ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a criticat legea defăimării inițiată de președintele PSD Liviu Dragnea, arată un text postat pe siteul ambasadei americane.

Conform reprezentantului Americii în România, politica Guvernului SUA se manifestă în sensul protejării libertății de exprimare.

"Referitor la proiectul legislativ cu titlul „Proiect de Lege privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup”, politica Guvernului Statelor Unite ale Americii este clară. Protejarea libertății de exprimare, chiar și în cazurile în care exprimarea aleasă ofensează, este un aspect fundamental al unei societăți democratice sănătoase. Condamnăm discriminarea și ura, dar în același timp ne opunem legilor care interzic exprimarea ofensatoare cu prețul libertății de exprimare. Așa cum a declarat președintele Obama: „Cea mai puternică armă împotriva discursului instigator la ură nu este reprimarea, ci libertatea de exprimare, voci ale toleranței care se ridică împreună împotriva bigotismului...”, se arată în comunicat.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a reacționat, așa cum era de așteptat să o facă:

"Am văzut și reactia ambasadorului SUA. Sunt total de acord cu afirmațiile dumnealui. Și eu și PSD susținem libertatea de exprimare, am anunțat de aseară, public, că mai ales după noile amendamente pe care le voi depune azi, legea nu va mai putea fi înțeleasă greșit. Scopul principal, la care nu renunț, este aceea de a promova toleranța și demnitatea umană prin sistemul educațional și prin administrație. Nu e o lege coercitivă. Azi voi scoate din lege și definiția defăimării sociale. Deja au fost scoase amenzile, iar azi vom elimina articolul pentru ca nicio virgulă să nu poată fi folosită de cei care au manipulat pentru a deturna atenția de la scopul legii. România e o țară care are nevoie de toleranță", a spus șeful PSD.

Deși ambasadorul SUA susține că politica țării sale a fost una de a proteja libertatea de exprimare, reprezentanții Americii au fost printre cei care au susținut și promovat Legea 217/2015, criticată dur de reprezentanții societății civile, dar și ai mediului academic. 

Istoricul Marius Oprea spunea despre această lege: "Dreptul la opinie este îngrădit de prevederile legii. Foarte multe din paragrafele legii seamănă cu ordonanțele secrete din anii '50, care aveau în vedere pedepsirea oricărei împotriviri la instaurarea brutală a comunismului în România. Tocmai această mireasmă represivă care este conținută de această lege nu a avut darul să mă încânte".