Au ieșit oamenii în stradă pentru a protesta împotriva modificărilor aduse de Guvernul PSD Codului Penal și pentru adoptarea Legii Grațierii, considerând că prevederile acestor acte normative sunt periculoase pentru combaterea corupției.

Chiar dacă nu s-a pronunțat Curtea Constituțională, persistă impresia de nelegalitate asupra acestor acte normative, iar oamenii sunt revoltați.

Cu toate acestea, pe 18 mai 2016, adică acum mai puțin un an, Guvernul condus atunci de Dacian Cioloș a modificat Codul Penal și Codul de procedură Penală prin ordonanță de urgență, exact ca și guvernul Sorin Grindeanu, azi.

Prin acea ordonanță s-au modificat nu mai puțin de 13 articole din Codul Penal și alte 101 din Codul de Procedură Penală. 

Unele organizații ale societății civile dar și avocați au afirmat atunci că prin acele modificări se încalcă grav drepturi prevăzute în Constituția României.

APADOR - CH dădea ca exemplu de neconstituționalitate modificarea art. 153 din CPP prin abilitarea procurorului de a cere direct de la bănci, fără încuviințarea judecătorului, datele financiare ale unei persoane. Acest lucru nu a fost cerut în nicio decizie a Curții Constituționale și nici prin vreo directivă europeană ce trebuie implementată. Aceeași este, potrivit unui comunicat de la acea vreme al asociației, și situația abrogării alineatului 1 al art. 228 din CPP, care prevedea că după luarea măsurii arestării preventive, inculpatului i se aduc la cunoștință, de îndată, în limba pe care o înțelege, motivele pentru care s-a dispus măsura.

Avocatul de drept penal Marius Vicențiu Coltuc scrie pe blogul său că „noile modificări ale Codului penal și de procedură penală sunt neconstituționale”. Pe lângă cele de mai sus, el arată că și dispoziția din Ordonanța de urgență care conferă polițistului, ca organ de urmărire penală, puterea de a transforma o persoană în suspect, prevăzută în Art. II pct. 76, nu este constituțională.

Iar avocatul Tonel Pop spunea ceea ce afirmă și mulți alții, azi, despre ordonanțele lui Grindeanu. Declara el atunci că modificările nu se impuneau prin ordonanță de urgență, deoarece: 

„Se încalcă separația puterilor în stat uzurpându-se în acest fel atribuțiile legislative ale Parlamentului.

Urgența este folosită ca pretext pentru abordarea unor modificări privind alte teme și norme decât cele declarate neconstituționale sau ca nefiind armonizate cu directivele europene la care am aderat (neurgente)”. Sună cunoscut?

Criticii ordonanțelor au scris atunci că măsura luată de Guvernul Cioloș, fără niciun fel de consultare publică, era neconstituțională. 

Dar cu toate astea, nu a protestat nimeni. Poate pentru că, vorba avocatului Tonel Pop, „în cadrul ordonanței comentate creșterea de către Guvern a prerogativelor procurorului, în detrimentul subiecților procesuali și cu atât mai ciudat în detrimentul prerogativelor puterii judecătorului”.
 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews