ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, a subliniat importanța ortodoxiei în viața și cultura poporului român.

„Taina neamului românesc este sfântă, deoarece creștinismul a sfințit mintea și cultura neamului nostru”, a afirmat ierarhul precizând că „avem datoria morală de a păstra acest tezaur care face parte din tezaurul universal al omenirii”, a spus el în cadrul unei conferințe desfășurate joi la Timișoara.

Ierarhul ortodox a spus că „identitatea națională se păstrează prin cultură, aceasta fiind ogorul în care cresc florile unui neam” și atenționat că „dacă nu vom reactiva izvoarele culturii românești, riscăm să devenim doar o populație care trăiește într-o regiune din Sud-Estul Europei”, adică să ne pierdem unicitatea.

„Oricât s-a sfâșiat din această unică ie românească, spațiul cultural nu a putut fi distrus, cel puțin până acum, când vedem că efectele globalizării sunt mai puternice decât anumite bătălii”, a continuat el.

Prelegerea ierarhului, dedicată Anului omagial, a avut loc în Galeria de Artă veche bisericească de la subsolul Catedralei Mitropolitane.

Cuvântul a avut ca titlu „Țăranul român în dialog cu cerul” și a făcut parte din conferințele prepascale cu tema: „Satul românesc, vatră de credință strămoșească și identitate națională”.

La eveniment au fost prezenți preoți consilieri, profesori, academicieni, artiști plastici, studenți teologi, monahii și mulți credincioși.

Conferințele prepascale fac parte din seria de manifestări dedicate anului 2019, declarat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române drept Anul omagial al satului românesc și Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești.