ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decizia Consilierilor locali din Sectorul 4 al Capitalei de a schimba numele liceului tehnologic Mircea Vulcănescu în liceul Traian Popovici - după memoriul trimis de Institutul Wiesel -  a stârnit reacția societății civile, dar și a unor figuri de marcă ale intelectualității românești.

După ce relatam ieri despre petiția inițiată de o fundație, la care s-au raliat deja academicienii Eugen Mihăescu și Sorin Dumitrescu, istoricul Marius Oprea, scriitorul Răzvan Codrescu și realizatoarea Lucia Hossu Longin, iată că acum a venit un semnal foarte puternic, semnat de academicianul Nicolae Breban, de redactorul șef al revistei „Contemporanul” Aura Christi, filozoful Sorin Lavric și directorul liceului  Pedagogic „Anastasia Popescu”, Monica Șerbănescu. Inițiatorii au anunțat că lista semnăturilor rămâne deschisă, prin nume, prenume și profesie, la secțiunea comentarii.

În textul trimis pe adresa ActiveNews și  intitulat sugestiv „În preajma Centenarului Marii Uniri (1918-2018), Mari scriitori români – criminali de război?! Apel pentru Mircea Vulcănescu”, semnatarii afirmă că au aflat „cu stupoare” de cererea venită din partea Institutului Wiesel și consideră plutește un aer „de răzbunare postumă” din partea instituției conduse de Alexandru Florian.

 
„Am aflat cu stupoare că, în urma cererii venite din partea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Primăria sectorului 4 din București e somată să schimbe numele liceului „Mircea Vulcănescu”. Motivul îl știm: Mircea Vulcănescu a fost subsecretar de stat la Finanțe în guvernul Ion Antonescu. Asupra distinsului cărturar planează acuza de criminal de război. Trecem cu dificultate peste amănuntul istoric că verdictul juridic a fost dat de un tribunal ilegitim, instituit de noul regim bolșevic din România după cel de-al Doilea Război Mondial. Trecem cu dificultate și peste stăruitoarea impresie de răzbunare postumă pe care mai toate actele emise de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” o produce în opinia publică. Ideea că istoria se poate judeca pe temei vindicativ și pe criterii de ranchiună ideologică e pernicioasă și la nimic folositoare”, se arată în Apelul pe care l-am primit la redacție. 
 
Semnatarii „protestează cu toată fermitatea față de gest de ireverență crasă față de un mare cărturar” și spun că Mircea Vulcănescu „merită mult mai mult decât ca un liceu obscur dintr-un colț al Bucureștiului să-i poarte numele” și anume „locul printre membrii post-mortem ai Academiei Române”.
 
„Nu putem trece, însă, peste un detaliu de cultură elementară: Mircea Vulcănescu – unul dintre cei mai străluci reprezentanți ai generației interbelice, autorul unor cărți capitale precum Dimensiunea românească a existenței  – face parte în mod firesc din patrimoniul spiritual al României. Cine îi contestă valoarea dă dovadă nu numai de rea-voință, dar mai cu seamă de o ignoranță pe care nici o împrejurare actuală nu o poate justifica. Mircea Vulcănescu merită mult mai mult decât ca un liceu obscur dintr-un colț al Bucureștiului să-i poarte numele; el își merită locul printre membrii postmortem ai Academiei Române, cum la fel merită ca măcar o universitate din țară să-i poartă numele. 

Din acest motiv, protestăm cu toată fermitatea față de un gest de ireverență crasă față de memoria unui mare cărturar. Facem un apel către edilii sectorului 4 să nu dea curs ignobilei somații a Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. Apelăm de asemenea la intelectualii cu răspundere ai țării să nu stea cu brațele încrucișate în fața unui asemenea afront. Când un nume ca cel al lui Mircea Vulcănescu este supus anatemei ideologice, trebuie să fim uniți cu atât mai mult cu cât nu e pentru prima dată când suntem aduși în fața unor abuzuri de neacceptat”, se notează în document.
 
Semnatarii acuză Institutul Wiesel că tratează faptele trecutului în „stil stalinist”.

„Susținerea verdictelor date de Tribunalul Poporului din 1946, prin demersurile întreprinse până la ora actuală de dl Alexandru Florian, directorul general al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România, „Elie Wiesel”, care funcționează sub autoritatea Guvernului României, reprezintă o desconsiderare fățișă a principiilor statului de drept. Inițiativa directorului general al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România, „Elie Wiesel”, de a-l trata și pe scriitorul Vintilă Horia drept criminal de război, precum acuzatorii de altădată, dă măsura gravității a ceea ce se poate întâmpla când faptele sunt interpretate în stil stalinist”. 

Autorii documentului doresc să aducă aceste abuzuri în fața președintelui României, Klaus Iohannis și a Președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Mai mult, ei consideră acțiunile lui Alexandru Florian drept „insultătoare”, mai ales că „Alexandru Florian a fost un apologet al lui Nicolae Ceaușescu (autorul unui genocid, dacă ar fi să ne luăm după verdictul judecătoresc), iar în Consiliul de onoare al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” este trecut un fost ofițer de securitate activ în perioada celei mai crunte terori”. 

„Aducem aceste abuzuri în atenția Președintelui României, domnul Klaus Iohannis și în atenția domnului Călin-Popescu Tăriceanu, Președintele Senatului, cerându-le să inițieze schimbarea actualului cadru legislativ având ca referință  legea 217/2015. Acțiunile excesive, neconforme cu principiile unui stat de drept, privind interpretarea trecutului recent, sunt cu atât mai insultătoare pentru oamenii de cultură români cu cât Alexandru Florian a fost un apologet al lui Nicolae Ceaușescu (autorul unui genocid, dacă ar fi să ne luăm după verdictul judecătoresc), iar în Consiliul de onoare al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” este trecut un fost ofițer de securitate activ în perioada celei mai crunte terori. Luând act de răul făcut, Guvernul României are datoria să reformeze această instituție care nu asigură standardele de profesionalitate cerute de împlinirea importantelor atribuții ce-i revin.

Ne exprimăm nedumerirea că, în condițiile unui stat democratic, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România, „Elie Wiesel” (înființat la propunerea președintelui Ion Iliescu în august 2005) califică mari scriitori români (recunoscuți pe plan mondial și predați la prestigoase universități) drept criminali de război, susținând verdicte date de tribunale comuniste – regim calificat „nelegitim și criminal”.

Ne exprimăm cu fermitate dezaprobarea față de măsurile de sprijinire din partea Ministerului Afacerilor Interne a unor asemenea abuzuri incalificabile”.

Semnează:

Acad. Nicolae Breban, director al revistei Contemporanul
Sorin Lavric, redactor la revista România literară
Aura Christi, redactor șef al revistei Contemporanul
Monica Șerbănescu, Președinte fondator – Director general - Liceul Pedagogic ”Anastasia Popescu”