ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 2.04 17:12 Ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunțat duminică efectuarea unor acțiuni de prevenire și de informare în ceea ce privește jocul virtual „Balena Albastră” în școlile din Capitală, transmite Agerpres.

Ea a susținut că a discutat și cu primarul general, Gabriela Firea, marți urmând să aibă împreună o întâlnire într-o școală din București. Edilul Capitalei a anunțat de asemenea că va merge marți la o școală din Sectorul 6 pentru a discuta cu elevii și a atrage atenția asupra pericolelor acestui joc.

"Îi vom informa pe elevi că Internetul este extrem de plăcut, ne ajută să ne documentăm, să ne informăm, să explorăm chiar lumea, dar poate fi periculos atunci când accesăm astfel de jocuri. Vor fi și personalități extrem de îndrăgite de elevi și de copii — mă refer la sportivi, actori, cântăreți (...). Este un joc extrem de periculos, a devenit deja un fenomen din câte am discutat cu profesori, psihologi și specialiști în IT. La debutul acestui joc nimic nu pare a fi periculos, sau nimic nu induce ideea finalului. În schimb, iată că avem deja câteva cazuri în țară de copii care au fost puși în pericol din cauza acestui joc și nu cred că trebuie să așteptăm să se întâmple ceva rău în București pentru a acționa", a spus Firea, duminică.

ACTUALIZARE 1.04. 17:34 Senatorul liberal Cristian Chirteș a declarat sâmbătă, la Târgu Mureș, că jocul „Balena albastră” va fi supus atenției Comisiei parlamentare de control asupra activității Serviciului Român de Informații.
„SRI e singurul organism care poate să acționeze asupra lor - încă nu avem datele complete. Marți sau miercuri, în Comisia de control asupra activității SRI, probabil vom ridica și această problemă, pentru că SRI este singurul organism abilitat să controleze aceste atacuri cibernetice, acesta e rolul SRI, și dacă există vreo posibilitate să identifice modalitatea de propagare. Dar este o temă pe care probabil săptămâna viitoare o să încercăm să o ridicăm în comisie. Personal nu cunosc jocul”, a afirmat Cristian Chirteș, membru al Comisiei de control SRI, potrivit Agerpres.
 
Știrea inițială

 

Șase copii din județul Dâmbovița, care au fost descoperiți de polițiști că participau în mediul online la sinistrul joc „Balena Albastră”, au fost consiliați și li se supraveghează comportamentul, au anunțat surse din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Dâmbovița.


„Sunt șase copii, unii dintre ei au parcurs diverse etape ale jocului. Am descoperit, ca urmare a sesizării și ca urmare a unor informații deținute de polițiști. Copiii respectivi au fost consiliați de către polițiști și psihologul școlii și s-au luat măsuri pentru supravegherea comportamentului. De asemenea, derulăm campanii preventive de informare a elevilor și profesorilor cu privire la riscurile pe care le poate avea mediul virtual”, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al IPJ Dâmbovița, Alexandra Niculae.

La începutul săptămânii, un copil în vârstă de 11 ani dintr-o comună din Dâmbovița a fost găsit spânzurat în podul casei, anchetatorii luând în calcul ca băiatul să fi luat parte la jocul „Balena Albastră”.

„Este deschis un dosar penal, se continuă cercetările. Sunt date din anchetă și nu putem momentan să le facem publice”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Dâmbovița.

Polițiștii au ridicat cele două telefoane și calculatorul copilului, pentru a face o expertiză tehnică din care să rezulte dacă a jucat sau nu „Balena Albastră”.

La mijlocul lunii martie, cinci elevi ai unei școli din Iași au fost găsiți asfixiați după ce au participat la provocările jocului. Cele patru fetițe și un băiat își țineau respirația, iar alt copil le apăsa piepturile - aceasta fiind una dintre probele jocului. Copiii au fost transportați de urgență la spital.

Prin intermediul unui comunicat, Alianța Română de Prevenție a Suicidului (ARPS) și-a manifestat îngrijorarea față de ușurința cu care se propagă, în mediul virtual, în special în rândul tinerilor, mesaje care îndeamnă la un comportament suicidar.

Specialiștii în psihologie și psihiatrie din cadrul ARPS subliniază că „a subscrie la un fenomen de contagiune psihică nu reprezintă întotdeauna o opțiune personală”.

Psihologii sunt de părere că este nevoie de o informare corectă profesională și comunitară, cum ar fi discuții în școli, educarea profesorilor, consilierilor școlari, autorităților teritoriale (poliție, inspectorate șșolare, colegii psihologice etc).

De asemenea, recomandă părinților care se simt depășiți în astfel de situații să apeleze la consilieri sau psihologi.