ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce pe rețelele de socializare a apărut fotografia unei etichete lipite pe o caserolă cu cireșe, pe care scria „Tratat cu Imazilil și Thiarendazole. Coaja nu se recomandă pentru consum”,  Autoritatea Sanitar-Veterinară (ANSVSA) s-a autosesizat și o echipă de inspectori ai DSVSA București a prelevat probe din lotul de cireșe. 

Ele fuseseră incorect etichetate, dar, deși „în urma analizelor probelor s-a infirmat prezența pesticidelor imazalil și tiabendozol, a fost depistat un alt pesticid, dimetoat, la care s-au înregistrat depășiri ale limitelor admise”, informează ANSVSA, într-un comunicat de presă.

„Limita maximă admisă este de 0,02 mg/kg, iar în probele analizate valorile erau de 0,03 mg/kg. Procedura aplicabilă este cea de retragere de la comercializare și dirijare pentru distrugere”.

După primirea buletinelor de analiză, ANSVSA a demarat imediat o anchetă, pentru a verifica dacă mai există la comercializare cireșe din acel lot, pentru ca ele să fie retrase și distruse.

Până în prezent, din lotul de cireșe provenit din Turcia, în cantitate de 1.347 de kg, depistat cu depășirea limitei pentru dimetoat, a fost retrasă de inspectorii ANSVSA și dirijată pentru a fi distrusă o cantitate de 564 de kg. Acțiunea este în desfășurare la nivel național.

Reziduuri mari de pesticide au fost depistate și la dovlecei, rodii, castraveți, ardei și tomate

În fiecare an, în această perioadă este intensificată acțiunea de monitorizare a reziduurilor de pesticide din fructele și legumele de sezon.

Pentru exemplificare, în perioada 16-27 aprilie, inspectorii ANSVSA au desfășurat acțiuni de control în 320 de unități de depozitare a legumelor și fructelor provenite din țări terțe, iar fe la începutul anului până luna trecută au fost verificate la nivelul birourilor vamale județene 4.643 de transporturi rutiere de legume și fructe provenite din țări terțe.

Cu ocazia acestor verificări au prelevate 539 de probe din fructe și legume care au fost supuse analizelor de laborator pentru determinarea reziduurilor de pesticide. La 16 dintre probele analizate au fost depistate depășiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la produse precum: dovlecei, rodii, castraveți, ardei și tomate.

În data de 16.04.2018, inspectorii ANSVSA au depistat un lot  de 19.644 de kg de dovlecei proveniți din Turcia, la care a fost depistată o depășire a limitei maxime admise pentru fungicidul metalaxil – M. Întregul lot a fost distrus.