ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dumnezeu să-i ierte pe oamenii morți vineri seară la Colectiv și să-i întărească pe cei rămași în viață. Ca părinte, nici nu am puterea de a concepe ce poate însemna să-ți treacă copilul prin așa ceva...Te împietrește, pur și simplu, acest gând.

Am zis că tăcerea e de aur și rugăciunea este arma cea mai eficientă, în aceste zile. Din păcate însă, reacțiile semenilor noștri m-au făcut să reacționez, uneori poate prea dur sau nepotrivit ( îi rog să mă ierte!), mai ales în dialogul de pe rețelele de socializare.

Reacțiile mele au venit mai ales în ceea ce privește aberațiile care au apărut, la ordin, împotriva Bisericii în acest caz. Înainte a de aprofunda puțin modul în care funcționează manipularea, o să-mi exprim câteva nedumeriri legate de semenii mei, mai ales de cei tineri și nu-i așa, revoltați.

De la bun început observ că avem parte de necinste și de dublă măsură. Pe de o parte, nemulțumiții blamează ortodoxia, numind-o retrogradă și vetustă, pe de altă parte au o problemă dacă cineva îi face sataniști. Aici e o fractură logică. A fi al diavolului este o ocară numai dacă ai credință în Dumnezeu, căruia te-ai încredințat prin taina botezului, altfel ar trebui să fie irelevant. Dacă nu crezi în ceva, de ce te deranjează asocierea cu opusul celui în care nu crezi? 

Apoi, corul bocitoarelor din presă și de pe facebook, urlă că preoții și ierarhii nu au fost în stradă zilele astea, în hainele de ceremonial pentru a se ruga și a se închina în fața clubului. Păi nu sunteți tot voi aceia care ne spuneți, atunci când se contruiește o biserică nouă, că omul se poate ruga și acasă, unde nu-l vede nimeni,  în fața icoanei? Acum nu mai e valabilă teoria asta? Sau e doar o armă propagandistică adusă cu vaporul...de peste Ocean?

Să ne gândim ce s-ar fi întâmplat dacă părintele Patriarh ar fi ieșit duminică în stradă. Păi s-ar fi găsit câțiva nebuni care să huiduie, să facă circ, alții ar fi sărit în apărarea PF-ului și ar fi ieșit un circ de nedescris. Că așa ar fi fost, nu trebuie să avem dubii: nebunii erau acolo, cu bannerele pregătite, doar i-ați văzut. Vorba unei cunoștințe: "Până acum nu am auzit de slujbe cu preot pe marginea șoselelor după ce a murit cineva în accident, decât după ce pe locul acela se înalță o cruce, care este sfințită.Cei care nu vor să intre în biserici încearcă să își legitimeze clamata suferință (pentru că aceștia nu sunt membrii familiilor, care de la inceput au venit la Biserică) încercând să târască biserica pe la marșuri sau la locul tragediei".

Încă o chestie pe care-am observat-o la cei care atacă Biserica: una, două, îl au pe "dracu"-n gură. Chiar și scrisoarea scrisă la nervi, devenită virală zilelea astea, îi cere socoteală Patriarhului, în numele lu' "dracu'".

Și aici la cadrul mai larg al acestei probleme: cine sunt victimele manipulării. Păi sunt niște oameni care vor să ia anumite doar anumite elemente ale creștinismului și să și le însușească. Exemplu: 99,9% din cei care s-au dus la Colectiv să-și arate condoleanțele au dus o candelă. O candelă și nu o lumânare. E foarte important! Noi, creștinii ortodocși folosim lumânarea, simbol al lui Hristos, "lumina lumii". Așa au făcut cei care s-au dus în 1990 în Piața Universității.
 
Dar într-o culme a fățărniciei, cei care înjură Biserica pe motiv că "face afaceri" s-au dus și au cumpărat candele de la magazine private, chiar de la hypermarketuri, deși sunt mai scumpe decât demodata lumânare pe care o găsești la orice pangar.. Dar vedeți dumneavoastră, din lumânare cade ceară, riști să-ți murdărești pantofii de firmă sau pantalonii de la H&M...Mai rău, îți pică ceară pe mâini și te arde...Și asta nu e de ieri, de azi.  Deci să cumperi produse scumpe, de la hypermarturile despre care știi că sunt doar asasini economici, e ok, dar să iei o lumânare cu 0,5 lei sau 1 leu de la Biserica e nașpa, că e "afacerea BOR". Creștin de mega-image.

La categoria fățărnicie intră și arhiepiscopul catolic Robu, care a venit să puncteze la capitolul imagine, să fie pozat,  așa cum face și stăpânul său de la Vatican. Dar ei nu sunt fățarnici, dar ortodocșii cu catedrala lor...da.

Deci acești tineri, creștinii de mega image, spuneam că sunt victimele unei manipulări. Dacă ne uităm cu atenție la replicile lor favorite, ce vedem? Patriarhul cu antemergător, care nu se dă jos din Mercedes pentru popor.
 
Să analizăm puțin imaginea: totul se bazează pe emoție și senzație. Ca la orice manipulare. E simplu de demonstrat: nu există nicio fotografie cu patriarhul în Mercedes. Asocierea imaginii PF Daniel cu mercedesul vine de la repetarea, până la saturație a imaginii de mai jos.

 
E o imagine care a fost promovată insistent de Gândul, pe vremea când patronul publicației nu era la pușcărie pentru evaziune fiscală( Apropo, cei care au trăit bine cu banii respectivi, țin acum lecții de deontologie prin alte părți).
 
A devenit atât de răspândită, că am găsit-o și-n ziare de provincie, când era vorba de vreun amărăt de popă care cine știe ce "grozăvie" făcuse.
 
Are toate ingredientele necesare pentru a deveni percepție  durabilă și rezistentă la schimbare: scrie BOR pe ea și sunt numai popi în imagine. Acest ultim detaliu e foarte important, pentru că se dorește acreditarea ideii că Biserica este reprezentată doar de preoți, care sunt toți niște corupți. E ca în 1989, cu sintagma "securiști-teroriști". La un moment dat, Teodor Brateș chiar spune că "antiteroriști. Ce antiteroriști, teroriști"( Minutul 2:39 ) . Până la măcelul colonelului Trosca și a USLA-silor săi nu a mai fost decât un pas.

În noiembrie trecut ( ce repede a trecut timpul) spuneam că aceeași rețea de manipulare a pus în acțiune sintagma "popii,agenții PSD", tocmai pentru a genera o reacție emoțională pentru a putea ieși "cine trebuie". Și așa a fost. Prostia cu antemergătorul nici nu mai trebuie demontată: mașina era o dubă VW, nu un Mercedes, iar înăuntru era un invitat din străinătate, nu PF Daniel. Dar nu mai contează, PROTV, Europa FM, Digi, deontologii, știau ei mai bine.

Atunci manipularea a fost susținută de aceleași televiziuni fățarnice, care azi își pun doliul pe ecrane și amenință isteric autoritățile. Cum ai tupeul, tu PRO TV, tu Antene, tu restul, să pretindeți că sunteți în doliu? Voi care ați omorât sufletește, nu zeci, ci sute de mii de tineri, cu mizeria deversată peste ei în numele audienței. Voi care i-ați făcut legume intelectuale, semidocți, dependenți de jocuri de noroc, pornografie, băutură, droguri, etc.
 
Și mai ales voi care mergeați prin cluburile despre care azi aflăm că sunt bombe cu ceas să faceți "reportaje" despre "distracție maximă" în noaptea de Paști sau de Crăciun. Voi care nu vă duceați să puneți o intrebare patronilor respectivi, voi care n-ați făcut o reclamație când vedeați minori consumând alcool, voi care i-ați promovat pe acești asasini, voi vorbiți de doliu? Și în timpul ăsta numărați calendarele vândute de biserici, prin București! Voi vorbiți de solidaritate? Dacă aș fi în locul tău Esco, n-aș mai deschide gura împotriva statului, după  ce ani de zile ai educat copiii că e important ce se petrece la nunțile țigănești și după ce ați făcut tot ce era posibil să blegiți, să aserviți și să reduceți statul la o caricatură..

Din păcate, nu se arată nimic bun la orizont. Nu învățăm nimic din experiențele trecutului, așa că marii manipulatori au o misiune ușoară. Ne lăsăm ușor pradă emoțiilor, percepțiilor. Câteodată cred că unii se amuză pe seama ignoranței noastre. Că altfel n-ai cum să fii, dacă în 4-5 ani nu observi că după fiecare mare criză, cineva, cumva, scoate în față Biserica pentru a se acoperi o crimă. În 1989 s-au folosit "teroriștii". In 1990 erau de vină "legionarii". Apoi au fost "minerii", "pensionarii", "armata", "angajații de la stat", etc. De remarcat e că aceste categorii au fost folosite, la un moment dat, de marele manipulator. S-au crezut pe val. Dar când și-a terminat treaba cu ei, i-a distrus...

N-ai cum să fii decât ignorant dacă juri război...corupției. Cum să faci asta? Cum să lupți împotriva unei abstracțiuni? Unui efect? Unei trăsături de caracter? Acest justițiarism nu folosește decât celor care ne vor să ne țină ignoranți, dezbinați și în ultimă instanță, controlați. Românii nu sunt mai corupți ca alte popoare. Corupția este efect, nu o cauză. De ce corupția a fost mare în fostele colonii? Sau în regimurile represive? Pentru că oamenii au fost nevoiți să-și creeze un sistem social și economic PARALEL, pentru a supraviețui. Când omul simte că este liber, nu alege să corupă sau să fie corupt.

Ca să nu mai existe corupție în România, trebuie ca noi să nu mai fim corupți. Nu poți să eradichezi corupția, dacă tu însuți ești corupt. Dar asta nu-i va împiedica pe tinerii frumoși din generația facebook să iasă pe străzi pentru a lupta împotriva corupției. Așa cum bine sesiza jurnalistul George Damian, ei nu vor să-și asume nicio răspundere. Ei vor să schimbe...pe altul. Niciodată pe ei înșiși. Ori schimbarea reală vine întotdeauna din interior, nu repetând la infinit slogane fabricate în laboratoare. Dar exact ca și în cazul creștinismului, ei vor să folosească simbolurile, să fie asociați cu binele, dar nu vor să-și asume urmarea lui Hristos. Vor creștinism de mega-image. De imagine. Doar...imaginea e totul, nu așa ne învață reclamele?
 
Generația facebook e simbolizată perfect de mesajul postat de doi copii încruntați la marșul de solidaritate cu victimele tragediei din Colectiv (FOTO). 
 
Ei sunt convinși că sunt prea multe biserici, dar nu știu să scrie corect "noștri"( În imagine se vede cum "i"-ul este mai mare decât celelalte litere, semn că e rezultat din unirea celor doi "i" cu care fusese scris inițial, cuvântul.E o practică uzitată des în scrierea de mână, pentru corectarea unei greșeli ). Nu vrea nimeni să observe cum revoltele astea, de facebook, se termină brusc, în momentul în care misiunea e îndeplinită? Chiar așa, cu pădurile alea ce se mai aude? Le-am salvat, gata? 

"Istoria Neamului Românesc n-a fost decât o lungă, necontenită, halucinantă hemoragie. Ne-am alcătuit într-un uragan și am crescut în vifor. Popor de frontieră, luptam și muream pentru toți. Muream, mai ales, plătind miopia și neghiobia altora.”(Mircea Eliade – "Teroarea istoriei” si destinul Romaniei).

Murim în continuare...