ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretele de trecere în rezervă a 17 cadre militare, printre care trei colonei din SRI, 8 generali și 5 contraamirali și un chestor din MAI, printre care și șeful Statului Major al Forțelor Terestre sau șeful Jandarmeriei Române.

Guvernul vrea să modifice legea pensiilor speciale printr-o ordonanță de urgență, astfel încât să nu mai existe pensii mai mari decât salariul funcției ocupate înainte. Liderii PSD și ALDE au spus că pensiile aflate în plată nu vor scădea, iar de acum încolo acestea vor fi indexate doar cu indicele de inflație.

Pensiile speciale se actualizează în prezent la fiecare majorare a veniturilor dintr-un anumit domeniu.

Șeful Jandarmeriei Române, general de brigadă – cu o stea Andreiana Marin din Ministerul Afacerilor Interne își va înceta activitatea începând cu data de 15 august 2017, potrivit decretului semnat marți de președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a semnat și decrete de trecere în rezervă a trei colonei din SRI, cărora le-a acordat și gradul de general de brigadă cu o stea. Aceștia sunt colonelul Dumitrescu Mihaela, colonelul Pasăre Bogdan și colonelul Cecan Simion.

Totodată, șapte generali din Armată au trecut în rezervă. Aceștia sunt: general-maior – cu două stele Tărpescu Ovidiu-Ionel, general-maior – cu două stele Harabagiu Marius, general de brigadă – cu o stea Badea Gheorghe, general de brigadă – cu o stea Mîndrescu Mircea, general de brigadă – cu o stea Vișan Gheorghe, general de brigadă – cu o stea Lăpădat Dan-Angelo, general de brigadă – cu o stea Zanfir Constantin. Marius Harabagiu a fost șeful  Statului Major al Forțelor Terestre (SMFT), prelunând postul în luna aprilie.

Pe lista decretelor de trecere în rezervă se numără și contraamiralul Dumistrăcel Cătălin-Silviu, contraamiralul de flotilă Frățilă Tiberiu, contraamiralul de flotilă Uce Gigi-Cristinel, contraamiralul de flotilă Hăulică Dan, contraamiralul de flotilă Stănciulescu Ioan, chestorul de poliție Scripniciuc Ioan și generalul de brigadă – cu o stea Oltean Dorin.

O parte a generalilor ieșiți la pensie revin în ministerele unde au activat pe post de consilieri, posturi remunerate cu salarii de peste 10.000 lei. De exemplu, la cabinetul ministrului Carmen Dan sunt 5 consilieri care cumulează pensie și salariu, după cum chiar aceasta a declarat.
 
De vineri și până azi, la MAI au fost depuse 700 de dosare de pensie, a spus Carmen Dan. Totodată, ministrul a precizat că numărul pensionarilor aflați în plată la nivelul Ministerului se ridică la 62.809.

Numărul celor cărora li s-a soluționat cererea de înscriere la pensia militară de stat, în perioada ianuarie-iunie 2017, este de 850, potrivit MApN. Însă abia în iulie a apărut zvonul legat de reglementarea pensiilor speciale și este de așteptat ca numărul celor care ies la pensie să fie mai mare.

Printre numele grele care au ales să se pensioneze se află și fostul șef al STS, Marcel Opriș, dar și generali SRI.