ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Imobilele aflate în administrarea Serviciului Român de Informații au regim de obiective cu caracter militar, cu destinația cămine de garnizoană, însă ele pot fi puse la dispoziție, în vederea asigurării unor zone de carantină, în contextul epidemiei de coronavirus, se arată în răspunsul transmis de SRI, în exclusivitate, pentru ActiveNews.

SRI precizează că imobilele care făceau subiectul solicitării de presă ActiveNews, respectiv hoteluri, pensiuni, etc, au regim de obiective cu caracter militar.

„Imobilele referite se află în administrarea Serviciului Român de Informații și au regim de obiective cu caracter militar, cu destinația cămine de garnizoană, ele asigurând condițiile necesare pentru desfășurarea activităților specifice de pregătire profesională, instruire și recuperare a capacității de muncă, constituirea acestui drept de administrare realizându-se prin Hotărâre de Guvern, conform art. 867 alin. (1) din Codul Civil, iar modul de exercitare, potrivit  alin. (2), fiind supus controlului realizat de Guvern”, se arată în răspunsul SRI.

Însă, subliniază instituția mai sus menționată, în funcție de evoluția răspândirii pandemiei de coronavirus, aceste spații se pot transforma în zone de carantină.

„În situația în care evoluția răspândirii pe plan național a pandemiei de SARS-COV 2 o impune, în conformitate cu măsurile dispuse la nivelul Comitetului National pentru Situații Speciale de Urgență - CNSSU, spatiile cu destinația cămine de garnizoană aflate în administrarea Serviciului pot fi puse la dispoziție, cu respectare politicilor de securitate internă și acces, în vederea asigurării unor zone de carantină”, menționează SRI.  

În ceea ce privește numărul imobilelor aflate în administrarea SRI, în răspunsul primit se precizează că aceste informații sunt clasificate și sunt exceptate de la liberul acces la informațiile de interes public.

„Având în vedere statutul acestor imobile, potrivit dispozițiilor art. 7 din Hotărârea Guvernului nr. 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în Romania, raportate la dispozițiile Legii nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, datele referitoare la acestea sunt încadrate în categoria informațiilor clasificate, fiind astfel exceptate de la accesul liber al cetățenilor, conform art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public”, se precizează în răspunsul SRI.

Potrivit datelor oficiale, până luni, 23 martie, aproape 73.000 de persoane se aflau în izolare la domiciliu, iar 5.066 erau plasate în carantină. În ceea ce privește zonele de carantină, până acum au fost asigurate în clădiri aflate în administrarea statului, în hoteluri, etc.

Familia Regală a României a anunțat, recent, că pune la dispoziție, gratuit, 53 de spații de cazare individuale în unitățile hoteliere și vilele de pe domeniul Regal Peleș, pentru persoanele care vor fi nevoite să stea în carantină.

De asemenea, Biserica Ortodoxă Română a anunțat că pune la dispoziția autorităților mai multe spații de cazare în mănăstiri pentru a fi transformate în zone de carantină