Guvernul României va interveni pentru înlăturarea efectelor incendiului care a afectat Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț, județul Alba, a anunțat, marți, Guvernul României, prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, premierul Viorica Dăncilă a solicitat Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice ca, prin Compania Națională de Investiții, să înceapă lucrările de refacere a așezământului monahal imediat ce vor fi transmise evaluarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență și documentația tehnică necesară. 

Într-o primă etapă, se arată în comunicatul transmis de Guvern, prin lucrările efectuate, se vor lua toate masurile pentru punerea în siguranță a clădirii, urmând ca, ulterior, să continue proiectul de refacere a  Mănăstirii de la Râmeț și de înlăturare a efectelor incendiului. 

Conform sursei citate, mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” este în prezent beneficiar al unui proiect în valoare de 5,8 milioane de lei, finanțat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Compania Națională de Investiții, prin care se urmărește consolidarea Muzeului și clădirii paraclis din cadrul Ansamblului Mănăstirii Râmeț.

Cele două proiecte, respectiv cel de intervenție în regim de urgență pentru refacerea părților afectate de incendiu, și cel pentru consolidarea Muzeului și clădirii paraclis din cadrul Ansamblului Mănăstirii Râmeț, vor fi complementare.  

Reamintim că mănăstirea de la Râmeț a  fost afectată, la începutul lunii iulie, de un incendiu. Ulterior, Arhiepiscopul Irineu s-a întâlnit cu stareța așezământului, Stavrofora Apolinaria Barb, și cu monahiile obștei.
 
Totodată, Arhiepiscopia Alba Iuliei va sprijini financiar Mănăstirea Râmeț pentru refacerea clădirii afectate de incendiu.