Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților va inaugura Spitalul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” în localitatea Dolhasca, județul Suceava, informează portalul Doxologia.ro.

Unitatea spitalicească, prima pe care o inaugurează Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, va deservi peste 10.000 de locuitori și va funcționa în vechiul spital - modernizat și extins-, va avea 35 de paturi și va angaja doi medici, șase asistenți medicali și infirmiere. Pe lângă spitalul în sine, au mai fost construite încăperi în care poate funcționa un laborator de analize și locuințe pentru medici.

Interiorul este realizat după ultimile standarde, mobilat complet, băile sunt moderne, iar traseele privind alimentația sau cele legate de curățenie sunt respectate conform reglementărilor în vigoare, precizează sursa citată.

Prin strădania preoților din Protopopiatul Fălticeni, s-a reușit achiziționarea unui electrocardiograf de ultimă generație.

Acest proiect a fost inițiat de pr. Gheorghe Saftiuc de la Parohia Dolhasca în anul 2004, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

„Arăta într-o stare jalnică, nu avea acoperiș, geamurile erau sparte, ușile distruse. Era o clădire care se prăbușea”, povestește părintele Saftiuc.

Preotul nu a putut să privească nepăsător cum clădirea fostului spital se năruiește de la o zi la alta. Cu binecuvântarea Înaltului Pimen și cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Gheorghe Saftiuc a luat imobilul lăsat în paragină și și-a propus să-l redea comunității. Să aibă localnicii, dar și cei din satele învecinate, unde să-și aline, aproape de casă, suferințele trupești, cum spune părintele.

„Fiind aproape de casa noastră, când s-a închis spitalul, a fost așa o durere pentru noi, pentru că sunt 27 de km până la Fălticeni, 25 până la Pașcani, 45 până la Suceava, nu e ușor să rezolvi o urgență", a povestit soția preotului, Mioara Saftiuc, în Monitorul de Suceava.
 

În ultimii 5 ani, Biserica Ortodoxă Română a cheltuit peste 100 de milioane de euro pentru acțiuni sociale și filantropice, anunța la începutul anului,  agenția Basilica.

Numai în 2016, Biserica a sprijinit românii în nevoie cu aproape 22 de milioane de euro, după cum a arătat raportul prezentat în luna ianuarie 2017. De asemenea, pe tot cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Române se desfășoară activități social-filantropice și medicale în 718 instituții și servicii sociale. În prezent se află în derulare 617 proiecte și programe sociale.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews