ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce săptămâna trecută, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei, și ÎPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului,  au îndemnat public credincioșii la prezența la Referendumul pentru Căsătorie, acum alți trei episcopi ortodocși au făcut același lucru.

ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, a spus că Referendumul de pe 7 octombrie se desfășoară pentru viitorul creștinesc al poporului român.
 

„Luna viitoare, pe data de 7, se organizează un referendum. Și nu trebuie să-l legăm de politică. Ci să-l legăm de mărturisirea credinței noastre. Referendumul respectiv este pentru familia tradițională, pentru viitorul nostru creștinesc.

Fără să avem nicio reținere și nicio răutate împotriva nimănui. Nu avem nimic cu nimeni. Fiecare să trăiască așa cum îi dictează conștiința.

Dar cel ce are o credință mărturisitoare trebuie să meargă și să zică „da” pentru familia tradițională, pentru copilașii noștri, pentru viitorul nostru, pentru neamul nostru”, a îndemnat ierarhul ardelean, duminica trecută.

 
Pe aceeași lungime de undă s-a aflat și PS Macarie, Episcopul Europei de Nord. Într-un cuvânt publicat pe siteul episcopiei, acesta a afirmat că aceia care luptă împotriva desființării căsătoriei sunt „lucrători împotriva planului lui Dumnezeu pentru noi”.

El a îndemnat pe toți cei  „care prețuiesc ce este mai bun și mai înalt în om, să vină la referendum și să voteze pentru clarificarea definiției căsătoriei în Constituție”.
 
„Binaritatea genului și căsătoria sunt daruri ale lui Dumnezeu pentru noi, însă sunt și izvor de datorii sfinte. Cine se luptă să despartă și să desființeze această binaritate care constituie omul și această mare taină care este căsătoria, se face luptător împotriva planului lui Dumnezeu pentru noi. Desființând binaritatea genului și căsătoria, desființăm omul!

De aceea, cu dragoste și nădejde, îndemn pe toți cei care prețuiesc ce este mai bun și mai înalt în om, să vină la referendum și să voteze pentru clarificarea definiției căsătoriei în Constituție. Consider că avem această datorie sfântă de a ne prezenta și de a ne declara identitatea, de a ne mărturisi credința, de a ne exprima și apăra valorile. Prin acest vot nu apărăm ceva abstract! Apărăm însuși faptul de a fi om! Apărăm însăși putința de a fi om, prin zămislire și naștere! Apărăm copiii, salvându-le puritatea, inocența!

Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, socotesc că decizia privind organizarea referendumului s-a luat în zilele în care noi, în Biserică, cinstim Sfânta Cruce în mod deosebit. De aceea, consider nu doar că e o datorie sfântă pentru noi de a vota la referendum, ci și un mare test pentru noi, ca popor. Iată, ne aflăm înaintea Crucii lui Hristos. Ce vom face? Lua-vom, oare, Crucea Sa, pentru a urma drumul Evangheliei? Sau, (să nu fie, Doamne!) vom întoarce spatele Crucii Sale pentru a ne înhăma la jugul celui care dintru început a fost „ucigător de oameni”? (Ioan 8, 44). Ce răspundere uriașă avem față de moșii și strămoșii noștri, care s-au jertfit și au murit pentru noi, față de părinții care ne-au zămislit, născut și crescut, față de chipul lui Dumnezeu din noi înșine și din copiii noștri!

Îmi îndrept gândul bun și către tinerii noștri de pretutindeni. Dacă referendumul va fi organizat pe 7 octombrie, după cum s-a spus, atunci ziua votului va fi în Duminica Învierii tânărului din Nain. Tinerii noștri se află și ei în moment de cumpănă. Se află înaintea unei alegeri între o cultură a vieții, a afirmării și a jertfei față de celălalt și o cultură a morții, a negării și a folosirii celuilalt prin silnicie și manipulare. „Tinere, zic ție, scoală-te!”, răsună Cuvântul Vieții. Deschide-ți urechile, iubite tinere, și auzi-L pe Domnul care te cheamă și te ridică din moarte la viață!”, a sunat cuvântul Episcopului Macarie.
 
Aflat la Leeds, acolo unde a slujit la parohia din localitatea britanică, PS Ignatie, Episcopul Hușilor, a subliniat că participarea la Referendumul pentru Familie este o formă concretă de mărturisire publică a credinței.

„Avem deci ocazia, pe 7 octombrie, să mărturisim valorile în care credem, cu noblețe și cu foarte multă demnitate”, a spus Episcopul Hușilor.

În contextul referendumului, Preasfinția Sa a atras atenția că acesta este un moment când „la 100 de ani de la Unire, Dumnezeu ne cere să facem istorie”.

„Și putem face istorie mărturisind valorile în care credem: Familie, Biserică, Credință! Cine lipsește, înseamnă că împărtășește alte valori”, a spus Preasfinția Sa.

E posibil ca unii să te ironizeze, sau să deschizi o dezbatere căreia să nu îi poți face față, sau unii să-L batjocorească, iar tu preferi să adopți atitudinea omului tăcut, ca și cum nu crezi în Hristos.”