ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul PNL Andreea Paul propune înființarea unui Barnevernet românesc, costumat în Avocatului Copilului.

Instituția ar trebui să investigheze plângerile depuse de copii sau de alte persoane privind încălcarea drepturilor minorilor, urmând ca proiectul să intre în dezbaterea Parlamentului.

Propunerea legislativă promovată de Andreea Paul prevede înființarea instituției Avocatul Copilului, ca autoritate publică autonomă. Avocatul ar urma să fie numit de Parlament pentru un mandat de 7 ani.

Avocatul Copilului poate fi o persoană care: (1) este cetățean român; (2) are studii superioare juridice cu o vechime echivalentă îndeplinirii condițiilor de numire a unui judecător la Curtea Constituțională; (3) posedă capacitatea deplină de a întreprinde acțiuni legale și se bucură de toate drepturile publice, (4) are o experiență recunoscută și de notorietate în munca desfășurată cu copiii sau în beneficiul acestora; (5) are un caracter integru și se evidențiază printr-o înaltă autoritate morală având în vedere valorile morale și sensibilitatea față de problemele sociale; (6) nu a fost condamnată printr-o sentința valabilă pentru o infracțiune deliberată.

În privința atribuțiilor, Avocatului Copilului ar urma să se ocupe cu promovarea și protejarea drepturilor copilului, monitorizarea respectării drepturilor copilului. Cea mai importantă atribuție constă însă în investigarea și soluționarea plângerilor individuale și de grup, făcute de către copii sau orice altă persoană care sesizează încălcări ale drepturilor copilului. În acest sens trebuie să citeze martori, să interogheze, să aibă acces la documente relevante, potrivit Mediafax.

El este obligat să prezinte un raport public anual și să promoveze Rezoluția nr. 54/1992 a Comisiei ONU a Drepturilor Omului, intitulată Principiile referitoare la statutul instituțiilor naționale („Principiile de la Paris”).

Andreea Paul Vass declara anul trecut că și-a programat nașterea într-o zi de weekend pentru a nu pierde o zi lucrătoare, dar apoi a revenit asupra afirmației.