ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


IMPACT: În ultima vreme, și putem vorbi chiar de ultimii trei ani, frecvența aparițiilor concertistice ale lui Florin Chilian, unul din cei mai îndrăgiți muzicieni români, a fost vizibil redusă. Suferințe fizice, la coloana vertebrală mai ales, care l-au chinuit vreme îndelungată, vizite la mai mulți medici, diagnostice greșite în serie, suspiciuni de paralizie și chiar de cancer, din fericire, eliminate, îl aduseseră în situația de a nu mai putea cânta, de a nu mai fi în stare să țină chitara în mână sau să stea pe scaunul fără mânere, poziția de cântat pe scenă. Intervievat de IMPACT el afirmă:

„Nu e nimic special față de un concert normal. Va fi, însă, cu o cauză specială. Un concert pentru adevăr și cuvânt liber în presă. Așadar, mâine, 12 mai, ora 19.00, la Copac, la inimosul Horațiu Șerb”.

Vedeți și Olivia Steer prezintă Concertul Florin Chilian pentru ActiveNews și libertatea presei iar Alex. Gavril cântă în deschiderea lui - Vineri, 12 Mai, orele 19, La Copac. Haideți să facem gașcă!

Muzicianul s-a îndrăgostit de folk și de chitară când a mers la un concert, cu mulți ani în urmă, pe când era licean, dus de regretatul Vali Sterian, unde l-a ascultat pe Doru Stănculescu cântând celebra sa piesă ”Shambala”. Atunci s-a lăsat de ciclism pe care îl practica la nivel de performanță, și și-a luat prima chitară. Florin Chilian promovat o muzică aparte, un gen cu care cu greu s-a impus pe piața muzicală. El a inventat, de altfel, un gen muzical inedit, o combinație între pop și muzică clasică. În 2001, la 33 de ani, a reușit să-și lanseze primul album, „Iubi-Interfața la realitate”, care inițial a fost refuzat de toate casele de discuri din România. De asemenea, televiziunile și posturile de radio refuzau să-i difuzeze piesele.

Dar în 2004 a dat lovitura cu un nou album „Zece Porunci, raport despre starea națiunii, 1989-2004. Primul pas”, album ce conține hit-ul „Zece”. A fost difuzat, în sfârșit, la MTV România, mai apoi pe youtube. A fost primul muzician român care a atins cifra de 1 milion de vizualizări. A urcat la 10 milioane. A luat Discul de Aur și Discul de Platină acordat de Casa de discuri ROTON pentru vânzări.

S-a războit cu politicieni și a acuzat TVR de aranjamente

În paralel muzicianul s-a remarcat și prin atitudinea sa civică, ca om iubitor de adevăr și dreptate. A avut un conflict cu Adrian Iorgulescu, fost ministru al Culturii, câștigând un proces cu acesta. În 2017 s-a înscris la preselecția pentru Eurovision, cu piesa ”Colț de lup”. Nu a trecut mai departe și a acuzat organizatorii. „Un aranjament! Asta a fost”, a spus, la vremea respectivă, Chilian.

S-a făcut remarcat, totodată, pentru numeroasele sale acte de caritate, o bună parte din câștigurile sale din muzică donându-le celor care aveau nevoie de ajutor, într-o situație sau alta. Iată că mâine, în grădina terasei La Copac, unul din cele mai primitoare gazde pentru muzicieni de calitate, din zona folkului în special, Florin Chilian va cânta pentru adevăr și curaj în jurnalism, pentru libertatea cuvântului și împotriva cenzurii, în sprijinul vechiului și bunului său prieten ziaristul Victor Roncea, al cărui site reprezintă un punct de referință, un reper, în jurnalismul liber.

Reporterul IMPACT.RO s-a întâlnit cu cei doi, mai deunăzi, și au vorbit despre evenimentul de mâine seară, de la ora 19.00, dar și despre alte fapte și întâmplări de viață, evident, în principal din viața lui Florin. Am spicuit din toate acestea câte ceva, gînduri și întâmplări dăruite cititorilor IMPACT.RO în cele ce urmează.

„90 la sută din concertele mele au fost caritabile”

Reporter: „Hai să începem cu evenimentul de mâine, 12 mai, cum ai ajuns să faci asta pentru Victor Roncea și în ce constă practic?”

Florin Chilian: „În primul rând nu cred că îl fac pentru Victor Roncea în mod special ca personaj, deși mie mi-e drag, îl cunosc de foarte mulți ani. Nevoia mea de a ajuta se prelungește de la începutul carierei mele în care am făcut mai mult de nouăzeci la sută dintre concerte caritabile, deci am donat bani. Nevoia mea de a cânta, de a mă alătura demersului de a susține oameni și cauze, este aceea de a ne echilibra cumva, de a reuși să tragem cumva de balanța asta absurdă a zilelor noastre în care unele trusturi de presă sunt susținute cu bani din guvern, tot ai noștri, din impozite și taxe, iar altele care sunt de o altă părere, sunt în pericol de a se închide, și din punctul ăsta de vedere cred că este sarcina fiecăruia dintre noi să încercăm să ajutăm în măsura în care putem.

Urmăresc site-ul condus de Victor. Cu cele mai multe lucruri sunt de acord, cu altele evident că nu sunt de acord, dar cred că asta face parte din firescul unei societăți, din firescul unui ziar, fie și el electronic, din firescul unei întâmplări care a devenit nefirească la un moment dat după nebunia cu pandemia, și atunci cred că este important. Și chiar dacă aș fi fost sută la sută împotriva la ce spune un ziar, este foarte important pentru noi, ca societate, pentru mine, ca om care trăiește în societatea asta, să susțin adevărul prin presă”.

„Vreau să ajut pentru ca adevărul să poată fi spus”

Florin Chilian: „Cred că trebuie să susținem această diversitate de opinii. Altfel, când am văzut că domnul Ion Cristoiu a sărit să-l ajute, eu mi-am zis, că nu mai am cum, în acest moment. Și îi spusesem lui Victor că am avut un computer mai isteț pe care l-am schimbat și l-am donat unui orfelinat. Și l-am întrebat, cu ce pot să vă ajut? Că bani să vă dau cash, așa, în condițiile astea nu prea sunt, și atunci am zis poate dacă facem un concert, toate fondurile acestea obținute vor merge la cauza lui. Eu sper că și oamenii care nu ajung la concert să ajute, să doneze fonduri în sprijinul ideii lui Victor, al încercării de a continua să poată să spună adevărul într-un spațiu unde pot fi prezentate opinii poate sută la sută, cum am mai zis, împotriva a ceea ce gândește fiecare dintre noi, dacă ne ducem într-o singură variantă de presă. Nu vreau să mă duc până la perioada lui Ceaușescu, că putem merge în orizontul euroatlantic fără să mai existe o altă opinie, dacă ai opinie ești suspect de cine știe ce partizanat, ești din ăsta care trăiește în trecut. Ăsta-i pericolul.

Deci mi-aș dori ca absolut toată lumea, care vede acest mesaj și care aude despre această întâmplare, să contribuie în măsura posibilităților, pentru că și aici este o discuție întreagă”.

Florin Chilian, primul muzician, primul care a pus cele Zece porunci biblice pe muzică

Reporter: „Consideri că actul tău artistic transmite un mesaj civic? Crezi în mesajele sociale prin muzică?”

Florin Chilian: „Este un mesaj social prin excelență pentru că este un mesaj care ține de fiecare dintre noi în parte. Poate că nu ca societate în ansamblu cele mai multe cântece ale mele, dar dacă vă uitați la Decalog (albumul „Zece Porunci, raport despre starea națiunii, 1989-2004. Primul pas”, Chilian fiind singurul muzician care a pus cele Zece porunci biblice pe muzică; n.r.) o să vedeți că sunt multe cântece care se leagă de un fel de protest activist, social. Pentru că eu credeam că atunci, în 2004, este sau ar trebui să fie timpul zero de unde să nu furi, să nu ucizi, să nu preacurvești. Din nefericire, cred că, alături de cei mai mari rockeri, au sunt și cei mai mari visători de pe pământ. Lumea reală n-are nicio legătură cu umanitatea. Altfel, sunt cântece pentru fiecare dintre noi în măsura în care fiecare dintre noi are acces mai mult sau mai puțin la sine însuși”.

Despre problemele sale medicale depășite, muzica românească, Eurovison, Uniunea Compozitorilor, și altele, citiți mai departe la IMPACT.RO