ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


*La reuniunea recentă a PPE, Ludovic Orban a declarat public că Guvernul PSD a fost dat jos pentru ca PNL să dea comisarul care să asigure majoritatea PPE în Comisia Europeană. Știm că demiterea Guvernului s-a făcut prin implicarea anti-constituțională a președintelui Iohannis - și există suficiente indicii că și prin constrângeri asupra unor parlamentari din fosta majoritate. Suficiente indicii există și că realegerea lui Iohannis în detrimentul candidatului PSD s-a făcut de asemenea pe căi neortodoxe. Vor fi toate acestea, în termeni absoluți, un câștig imediat pentru țară? Să zicem că da. Întrebarea următoare este însă dacă pentru un asemenea câștig merită ruinată și bruma de democrație în care o parte dintre oameni încă mai crede? În 2009 Băsescu a ieșit președinte (în „finala” cu marioneta Geoană) pentru că așa a vrut Washingtonul, iar în 2012 referendumul de demitere a aceluiași a fost anulat pentru că așa au vrut Bruxellesul și Washingtonul. Se gândește cineva că, tot acumulate asemenea lucruri, cândva se va putea ajunge, ca și altă dată în istorie, la dictaturi sângeroase?

*Iohannis a fost susținut de PDL-iștii băsiști din PNL, de PMP-ul lui Băsescu și de Băsescu însuși. De unde rezultă că votanții lui Iohannis nu sunt băsiști, ci țărăniști de-ai lui Maniu.

*În iulie anul acesta am publicat un articol în care anticipam că de la sfârșitul acestui an, la trei decenii de la Malta, România ar putea urma, în context euro-atlantic, un nou destin. Sugeram deci că la Malta s-a putut decide ca timp de trei decenii Occidentul și țările fostului bloc comunist să se abțină de la orice atitudine "neprietenoasă" față de Uniunea Sovietică (Rusia) – ceea ce, dacă dăm filmul înapoi, s-a și întâmplat cu deasupra de măsură. A putut să fie acesta,  sunt aproape convins, atât un "premiu" pentru Gorbaciov și reformiștii lui, care consimțiseră la prăbușirea comunismului și la reunificarea Germaniei, cât și o asigurare necesară Europei și lumii că URSS nu se va dezmembra haotic și violent. Două luni după textul din ActiveNews, în septembrie trecut, Parlamentul European avea să condamne Pactul Hitler-Stalin, iar zilele trecute România, prin vocea reprezentativă a Custodelui Coroanei, a spus Moscovei lucruri pe care nicio altă țară fostă comunistă din zonă nu i le-a mai spus.

*Iohannis a primit, ni se spune, două treimi din voturile celor care s-au prezentat la urne (50%) – de unde rezultă că a fost votat de 33% din voturile celor cu drept de vot. Ceea ce, pentru un om al Sistemului și intereselor străine, nu mi se pare o performanță. Oricum, țara a trecut și prin perioade mai grele, și nu e cazul să ne pierdem speranța. De un singur lucru, da, cred că avem totuși nevoie: de mai multă credință. Pentru că altfel nu pot să rămână fără consecințe că în urmă cu un an am întors spatele referendumului pentru familia creștină iar acum tocmai am reales un președinte care, între multe altele, i-a insultat pe susținătorii valorilor creștine numindu-i „fanatici religioși”.

*Nepregătiți să guverneze țara, președintele și liberalii tot vântură ideea alegerilor anticipate. Însă așa ceva ar fi posibil numai dacă liberalii și-ar demite actualul Guvern și, ulterior, ar cere Parlamentului ca două noi guverne să nu primească, succesiv, vot de învestitură. Ceea ce ar presupune un grad de nebunie maximă – pe care, recunosc, nu-l văd chiar imposibil de atins.

*A fost vizibilă din nou, în aceste alegeri, tentativa instigării românilor din țară împotriva celor din diaspora. Personal, de trei decenii sunt prea familiarizat cu ticăloșiile Sistemului ca să înghit brașoave cu 1 milion de voturi în diaspora. Acolo e vorba de o fraudă la fel de mare precum aceea că mitingul din 10 august 2018 a fost mitingul diasporei. O fraudă altminteri floare la ureche pentru un Sistem nenorocit și rețeaua lui de diplomați fii ai foștilor securiști de până mai ieri (azi cu pensii de 10.000 de euro). Și apoi, ce ar mai putea să mire când nimeni nu poate contesta o altă fraudă mai clară ca lumina zilei, prin care Sistemul și interesele străine l-au reînscăunat pe Iohannis? Am să repet cât va fi nevoie: Iohannis a depus 2,3 milioane de semnături iar în primul tur a primit 3,4 milioane de voturi. Ceea ce înseamnă că 70% din cei care l-au votat în primul tur au semnat și în listele lui de susținători. Asemenea mizerii să înghită Iohannis și securiștii lui, nu eu.

*În urma discursului din Seara regală în onoarea Corpului Diplomatic, ambasadorul rus la București a ales să polemizeze pe un ton nepotrivit cu Custodele Coroanei. Pot să meditez asupra oportunității referirilor la Rusia, din discurs – și poate chiar și asupra fondului unui aspect sau altul (în orice caz nu cu privire la agresiunea împotriva Ucrainei din 2014). În schimb nu am dubii că d-l Kuzmin și Kremlinul ignoră nepermis inclusiv propria atitudine de după 1989 față de interesele românești. Și mă refer în primul rând la perpetuarea consecințelor Pactului Hitler-Stalin, în principal prin ingerințele permanente în Republica Moldova, sfidând dreptul internațional și instituțiile cu atribuții în prezervarea lui. Și apoi desigur chestiunea Tezaurului, confiscat abuziv de peste un secol. Prin urmare, dacă Moscova se așteaptă la alte sentimente din partea românilor ar trebui să facă dovada că dorește sincer să reparăm împreună răul ce ne-a fost făcut.