ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România și Bulgaria ”ar putea să trimită în curând cererile lor pentru a aproba deschiderea capitolului 23 în negocierile dintre UE și Serbia”, scrie b92.net, care citează un cotidian de la Belgrad.

Potrivit celor de la Vecernje Novosti, cele două țări se vor alătura Croației, care deja a decis să blocheze deschiderea acestui capitol.

Doleanțele României și Bulgariei sunt în privința îmbunătățirii drepturilor minorităților pe care cele două țări le au în Serbia. Românii doresc să rezolve și ”problema vlahă” și garanții pentru obținerea unor locuri de parlamentari pentru reprezentanții minorității.

Croația face lobby de câteva săptămâni în marile capitale europene în căutarea unui suport pentru decizia lor de a bloca deschiderea capitolului 23 până când oficialii de la Belgrad nu vor rezolva cererile venite dinspre Zagreb. Aceștia doresc să rezolve problema etnicilor croați care trăiesc în Serbia, cer cooperarea Serbiei cu Tribunalul de la Haga și recunoașterea jurisdicției în pedepsirea crimelor de război comise în fosta Iugoslavie.

România și Bulgaria reanalizează vechile lor cereri, iar printre altele ”își doresc creșterea participării celor două minorități etnice printre reprezentanții administrației centrale din Serbia”, conform sursei citate mai sus.

Dar, spre deosebire de Croația, ”cele două țări ar accepta și un compromis”, în cazul în care ”cei mai puternici membri din UE vor pune o presiune mai mare pe aceștia și vor vota pentru deschiderea acestui capitol, iar doleanțele celor două țări să fie rezolvate într-o perioadă de tranziție în timpul procesului de aderare”.

Oficialii de la Belgrad susțin că Serbia va continua politica relațiilor prietenoase cu vecinii săi și că va încerca să rezolve toate problemele cu vecinii săi prin acorduri bilaterale.

Abuzurile sârbești la adresa românilor care locuiesc în această țară a fost dezvăluite de ActiveNews:

Cea mai importantă organizație românească (28 de filiale) din Voivodina și-a supendat activitatea
ca urmare a faptului că Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni i-a respins finanțarea, dând bani în schimb organizațiilor afiliate autorităților sârbe.

Românii din Serbia au adresat o scrisoare deschisă conducerii țării, prin organizațiile lor reprezentative, prin care protestează și cer încetarea manipulării legate de introducerea în școli a așa-zisei limbi vlahe. Organizațiile cer introducerea limbii române în școlile din Timoc, unde învață copii români.

Standardizarea așa zisei limbi vlahe, hărțuirea permanentă a liderilor unor organizații românești, presiunile și hărțuirea Bisericii Ortodoxe Române din Timoc, presiunile asupra părinților care cer învățământ în limba română, au fost doar câteva din plângerile adresate parlamentarilor din România de către liderii românilor din Timoc.