ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica Ortodoxă Română a fost prezentă la Moscova, cu ocazia împlinirii a 1.000 de ani de la moartea Prințului Vladimir, cel care a creștinat poporul rus. Acesta a fost canonizat de Biserica Rusă, fiind considerat "întocmai cu Apostolii".

Din partea Bisericii Ortodoxe Române, la ceremonii a fost prezent ÎPS Nifon, Mitropolitul Târgoviștei. Acesta a acordat un interviu pentru agenția rusească "Blagovest Info", informează siteul Lonews.ro.

Între altele, jurnaliștii ruși l-au întrebat pe ierarhul român despre situația din Basarabia(Republica Moldova), acolo unde există o dispută între Biserica Ortodoxă Română și cea Rusă.

"Cele doua Biserici ale noastre, română și rusă, poarta discutii pe această temă. Există o comisie bilaterală și, sperăm, vom gasi o soluție care sa fie potrivita ambelor părți, în viitorul apropiat. Esential ramane ca, în ciuda unor dezacorduri, Bisericile noastre sa-si mențina comuniunea canonică și euharistică deplină", a spus ÎPS Nifon.

Mitropolitul Târgoviștei a spus că Biserica este îngrijorată de secularism și de ideologiile care au apărut în societate.

"Suntem foarte preocupati privind provocările societății de astăzi la adresa moralitatii tradiționale. Secularismul, materialismul și alte "ism-uri" sunt o amenințare reală la adresa instituția familiei, a vieții societății. Este dificil sa lupti împotriva acestor tendințe, dar este posibil. Și trebuie să o facem, suntem obligați să aparam valorile creștine. În caz contrar, vom pierde mult. Luptăm la nivelul inter-creștin, acționand în mod concertat cu heterodocșii care împărtășesc pozițiile noastre tradiționale", a mai spus el.

ÎPS Nifon a mai afirmat că Sfântul Vladimir, cel care i-a creștinat pe ruși, este foarte popular în România.

"Printul Vladimir este cu adevărat egal al Apostolilor. Și este foarte important ca mulți oameni sa-i cunoasca pe sfinții ortodocși care au stat la baza creștinarii lor. România a fost convertita la Hristos, putin diferit. Nu știm data exactă la care s-au fondat primele comunități creștine pe teritoriul nostru, dar tradiția relatează că ele au apărut cu mult timp în urmă, după misiunea Sfântului Apostol Andrei, Intaiul Chemat, pe teritoriul actual al României, care a fost provincie romană, Dacia. Eu pot asigura că Printul Vladimir este foarte venerat în țara noastră, acesta fiind unul dintre sfinții nostri preferati", a spus el.