ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Profesorul Ovidiu Hurduzeu este un intelectual nonconformist, după cum scria Alex Ștefănescu într-o cronică. Stabilit în Statele Unite ale Americii, Ovidiu Hurduzeu a "explodat" cu-adevărat în România la începutul anilor 2.000, când a arătat românilor o altă față a Americii, alta decât o cunoscuseră prin intermediul mass-media.
 
"Sclavii fericiți. Lumea văzută din Silicon Valley"  dezvăluie sclavia omului postmodernt, dependent până la refuz de confort, "noua religie promovată de tehnologism, globalism si consumismul de masă".

Alături de Mircea Platon a scris despre  "A treia forță: România profundă", cu care iarăși, a zdruncinat miturile establishmentului de la București.

Chiar dacă este departe, în inima Americii, profesorul Hurduzeu a continuat să rămână aproape de realitatea românească, fiind foarte activ pe rețelele de socializare, în dezbateri, dar și prin conferințe ținute în țară.
Recent, Ovidiu Hurduzeu a luat o decizie care a șocat pe mulți: a intrat în politică. Curioși, ActiveNews a profitat de ocazie.

De ce Partidul România Unită?

Este un partid care apară interesul național. Voi încerca să ajut PRU să-și cristalizeze o viziune social-economică nouă bazată pe distributism,  solidaritate și moralitate. Aș dori ca PRU să devină primul partid din România care o rupe definitiv cu liberalismul, atât sub forma sa economică cât și socială. Liberalismul este un cancer și el trebuie eradicat complet.  PRU, și oricare altă formațiune de orientare nationalistă și creștină, trebuie să lupte pentru unitatea mișcării naționaliste. Fărâmițarea mișcării datorită vanităților deșarte și lipsei de viziune este principalul dușman al naționaliștilor. romani. 

PRU s-a manifestat ca un partid care afirmă că principalul pericol pentru România este axa Moscova-Budapesta, dar activiștii pro-occidentali afirmă că de fapt este pro-rus. Dvs cum vedeți lucrurile?

Principalul pericol pentru România este slăbiciunea statului național român, trădarea și incompetența clasei politice precum și indiferența unei populații scârbite de tot și toate. Liberalismul este un cancer de care trebuie să ne vindecăm pe deplin.

Și pe plan extern, ce facem? Au existat voci politice care au sugerat că România ar trebui să discute cu oricine, inclusiv cu statele BRICS, dar între timp au tăcut...Ar trebui ca România să-și negocieze intrarea pe aceste piețe? Ar fi fi o soluție ?

Pe plan extern, România trebuie să-și redobândească respectul de care s-a bucurat în trecut. Să nu mai fie colonie. ci țară independentă. Deși este o țară NATO trebuie să urmarească obiectivele unei țări neutre. O neutralitate garantată de marile puteri ar fi o condiție ideală pentru noi.

Pentru a fi o voce puternică, România are nevoie de oameni cu un nivel de trai, cât de cât, stabil, care să nu depindă de stat. Dar majoritatea covârșitoare a capitalului e în mâini străine, ei nu vor ceda atât de ușor...Nimeni nu îndrăznește să ceară măcar renegocierea redevențelor...Cum să ieșim din acest cerc vicios?

Avem nevoie de o economie a libertății care să înlocuiască  actualul model economic colonial.. Economia romanească nu creează decât hoție, șomaj și o inegalitate socială strigătoare la cer. Avem nevoie de o forță politică  capabilă să aducă o nouă viziune economică. Trebuie să punem din nou în discuție problema proprietății. Atâta timp cât mijloacele de producție, capitalul și resursele naturale sunt doar în câteva mâini, nu putem să schimbam nimic în România.  Trebuie să ne propunem instaurarea unei republici a micilor proprietari în care proprietatea productivă să fie larg răspândită. Până acum am avut socialism/comunism si neoliberalism sălbatic. Ambele au nevoie de sclavi ca să existe. Este timpul să instauram republica lucrătorilor-proprietari care funcționează cu oameni liberi și este creatoare de bunăstare și dreptate socială. Nu-i o utopie. Totul depinde de voința politică și trezvia populației.

Ziceați de sclavii de care are nevoie atât comunismul cât și neoliberalismul. E vorba despre sclavi fericiti?
Unii sclavi sunt fericiți, alții nefericiți - important este că tot sclavi rămân.

Vorbiți de republică. Cum rămâne cu Monarhia?
Nu văd ce șansă ar avea monarhia în România de azi.

Spuneați mai sus ca ne trebuie o altfel de economie. Dar cum se va schimba paradigma? Daca le spui oamenilor că există alternativă la salariul încasat de la patron, riști să te facă propagandist rus...Siteul Hotnews, dar nu numai, are numeroase asemenea articole, de "înfierare" a "dușmanilor poporului"..

Propaganda corporatist-globalistă va continua să latre. Ea va trebui însă neutralizata prin fapte concrete și adevăruri. Nu inventăm roata. Alternativa la salariu și vechilul corporatist există în întreaga lume. Iar acolo unde există, oamenii sunt prosperi și demni: Țara Bascilor, Mondragon, Emilia - Romagna. Modelul a existat și în România interbelică.

Cum vedeți faptul că majoritatea celor care au ieșit în stradă recent, adică tinerii între 21-30 de ani, îl vor pe Moise Guran (vedetă tv și promotor al corporatismului ) drept premier?

Eu m-am întâlnit în România cu mulți tineri și nici unul nu mi-a vorbit de Moise Guran. Majoritatea celor care au ieșit în stradă formează doar un segment al tineretului țării. Ei aparțin societății spectacolului. Pe mine mă interesează România profundă care nu se vede la televizor, dar este încă partea vie a poporului nostru.

Spuneți-ne, vă rugăm, cum percepe americanul de rând, America? Simte diferența între America lui Ronald Reagan, spre exemplu și America lui Obama, care defilează cu steagul LGBT în lume? 

Exista foarte multe Americi. Familia rămâne însă  baza societății americane, iar americanului de rând îi pasă prea puțin de politică. Mișcarea LGBT este o mișcare politică, nu afectează viața americanului de rând.Normalitatea și nu extremismul îl conduc pe american. Spre deosebire de România, SUA au instituții puternice nepolitizate care funcționează și în care cetățeanul găsește un sprijin real.

Americanii conservatori apar pe liste negre, in care sunt făcuți colaboratori ai Moscovei?

N-am auzit de liste negre cu conservatorii tradiționaliști. Ca peste tot în lume, ideologia dominantă în SUA este liberalismul, de dreapta (neoconservatorismul) sau de stânga. Intre cele două orientări ideologice diferențele sunt de nuanță, nu de esență. Tot ceea ce se opune liberalismului este contestat de mainstream-ul ideologic dar înflorește pe "margini". Energia creatoare a Americii nu este data de mainstream, ci de tot ceea ce se opune lui. Din păcate, românii judecă America prin prisma Departamentului de Stat și a produselor americane de divertisment.

Vă mulțumesc!