ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), Mădălina Turza (FOTO), a explicat în ce fel monitorizează statul român integrarea Sorinei în Statele Unite ale Americii, după ce micuța a fost luată din mijlocul familiei în care a crescut și dată spre adopție unui cuplu de peste Ocean.

Conform Mădălinei Turza, „monitorizarea” statului român se rezumă la primirea de poze și informații din partea autorităților americane. În aceste condiții, monitorizarea este o glumă, pentru că statul român nu poate obține informații nemijlocit asupra fetiței, ci este la discreția celeilalte părți.

„Sorina este în continuare monitorizată de noi și de partenerii noștri din Statele Unite, chiar săptămâna trecută am avut o întâlnire pe alte teme, inclusiv pe adopții, cu doamna consul a Ambasadei SUA la București, și am discutat inclusiv pe cazul Sorina, mi-a adus și poze în sensul acesta. Sorina este foarte bine, a fost integrată, începe școala, are prieteni, lunar asistenții sociali din SUA trimit spre Ambasadă fotografii și informații despre ea. Este foarte bine din punct de vedere al sănătății, a făcut progrese foarte mari în ceea ce privește limba engleză și din ceea ce am văzut, în pozele respective, este foarte fericită. Categoric este în regulă. Monitorizările post-adopție - avem o colaborare foarte bună cu autoritățile din Statele Unite - arată o integrare absolut lină a acestui copil și nu avem niciun fel de problemă pe cazul Sorina”, a precizat Mădălina Turza.

Aceasta a precizat principala problemă în cazul Sorina au reprezentat-o asistenții maternali, cei care au crescut-o pe fetiță. Niciun cuvânt despre neregulile găsite la DGASPC Mehedinți, despre care presa a relatat pe larg și care au menționate de Procurorul General Bogdan Licu în documente.

„Dincolo de scandalul cu procurorii și așa mai departe, care sunt din sfera Parchetului, problema cea mare e legată de asistentul maternal, care a încercat să blocheze procesul de adopție. Au existat în repetate rânduri declarații ale asistentului maternal că nu dorește să adopte acest copil, iar atunci când a apărut familia adoptatoare, așa cum fac mulți dintre ei (dintre asistenții maternali, n.r.), din păcate, a depus cerere de adopție tocmai pentru a bloca procesul de adopție. Mai mult decât atât, foarte grav mi se pare faptul că asistentul maternal a încercat manipularea emoțională a copilului”, a explicat pentru Agerpres șefa ANDPDCA.

În ultimul an, cu Sorina au apărut înregistrări de câteva zeci de secunde, pe care familia din America le-a trimis presei prietene pentru a demonstra integrarea fetiței.
 
Cazul Sorinei a stârnit o emoție, odată cu smulgerea fetiței de către un procuror și introducerea ei într-o mașină, pentru a fi luată din casa asistentului maternal în care a crescut. În urma mai multor procese, s-a stabilit ca Sorina să părăsească țara, în ciuda protestelor comunității din Baia de Aramă, orașul fetiței.
 
Maria Mădălina Turza, activistă pentru drepturile omului, mama unei fetițe cu sindrom Down, a fost numită de premierul Ludovic Orban în funcția de președinte cu rang de secretar de stat al Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții în noiembrie trecut.