ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ana Birchall este pe punctul de a părăsi conducerea Ministerului Justiției, a anunțat premierul Viorica Dăncilă, miercuri, la finalul ședinței Comitetului Executiv Național al PSD și în urma publicării deciziei CCR asupra conflictului juridic dintre Executiv și Președinție pe tema revocării unor miniștri, potrivit Q Magazine. Ana Birchall era ținta unui scandal referitor la Independența Justiției, fiind acuzată că ar fi acceptat o foaie de parcurs în materie de Stat de Drept din partea ambasadorului SUA la UE, fapt pe care l-a negat ulterior.

„După cum știți, conform deciziei CCR, doamna Ana Birchall a fost revocată din fruntea Ministerului Justiției. Decizia CCR a fost luată în urma analizei pe punctele de vedere și a conflictului constituțional dintre premier și președinte. Pe baza acestui conflict a fost luată decizia revocării”, a afirmat miercuri premierul Viorica Dăncilă.

Liderul PSD și-a exprimat dorința numirii unui independent la conducerea Ministerului Justiției, care să înțeleagă problemele și să aibă o relație cu toate asociațiile de magistrați.

„Mi-aș dori la Justiție să avem un independent. Am propus-o pe Dana Gîrbovan pentru că am crezut și cred că justiția trebuie să fie independentă. Trebuie să fie un magistrat care să înțeleagă problemele, care să aibă o relație cu toate asociațiile de magistrați astfel încât încredere în justiție să revină”, a declarat Viorica Dăncilă.

Aceasta a mai anunțat și că Executivul va merge în Parlament pentru remaniere, la momentul potrivit, în limita celor 45 de zile ulterioare pronunțării deciziei CCR, așteptând totodată depunerea moțiunii de cenzură anunțate de Opoziție.

„Am văzut că a apărut în spațiul public faptul că CCR ne obligă să mergem în Parlament. Nu am văzut acest lucru precizat de către Curtea Constituțională. Dar, desigur, așa cum am menționat, vom merge în Parlament nu când ne spun alții, ci atunci când vom considera că este oportun, în cele 45 de zile pe care le vom avea la dispoziție. (…) Concluzia Comitetului Executiv Național a fost că vom merge în Parlament pentru remaniere. Nu am stabilit încă data, dar nu vom aștepta foarte mult timp. Așteptăm moțiunea de cenzură. Este atributul Opoziției de a depune moțiune de cenzură. Voi merge și am convingerea că vor fi foarte mulți oameni responsabili care nu vor vota moțiunea”, a explicat Viorica Dăncilă, miercuri, la finalul ședinței Comitetului Executiv Național al PSD.