ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica Ortodoxă Română se află în prima linie în lupta cu coronavirusul, oferind donații spitalelor, bani sau aparatură medicală, mâncare caldă celor fără posibilități financiare sau sprijin duhovnicesc persoanelor aflate în izolare.

Deși țintă unor nedrepte atacuri, din ce în ce mai numeroase, Biserica se implică în lupta pentru combaterea coronavirusului cu toate resursele de care dispune, financiare, umane și sufletești.

Am încercat să identificăm, în cele ce urmează, exemple concrete privind implicarea comună, a preoților și a enoriașilor, în acest război cu un inamic nevăzut, în care ne-am trezit cu toții.

Lista rămâne deschisă.

1. Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a donat luni, 23 martie 2020, echipamente și produse medicale în valoare totală de 50.000 de lei Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Pitești.

2. Cantina socială ,,Sfântul Nicolae” a Arhiepiscopiei și Mănăstirea Arad-Gai oferă hrană caldă pentru peste 120 de persoane vulnerabile social și polițiștilor aflați în misiune la intrările și ieșirile din Municipiul Arad. De asemenea, parohiile din orașul Arad vor susține financiar achiziționarea de materiale de protecție (mănuși, măști, substanțe de dezinfecție, halate) pentru Spitalul Județean de Urgență din Arad.

3. Pentru lucrătorii de la Vama Nădlac II, maicile de la Schitul Tămand, Protopopiatul Ineu din Arhiepiscopia Aradului, măicuțele au pregătit 1.200 de sarmale de post și 200 de pâinici de casă.

4. Episcopia Hușilor sprijină Spitalul Județean de Urgență din Vaslui în lupta împotriva noului coronavirus (Covid-19), prin donarea sumei de 20.000 euro către instituția medicală. Suma de bani a fost oferită pentru achiziționarea unui aparat pentru depistarea Covid-19, instrument de care unitatea medicală ducea lipsă până în prezent.

5. Patriarhia Română și Federația Filantropia pun la dispoziție o platformă online pentru a ajuta persoanele afectate de măsurile luate în vederea stopării Covid-19 să depășească această perioadă dificilă. Platforma beneficiază și de un serviciu Telverde 0800-800.368, funcțional în intervalul 08:00-16:00.

6.Arhiepiscopia Dunării de Jos oferă produse de igienă pentru spitale și hrană pentru cei izolați sau fără adăpost. Protopopiatele și parohiile achiziționează alimente și produse de igienă pe care le distribuie la persoanele în carantină sau izolate, la spitale și adăposturi sociale.

7. Arhiepiscopia Iașilor desfășoară o campanie de donare sânge care „poate face diferența dintre viață și moarte”. Campania inițiată de Eparhia Iașilor se desfășoară în perioada 23-30 martie 2020. Cei interesați pot dona sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Iași (str. Nicolae Balcescu nr. 21, Iași), zilnic, între orele 07:30 – 13:00.


8. Un aparat necesar tratării bolnavilor diagnosticați cu COVID-19 a ajuns, săptămâna trecută, la Spitalul de Boli Infecțioase "Victor Babeș" din Craiova.

Aparatul reprezintă o donație din partea Mitropoliei Olteniei,  în campania „Dragostea nu cade niciodată!", inițiată de Arhiepiscopia Craiovei și Asociația Vasiliada cu scopul de a veni în sprijinul persoanelor aflate în situații de risc, în contextul pandemiei COVID-19.

9. Arhiepiscopia Bucureștilor și Inspectoratul pentru Situații de Urgență București - Ilfov anunță înființarea numărului unic de apel 0799.785.491, accesibil în intervalul orar 8:00 - 16:00, pentru cei aflați într-o situație de gravă vulnerabilitate socială din cauza epidemiei cu noul coronavirus.

Protoieriile de sector pot susține suplimentarea cu un număr de 200 de porții zilnic a capacității celor șase cantine sociale din București ale arhiepiscopiei.

10. Preoții din Protoieria Ortodoxă Năsăud din Arhiepiscopia Clujului au donat spitalului „George Trifon” din municipiu suma de 15.000 lei pentru lupta împotriva coronavirusului.
 
11. În județele Buzău și Vrancea, Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, a oferit gratuit pachete cu dezinfectant, spirt și cloramină. Tot cu binecuvântarea ierarhului locului, ÎPS Ciprian, Asociația oferă masa caldă pentru 140 de persoane nevoiașe.

12. Arhiepiscopia Tomisului derulează trei proiecte pentru ajutorarea persoanelor în aceste zile, după cum informează siteul oficial
 - Alcătuirea unor echipe în teren, care vor face cumpărături pentru persoanele menționate și vor oferi asistență grupului-țintă vizat; -
- Oferirea unei mese calde, pregătită la cantina socială a Arhiepiscopiei Tomisului, persoanelor izolate și bătrânilor nevoiași, precum și distribuirea acesteia la domiciliu;
- Specialiști din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului vor oferi consiliere socială și spirituală la numerele de telefon:
0722826177 – Preot Jean Ion, consilier social-misionar, pe latura spirituală;
0740789215 – asistent social și psihopedagog Geanina Chirugu, pe latura socială.
 
13. Arhiepiscopia Râmnicului hrănește 100 de țigani izolați la domiciliu în satul Lunca din comuna Bujoreni, informează siteul oficial al instituției.  De asemenea, la inițiativa ÎPS Varsanufie, Arhiepiscopia a înființat o linie telefonică pentru consiliere duhovnicească.  Persoanele izolate sau lipsite de sprijin, înfricoșate sau nedumerite din cauza pandemiei Covid-19, pot suna la numărul de telefon 0734.206.608, funcțional zilnic, între orele 08:00 – 16:00, beneficiind astfel de sfaturile unui preot.
 
14. Arhiepiscopia Târgoviștei a achiziționat joi, 26 martie, un aparat pentru monitorizarea funcțiilor vitale, de tipul Fukuda Denshi DS- 8100N, în valoare de 21.000 lei, pentru a-l dona Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, contribuind astfel la îmbunătățirea condițiilor de desfășurare a activităților spitalicești, pe fondul pandemiei de COVID-19.
 
15. Arhiepiscopia Aradului, cu implicarea sectoarelor administrative ale Centrului Eparhial, a demarat mai multe acțiuni social-filantropice, prin care sprijină Spitalului Județean Arad în lupta contra răspândirii coronavirusului. Până vineri, 27 martie, s-au realizat următoarele demersuri:

  • S-au cumpărat măști de protecție și mănuși pentru Spitalul Clinic de Urgență Arad în valoare de 65.000 RON (suma a fost donată de parohiile din Municipiul Arad);

  • În parteneriat cu Fundația „Vasile Goldiș” din Arad și alte firme și asociații urmează să fie achiziționate 8 aparate de ventilație și monitorizare respiratorie. Arhiepiscopia Aradului a contribuit cu suma de 72.500 RON (donată de parohiile și mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei, prin cele patru Protopopiate: Arad, Ineu, Lipova și Sebiș);

  • Arhiepiscopia oferă hrană de luni până vineri la 120 de persoane vulnerabile din Municipiul Arad și 25 de porții zilnic pentru polițiștii locali, aflați în misiune;

  •  S-a oferit hrană și materiale de protecție (mănuși și măști), prin Arhiepiscopie, Mănăstirea Arad-Gai, Schitul de maici de la Tămand și parohiile din oraș, cadrelor medicale și polițiștilor din Vama Nădlac II și IPJ Arad, Serviciul rutier;

  • Compania SC PIROȘ SECURITY FORCE SRL, în parteneriat cu Arhiepiscopia Aradului, oferă sprijin arădenilor care apelează la Biserică pentru ajutor: deplasări la medic (prin cele două salvări private ce le deține), aducere de alimente celor izolați (bătrâni, familii nevoiașe), precum și în alte situații de urgență;

  • Preoții din Arhiepiscopie au luat legătura cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu și s-au oferit să le ajute prin voluntarii din fiecare parohie.
 
  • Persoanele care doresc să sprijine Arhiepiscopia Aradului împotriva pandemiei de COVID-19, pot face donații în Cont: RO85RNCB0016005440980008, beneficiar Arhiepiscopia Aradului (CUI 4573205),   deschis la Banca Comercială Română, Detalii plată – ajutor umanitar epidemie COVID-19