ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis i-a solicitat luni demisia lui Felix Bănila din funcția de procuror-șef al DIICOT, pe fondul gestionării anchetei din Caracal, condamnând modul în care a fost tratată familia Melencu, potrivit Mediafax.

„Astăzi (luni - n.r.) nu mă refer doar la Guvern. Mă refer și la conducerea DIICOT, instituție a cărei implicare în cazul Caracal ar fi trebuit să aducă un plus de profesionalism și credibilitate. Doar că, sub conducerea domnului Bănilă, acest lucru nu s-a întâmplat, iar ancheta continuă să genereze semne de întrebare majore. Modul în care s-au desfășurat lucrurile până acum nu face decât să ridice suspiciuni și să accentueze lipsa de încredere a oamenilor în autorități, iar o astfel de abordare nu poate duce decât la rezultate proaste. Așadar, îi cer domnului Felix Bănilă, procuror șef la DIICOT, să își înainteze imediat demisia din funcția de procuror șef al DIICOT. Este imperativ ca greșelile din ultimele săptămâni să fie asumate cu responsabilitate și este nevoie de o schimbare la acest nivel, pentru a recredibiliza această instituție”, a afirmat Klaus Iohannis într-o declarație de presă susținută, luni, la Palatul Cotroceni.

„De asemenea, îi reamintesc Prim-ministrului că sarcina sa principală este aceea de a guverna și de a rezolva problemele curente, executive, imediate și nu de a întreprinde turnee electorale externe care nu aduc niciun beneficiu României sau, ca să fiu mai clar, care nu aduc absolut nimic”, a adăugat președintele.
 
În replică, premierul Viorica Dăncilă îl acuză pe Klaus Iohannis că tergiversează numirea unui ministru al Afacerilor Interne, pe fondul crimelor din județele Olt și Dâmbovița, precum și a unui ministru al Educației, odată cu începerea noului an universitar.

„Avem în continuare un președinte în funcție care încalcă Constituția. Au trecut două săptămâni de la decizia CCR, iar președintele continuă să refuze să numească miniștrii interimari. În ce țară este posibilă această încălcare? În ce stat european mai este în funcție un președinte care calcă în picioare Legea fundamentală a țării? I-am adresat domnului Iohannis inclusiv o scrisoare deschisă pentru a-i cere să își facă datoria constituțională, să numească un ministru al Afacerilor Interne, ca să putem lua măsurile ce se impun pentru ca nenorociri precum cea de la Caracal sau Dâmbovița să nu se mai întâmple. Nu am primit niciun răspuns, nu am văzut nicio decizie. Avem nevoie de ministru la Educație. Mâine începe anul universitar, iar ministerul nu are conducere din cauza încăpățânării și inconștienței președintelui. Este inadmisibil și este rușinos pentru cel ce promitea România educată. Avem cel mai iresponsabil președinte pe care l-a văzut România vreodată, unul care acționează conștient împotriva propriului popor. (...) Asistăm la un precedent periculos pentru România - încălcarea Constituției, sabotarea propriului candidat, membru al Parlamentului European pentru Comisia Europeană, blocarea constantă a Guvernului cu moțiuni o dată la 3 luni și zero viziune pentru viitor”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, luni, la sediul central al PSD, conform Agerpres.  

DIICOT București a încercat vineri, prin intermediul jandarmilor, să pună în executare mandatul de aducere a Monicăi Melencu, pentru prelevarea de noi probe biologice. Mama Luizei refuzase inițial să mai colaboreze cu anchetatorii, pe care îi acuză de mușamalizarea disparițiilor de minore din județul Olt, prin reducerea cazului strict la ipoteza morții victimelor, conform scenarului oferit de Gheorghe Dincă. Mama victimei din aprilie a opus rezistență jandarmilor și a leșinat vineri, făcând imposibilă îndeplinirea mandatului de aducere emis pe numele ei de DIICOT. Ulterior, femeia a fost convinsă de rude să accepte recoltarea de noi probe biologice.

Procurorul-șef al DIICOT, Felix Bănilă, a declarat, vineri, pentru Mediafax, că jandarmii care s-au deplasat la casa familiei Melencu au încercat să poarte un dialog civilizat pentru a pune în aplicare mandatul de aducere și i-a sfătuit pe membrii familiei Luizei să devină „mai înțelepți”.

„Legea este egală pentru toți. Eu cred că ar trebui și ei să aibă realmente interes să afle adevărul. Dacă victima ar fi în viață, noi trebuie să desfășurăm cu maximă celeritate cercetările pentru a epuiza una din variante (...) Noi încercăm să identificăm o soluție. Ați văzut că la fața locului au mers cei însărcinați cu punerea în executare a mandatului de aducere, au încercat să aibă un dialog civilizat, normal cu dumnealor. Au acuzat o stare de sănătate, au venit cei de la ambulanță, au refuzat să meargă la spital, deși am înțeles că personalul medical a recomandat deplasarea la unitatea spitalicească. (...) Noi sperăm că vor deveni mai înțelepți și o să înțeleagă necesitatea, pentru că este și in interesul dumnealor”, declarase procurorul-șef al DIICOT, vineri, pentru Mediafax.

Ulterior, Felix Bănilă și-a nuanțat declarațiile, admițând că „este posibil, în această anchetă, încă de la început și până în prezent, să se fi făcut și greșeli”.