ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat marți că rezultatele micro-biologice efectuate până în prezent, în legătură cu pacienții de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, nu reflectă corelația cu o posibilă toxiinfecție alimentară.

„Există rezultate. Am văzut aceste rezultate, și de la ANSVSA, și de la noi. Rezultatele micro-biologice nu reflectă corelația acestor rezultate cu o posibilă toxiinfecție alimentară, cel puțin din ce rezultate avem până în momentul de față. Adică, prezența unor bacterii care nu au semnificație atunci când sunt în număr mic, care se găsesc în mod obișnuit în aer, de exemplu... nu au semnificație deosebită. Mai așteptăm și alte rezultate și de la anatomopatologi, să vedem dacă putem să le coroborăm și să avem o posibilitate consolidată, împreună cu cei de la medicină legală”, a spus Rafila, în cadrul unei conferințe de presă, informează Agerpres.

Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară a transmis, luni, o serie de rezultate parțiale ale probelor din alimentele consumate de pacienții de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, unde au fost înregistrate trei decese, acestea neindicând prezența unor toxine sau a unor bacterii periculoase care ar fi putut cauza decesul bolnavilor.

Potrivit reprezentanților Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, datele au fost furnizate către Ministerul Sănătății care va corobora toate rezultatele, urmând să formuleze o concluzie în acest caz.

Trei pacienți care se aflau internați la Spitalul Murgeni au decedat, săptămâna trecută, iar altul a fost transportat în stare gravă la Spitalul Municipal de Urgență "Elena Beldiman" din Bârlad. Ulterior, mai mulți pacienți care prezentau simptome digestive au fost transportați la spitale din Vaslui, Bârlad și Iași. Bolnavii, alături de angajați a unității sanitare, ar fi consumat, în cursul zilei de marți, alimente pe bază de pește, furnizate de o mănăstire din zonă, potrivit unei informări făcute de Direcția de Sănătate Publică Vaslui către Ministerul Sănătății. De asemenea, bolnavii au consumat la masa de seară conserve de pește achiziționate de reprezentanții spitalului de la un comerciant din municipiul Bârlad. Au fost prelevate probe microbiologice, probe de aliment și probe de apă, deoarece autoritățile au luat în calcul inclusiv faptul că sursa de alimentare cu apă a spitalului din Murgeni ar putea fi contaminată.

Niciunul dintre cei care locuiesc în mănăstire nu au avut de suferit

Potrivit ziarului Vremea Noua, preotul și măicuțele de la Florești nu mai vor să vorbească. Niciunul dintre cei care locuiesc în mănăstire nu au avut de suferit, deși au mâncat și ei din mâncarea gătită pentru pomana de la spital. S-a speculat că vasele cu care s-a cărat mâncarea au fost fost contaminate cu o otravă, dar iată că primele analize făcute, teoria se infirmă. Au încercat să facă o ultimă faptă creștinească și anume, să îi îngroape pe cei trei pacienți care au murit, fiindcă aparținătorii nu au venit să îi ridice de la morgă, însă managerul spitalului Murgeni, Ionel Carp, și-a asumat această responsabilitate și vrea să îi înmormânteze la Murgeni. Le-a transmis preoților de la Florești un pomelnic cu toți bolnavii din spital și i-a rugat pe viețuitorii mănăstirii să se roage pentru cei răposați, dar și pentru cei rămași în viață.