ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Din cei șapte minori dispăruți din două Centre comunitare din Vaslui, care figurează în baza națională de date a copiilor dispăruți, doar doi dintre ei au fost găsiți și au situația clarificată, a precizat Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului  (DGASPC ) Vaslui, într-un răspuns transmis la solicitarea ActiveNews.

Astfel, DGASPC Vaslui precizează că din cei șapte minori dispăruți, despre care ActiveNews a scris aici,  despre doi nu există informații despre locul în care se află. Un minor a fost găsit în București, dar a fugit din nou, iar alți doi minori se află pe raza municipiului Bârlad, dar nu vor să revină în cele două Centre. Doar pentru doi minori, din cei șapte dispăruți, situația a fost clarificată după ce ei au fost găsiți, se arată în răspunsul DGASPC Vaslui, fără să existe însă precizarea dacă acești doi minori au revenit sau nu în cele două Centre din Bârlad.

„Fiecare caz de dispariție este tratat diferențiat, iar demersurile de identificare inițiate de către instituția noastră sunt realizate funcție de circumstanțele personale ale minorului. Dacă vorbim de dispariția în circumstanțe alarmante (ex: vârsta sub 14 ani, întârzieri în dezvoltarea mentală/ fizică; aflarea sub tratament medical, cunoștințe despre o posibilă situație de risc, etc), sesizarea se realizează de urgență prin apel la 112”, se arată în răspunsul transmis de DGASPC Vaslui la solicitarea ActiveNews. 

Potrivit sursei citate, în prezent, în CSC 1 Bârlad sunt instituționalizați 40 de copii, iar în CSC 2 Bârlad, 20 de copii.
 
„În cele două servicii de tip rezidențial beneficiază de măsura de protecție specială copii cu tulburări de comportament. În aceste complexe, ca în toate celelalte servicii de tip rezidențial, accesul copiilor în comunitate nu este restricționat (nu sunt centre cu regim închis). În rândul acestor copii, se înregistrează deseori plecări din centru fără a avea permisiunea personalului. În aceste condiții, conform standardelor minime obligatorii pentru serviciile de tip rezidențial, personalul de serviciu are obligația de a căuta copilul în proximitatea centrului, la prieteni, familie sau alte persoane față de care a dezvoltat legături de atașament, în funcție de particularitățile fiecarui caz. De cele mai multe ori, minorii revin în centru după câteva ore de la semnalarea absenței. Atunci când nu revin voluntar și nu sunt identificați de către reprezentanții centrului, apelăm la sprijinul Poliției”, precizează DGASPC Vaslui.