ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 21:00 În urma știrii publicate de ActiveNews despre cazul copiilor Cameliei Smicală, Ministerul Afacerilor Externe a transmis un comunicat pe adresa redacției ActiveNews.

Iată comunicatul integral transmis de MAE:

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Ambasada României la Helsinki s-au implicat în mod prioritar în sprijinul cetățenei române în cauză, încă de la momentul sesizării cu privire la instituționalizarea celor doi copii minori ai acesteia.

Misiunea diplomatică română din capitala Finlandei a stabilit și menține o legătură permanentă cu cetățeana română în cauză, în favoarea căreia a întreprins multiple demersuri de asistență consulară, intervenind în repetate rânduri pe lângă serviciile locale de asistență socială și protecție a copiilor, autoritățile judiciare competente și Ministerul Afacerilor Externe finlandez.

Mama copiilor a beneficiat de asistența consulară constantă a misiunii diplomatice române de la Helsinki, prin prestarea unor servicii consulare, precum eliberarea unor certificate de naștere românești pentru cei doi copii născuți în Finlanda, prin realizarea unor intervenții la nivel diplomatic în sprijinul acesteia pe lângă Ministerul Afacerilor Externe finlandez, administrația regională și serviciile sociale implicate, prin prezența reprezentanților ambasadei la termenele de judecată din cadrul procedurilor judiciare în care a fost implicată cetățeana română, precum și prin consilierea sa cu privire la demersurile întreprinse pe lângă autoritățile finlandeze.

Misiunea diplomatică română din Finlanda se află în legătură permanentă cu persoana în cauză, care a fost primită de către ambasadorul României la Helsinki ori de câte ori a solicitat acest lucru. De asemenea, a fost primită în audiență, la sediul MAE, cu ocazia prezenței sale în România.  

Cazul respectiv a fost abordat de către conducerea Ministerului Afacerilor Externe, a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și de către Ambasada României la Helsinki, în cadrul discuțiilor oficiale, cu Ambasadorul Finlandei la București și cu alți demnitari finlandezi.

În cadrul demersurilor întreprinse, Ambasada României la Helsinki a solicitat date privind dosarul întocmit de serviciile sociale  finlandeze, care au dus la măsura instituționalizării celor doi minori, însă autoritățile finlandeze au precizat că, în conformitate cu legislația finlandeză, nu pot furniza astfel de informații, toate detaliile legate din dosar fiind confidențiale.

De asemenea, misiunea diplomatică română la Helsinki a solicitat inclusiv dreptul de a-i vizita pe cei doi minori. Solicitarea de vizită a consulului a fost respinsă însă de autoritățile finlandeze, care au invocat interesul superior al minorilor.

Totodată, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a transmis în luna iunie 2016 o solicitare de repatriere a celor doi copii, în vederea integrării în familia biologică extinsă din România prin încredințarea lor spre creștere și educare bunicilor materni. Solicitarea a fost înaintată pe cale oficială de Ambasada României la Helsinki către autoritățile finlandeze, care nu au dat curs însă acestei solicitări, prevalându-se de competența jurisdicțională exclusivă a instanțelor finlandeze, în conformitate cu normele de drept european în materie.

În context, se impune precizarea că, în conformitate cu reglementările comunitare direct aplicabile în toate statele membre UE (Regulamentul CE nr. 2201/2003), inclusiv în România și Finlanda, competența jurisdicțională în materie de exercitare a răspunderii părintești asupra unui minor aparține, ca regulă generală, instanțelor judecătorești din statul membru pe teritoriul căruia minorul își are reședința obișnuită la momentul sesizării justiției, în speță instanțelor finlandeze.

Cazul respectiv constituie obiectul unor proceduri judiciare aflate pe rolul instanțelor judecătorești din Finlanda. Decizia serviciului local de asistență socială, prin care s-a dispus instituționalizarea copiilor în anul 2016, a fost atacată de mamă în justiție.

La primul termen de judecată, în baza instrucțiunilor MAE, consulul Ambasadei României la Helsinki s-a deplasat la instanță, însă i-a fost refuzat accesul la ședința de judecată. Instanța a menținut decizia de instituționalizare a copiilor, motivând-o prin „interesul superior al copiilor”. Această hotărâre a fost atacată de mamă, procesul aflându-se în prezent pe rolul Curții Supreme Administrative a Finlandei.

Pe parcursul acestor proceduri judiciare, misiunea diplomatică a menținut o legătură permanentă, atât cu cetățeanul român, cât și cu avocatul ales al acesteia.

 

Pe lângă procedurile judiciare privind contestarea măsurii administrative de preluare a minorilor, autoritățile finlandeze au demarat o procedură penală împotriva cetățenei române, care a fost pusă sub acuzare pentru săvârșirea unor fapte penale. Tribunalul din Tampere a găsit-o vinovată de două capete de acuzare și a condamnat-o, cu suspendarea executării pedepsei. Decizia instanței nu este definitivă și va fi atacată la instanța de grad superior, iar efectele hotărârii primei instanțe se suspendă până la pronunțarea unei hotărâri definitive.

Ambasadorul României în Finlanda și consulul Ambasadei României la Helsinki au asistat la cele două termene ale procesului penal în cauză.

Precizăm că atât doamna Camelia Jalaskoski, cât și ambii minori rezultați din căsătoria încheiată în Finlanda dețin dublă cetățenie, română și finlandeză, și au domiciliul pe teritoriul Finlandei. Din perspectiva autorităților finlandeze, cetățenia efectivă atât a mamei, cât și a minorilor, este cea finlandeză, care prevalează în raport cu cetățenia română, aspect învederat constant de către partea finlandeză cu ocazia solicitărilor și demersurilor diplomatice și de asistență consulară ale Ambasadei României la Helsinki.

Pe de altă parte, în conformitate cu prevederile art. 5 lit. h) din Convenția de la Viena din 1963 cu privire la relațiile consulare, oficiile consulare pot apăra interesele propriilor cetățeni minori numai în limitele fixate de legile și regulamentele statului de reședință.

MAE și Ambasada României la Helsinki vor acorda în continuare întreaga asistență consulară posibilă în beneficiul cetățenei române.”

 Știre inițială

Zeci de persoane s-au adunat la Ambasada Finlandei la București, pentru a protesta față de modul în care este gestionat cazul Cameliei Smicală, ai cărei copii, Mihai și Maria, au fost reținuți de către autoritățile finlandeze. 

Într-un interviu acordat în EXCLUSIVITATE pentru ActiveNews, Victor Roncea, a vorbit despre cazul celor doi copii și despre soluțiile care ar trebui găsite pentru ca aceștia să se întoarcă la mama lor. 

 

George Alexander, Asociația pentru Protecția Copiilor și Familiei "George Alexander" și Victor Roncea, Asociația Civic Media - România, sunt autorii mesajului transmis și citit azi la adunarea de protest pentru eliberarea copiilor Cameliei Smicală de către statul finlandez.


Iată mesajul integral:

„Am ieșit în stradă pentru că NE PASĂ și SUFERIM pentru copiii noștri aflați în captivitate! Nu suntem un popor de dezrădăcinați, care a renunțat să-și mai apere fiii și fiicele! Nu suntem un popor care și-a pierdut orice demnitate!... Dacă am fost abandonați, noi nu ne abandonăm unii pe alții! Nu renunțăm la cei din sângele nostru niciodată! Am văzut cu toții cum românii sunt călcați de-a dreptul în picioare… Sesizând indiferența, nepăsarea, indolența și slăbiciunea celor care ne conduc, am ajuns să fim tratați drept cetățeni de rangul al doilea în toată Europa! Suntem discriminați, ni se iau copiii, suntem amenințați, ni se impune chiar și omerta, legea tăcerii!...

Cazul Cameliei Smicală este grotesc. Organele de represiune din Finlanda s-au năpustit, fără motive!, asupra unei Mame, încălcându-i drepturile fundamentale, luându-i copiii și aruncându-i în casele de copii, unde au fost și separați! În cel mai barbar mod cu putiință, i-au rupt pur și simplu coastele, au terorizat-o prin procese nesfârșite, au adus-o în pragul subzistenței prin amenzile uriașe inventate. Au supus-o sistematic, și pe ea și pe copiii săi, terorii psihice! Ce vină are Camelia Smicală?…

Ce vină au copiii ei, Mihai și Maria, care au fost despărțiți fără voia lor și aruncați în casele de copii? Ce vină au acești copii care au ajuns să fie tratați mai rău decât niște criminali? Iar, la sfârșit, fabricându-se dosare și încălcându-se orice principii umane, injustiția finlandeză i-a dat Cameliei și o pedeapsă cu închisoare! Aceasta este Europa?!, întrebăm… Aceasta este Europa libertăților în care vrem să trăim? Acesta este exemplul pe care, Finlanda, îl dăm în lume? Dar, care este reacția României, din păcate?!... NU lipsa de implicare a autorităților române de la cel mai înalt nivel, președintele țării și prim-ministrul, vor conduce la ceva bun! NU lașitatea și vorbele goale vor scoate acești copii din pușcării! Numai acțiunea FERMĂ a statului român și Demnitatea conducătorilor săi vor schimba imaginea strâmbă a României! LIBERTATEA și DREPTURILE CETĂȚENILOR ROMÂNI nu se negociează. Ele sunt INALIENABILE. La fel ca drepturile oricărui cetățean European! Nu am văzut până acum vreun ambasador trimis acasă pentru deserviciile pe care le creează cetățenilor români! Uneori, chiar în această țară! Uneori, mărșăluind pe tancuri rozalii... Nu am văzut relații rupte cu vreo țară care ne desconsideră, ne ignoră ba chiar ne și jignește!

Finlanda, care ne dădea chiar recent lecții de democrație și "anticorupție", încalcă în acest moment toate drepturile unor cetățeni români, minori, cât și cele ale mamei, cu toții aflați într-o situație disperată, fără ca statul român să reușească să-i vadă pe copii sau măcar să le vorbească, fără ca statul român să reușească să facă efectiv ceva. Criminalul dement Breivik are mai multe drepturi decât ei! Sunteți puși, îi întrebăm pe acești conducători, să apărați drepturile altora și să uitați de cetățenii români? Nimic nu este și nu poate fi mai presus decât viața unui om, a unui cetățean român. Nici contractele cu Puma, biete oase de ros, nici pretextul vreunei președinții viitoare, nici alte interese securistice. Nimic!

Avertizăm atât autoritățile străine care ne urmăresc, dar mai ales, autoritățile noastre, române, că valul de proteste se va întinde în întreaga lume dacă nu se va ajunge la o soluție! Vor fi nu numai proteste, dar se va organiza și alte genuri de manifestări... Nu ne determinați să uzăm de toate avantajele democrației și să replicăm printr-un război diplomatic fără precedent atât față de misiunile Finlandei în diverse zone ale globului cât și față de cele românești. Avem energie, avem experiență, avem imaginație.

Este mai bine pentru toți să ascultăm de glasul rațiunii… De aceea, CEREM:
1 - Eliberarea imediată și necondiționată a copiilor Smicală din casele de copii din Finlanda și repatrierea lor. Acțiune FERMĂ a statului român!
2 - Ajutor ferm din partea statului român în toate instituțiile internaționale pentru redobândirea celorlalți copii români, preluați abuziv de către autoritățile din diferite state. (Copiii Racolța/Barbu, Brădeanu, Hermina Gheorghe, Dina Stelica, etc., etc.)

3 - Ajutor ferm din partea statului român și stoparea imediată a executărilor silite a mamelor care se refugiază în propria țară din cauza abuzurilor comise împotriva lor în alte țări, și li se iau copiii! OPRIȚI MĂCELUL! OPRIȚI VÂNZAREA DE SUFLETE ROMÂNEȘTI! APĂRAȚI-LE DREPTURILE COPIILOR! APĂRAȚI-LE DREPTURILE CELOR DIN NEAM CU VOI! Așa să ne ajute Dumnezeu!”