ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Poliția Română a demarat campanie de informare împotriva jocului „Balena Albastră”, care a băgat cinci copii din Iași în spital.

Poliția atrage atenția celor care folosesc mediul online și recomandă prudență în contactul cu persoanele necunoscute de pe internet. Recomandările îi vizează, în primul rând, pe copii și tineri, cei mai vulnerabili în fața jocului.

"Există țări în care jocurile accesate în mediul virtual au făcut victime. Deși nu este un fenomen în România, vă recomandăm tuturor celor care sunteți timorați sau amenințați de „prietenii” din mediul virtual, să căutați sprijin la persoanele dragi sau la autorități. Aveți mereu în atenție cu cine interacționați dumneavoastră sau cei dragi, pe rețele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet (e-mail, messenger, forumuri)! De asemenea, dacă în jurul dumneavoastră observați persoane care și-au schimbat comportamentul în ultima perioadă, inclusiv în mediul online, anunțați autoritățile", este mesajul Poliției Române.
Autoritățile atrag atenția că prieteniile făcute în mediul virtual sunt periculoase și recomandă prudență în oferirea datelor cu caracter personal.

"Fiți prudenți în a oferi persoanelor cunoscute pe Internet informații personale despre voi sau familie, cum ar fi: numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii personale, adresa, școala la care învațați ori locul de muncă. Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar persoane pe care le și cunoașteți în realitate. În cazul în care persoane cu care comunicați pe internet vă jignesc, amenință, vă transmit mesaje cu tentă sexuală sau poze cu conținut pornografic, vă îndeamnă să consumați alcool ori droguri, ori vă provoacă să vă faceți rău, anunțați apropiații și faceți o sesizare la Poliție", transmite Poliția Română.

Recomandările autorităților vin în contextul popularizării acestui joc extrem de periculos care obligă tinerii să execute provocări stupide. În Rusia, cel puțin 130 de tineri s-au sinucis din cauza acestui joc.

Balena Albastră face victime și în România. Vineri, cinci copii din Iași au ajuns la terapie intensivă, după ce au jucat Balena Albastră la școală. Elevii au ajung la spital asfixiați, după ce au executat una din provocările jocului.

În urmă cu câteva zile, în centrul Chișinăului, doi tineri au sărit de pe o clădire cu 17 etaje, ținându-se de mână. Se pare că și ei au căzut victime acestui joc sinistru.

Cum se joacă Balena Albastră

Jocul presupune 50 de misiuni pe care trebuie să le îndeplinească utilizatorii, ultima fiind sinuciderea. Pentru a intra în joc, concurenții accesează diverse grupuri de pe rețelele de socializare, în speranța că o ”balenă” va accepta să le fie mentor, ghid și stăpân.

Zilnic, ”balena” dă o nouă misiune, despre care nu ai voie să vorbești cu nimeni și pe care trebuie să o duci la îndeplinire, apoi să demonstrezi că ai făcut-o, cu ajutorul unor imagini. Sarcinile sunt din cele mai variate: să te trezești la ore neobișnuite, să te plimbi dezbrăcat pe stradă, să te uiți la anumite filme, automutilare etc, iar toate acestea culminează cu misiunea finală - sinuciderea.

În Rusia, țara de origine a jocului, sunt în curs zeci de anchete ale sinuciderilor unor adolescenți.