ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Administrația Fondului Cultural Național a finanțat cu aproape 42.000 de lei mai mult de jumătate din costurile „proiectului cultural” "Arte vizuale și poezie la Super - Festivalul de filme făcute de adolescenți, ediția a 6-a”, care își propunea "să încurajeze, printre adolescenți, poezia și artele vizuale”, dar care, de fapt, promovează sinuciderea, sexualitatea și comunitatea LGBT.

Potrivit informațiilor furnizate de Administrația Fondului Cultural Național, în exclusivitate, pentru ActiveNews, proiectul cultural „Arte vizuale și poezie la Super - Festivalul de filme făcute de adolescenți, ediția a 6-a” a primit din partea AFCN o finanțare nerambursabilă de 41.498  lei, ceea ce reprezintă 58,91% din valoarea totală a proiectului. Conform AFCN, valoarea totală a proiectului este de 70.438 lei, din care contribuția solicitantului este de 6.900 lei (9,80%), diferența de 22.040 lei (31,29%) fiind  contribuții atrase. 

AFCN precizează, în răspunsul transmis ActiveNews, că „acest proiect cultural își propune să încurajeze, printre adolescenți, poezia și artele vizuale”.

În ceea ce privește poezia promovată, am răsfoit antologia Super de poezie, „Mă văd din exterior”, din 2 din mai 2019, ediție coordonată de Teona Galgoțiu, și nu puține au fost mesajele de genul „lama care alunecă pe piele” sau „un copil care se joacă la întrerupător cu degetele ude”.

Alegem, la întâmplare, una dintre poeziile Super, scrisă de o adolescentă în vârstă de 17 ani.

„De-a joaca” (M.G. 17 ani, Liceul Teoretic „Little London”, București)

„Te joci cu focul
Te joci cu păpuși sexuale ciudate
Te joci cu oameni pe care-i urăști 
Te joci de-a mafiotul
Și de-a fentatul sistemului
Te joci cu o minge dezumflată 
Doar ca să bifezi și meciul ăsta
Dupa te joci cu niște copii
Nu pentru o Europă unită
Ci pentru un titlu onorific Unicef
Te joci de-a fixatul problemelor personale
După te joci de-a sinucigașul
Îți rămân încă două vieți
Te joci de-a amanetul
Le convertești în 500 dolari
Și te joci de-a viața luxoasă
Pentru o zi
Ca a doua e deja pe ducă”.

Despre Festivalul de filme făcute de adolescenți, directorul Super, Luca Istodor, declara într-un interviu pentru Mediafax că nu mai este atât de pasionat de film, ci este preocupat mai mult de drepturile LGBT. 


„Când promovam festivalul în licee, ne-au zis mai mulți adolescenți că ar vrea să participe și la un workshop de fotografie, așa că la ediția următoare am organizat unul. Am realizat că lumea are o grămadă de prejudecăți despre comunitatea LGBT și că e un subiect despre care nu se vorbește la școală, la ore, așa că am organizat o proiecție LGBT anul trecut, și, anul acesta, o proiecție de filme „politice", explica Luca Istodor în interviul acordat pentru Mediafax.

De altfel, pe pagina de facebook a festivalului de film Super, s-a anunțat participarea la marșul homosexualității, care a avut loc în București, la sfârșitul lunii iunie a.c..

Luca Istodor este fiul lui Eugen Istodor, un înfocat luptător împotriva referendumului pentru familie, dar care, așa cum declara soția sa, Iaromira Popovici, cu ani în urmă, a acceptat cu dificultate vestea că fiul său este homosexual, fiind îngrijorat de imposibilitatea de „a duce neamul mai departe”.

Instituțiile statului par să fi intrat într-o adevărată frenezie a promovării homosexualității pe bani publici: mai întâi, Institutul Cultural Român a fost partener la principalul eveniment  dedicat acestor persoane, iar recent, Centrul Național al Dansului a găzduit spectacole care promovau homosexualitatea. Ministerul Afacerilor Externe a dezvăluit că a contribuit cu câteva mii de euro la proiectul „Bucharest Pride”.