ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reacțiile la adresa linșajului mediatic stârnit recent împotriva salvatorilor de la Clubul Colectiv s-au înmulțit în mediul on-line. După ce întemeietorul SMURD și responsabilul DSU, Raed Arafat, a exprimat vineri un punct de vedere pe pagina lui de social media, sâmbătă IGSU a transmis pe pagina sa un scurt mesaj adresat atât publicului, cât și angajaților. Totodată, avocatul Gheorghe Piperea a făcut o paralelă interesantă între atacurile politice contra lui Raed Arafat din 2012 și cele din 2019.  

„Toată lumea arată cu degetul spre pompieri! Istoria se repetă în fiecare an! În ultimele zile, salvatorii au fost supuși unei presiuni publice uriașe! De ce? Pentru că se contesta public modul lor de intervenție la incendiul din 30 octombrie 2015 și sunt acuzați pe nedrept de ascunderea unor probe. Să nu uităm eforturile pe care le-au depus și le depun zilnic pompierii, precum și miile de vieți salvate în fiecare an. Și ei sunt oameni! Îi vedeți la incendii, inundații, cazuri de prim ajutor, accidente, absolut în toate situațiile în care sunt solicitați. Credeți că ei merită asta?

Dragi colegi,
Să vă purtați cu demnitate haina militară, să plecați în misiuni cu același curaj și determinare ca și până acum, să rămâneți o familie și să vă respectați nobilul scop in salvarea de vieți!

Rămâneți fideli crezului vostru și fiți aproape de oamenii care au nevoie de voi!”, a transmis Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) sâmbătă, pe Facebook.
 
Ulterior, IGSU a revenit cu un punct de vedere asupra declarațiilor unui pretins expert din Italia în privința gestionării situațiilor de urgență. IGSU arată că structura italiană similară „are deplină încredere în munca serviciilor de urgență din România”.
 
„Având în vedere interviul difuzat de o televiziune centrală, în care sunt expuse părerile unui "expert" din Italia în gestionarea situațiilor de urgență, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență face următoarele precizări:

În urma solicitării unui punct de vedere omologilor noștri din Italia, mai exact Protecției Civile din acest stat (instituție care funcționează în subordinea prim ministrului) ni s-a comunicat faptul că persoana din materialul respectiv nu lucrează pentru departamentul de protecție civilă din Italia, iar poziția acestei persoane nu reprezintă poziția autorității naționale.

De asemenea, Departamentul de Protecție Civilă din Italia a menționat în răspunsul înaintat instituției noastre că "are deplină încredere în munca serviciilor de urgență din România" în ceea ce privește gestionarea situațiilor de urgență”, a mai scris sâmbătă IGSU pe Facebook.

Tot pe acestă platformă de socializare s-a exprimat sâmbătă și avocatul Gheorghe Piperea, care intuiește motivul real din spatele presiunilor pentru demisia lui Raed Arafat și arată posibilele evoluții în acest caz.

„Guvernul Boc a picat în februarie 2012 pentru că Petrov a vrut sa îl dea afară pe Raed Arafat (care l-a deranjat că s-a opus la privatizarea medicinei de urgență).

Cine va pica acum dacă Raed Arafat va fi dat afară? Cine a profitat de tragedia de la Colectiv și încearcă să o facă și acum?

Apropo, când a ieșit vreodată public locatarul de la Controceni pentru a cere anchete și arestări și demisii în cazul Colectiv așa cum a făcut-o în cazul protestelor din 10 august 2018? De ce e important să știm ce a fost în 10 august 2018 și nu e important să știm ce a fost în 30 octombrie 2015 în clubul Colectiv și cine se face vinovat de moartea și rănirea sau mutilarea pe viață a acelor oameni?”, a scris avocatul Gheorghe Piperea sâmbătă, pe Facebook.