Părintele Ghedeon de la Colciu, cel mai bătrân monah român aghiorit, a plecat la Domnul miercuri, 1 mai 2019, la vârsta de 94 de ani, informează Basilica, citând blogul Sfântul Munte Athos.
 
Părintele Ghedeon a trecut, în tinerețe, prin iadul temnițelor comuniste, supraviețuind infamului Experiment Pitești, cel care s-a ocupat cu reeducarea sa fiind chiar Eugen Țurcanu.

După temniță, a reușit să facă doi de Teologie la București, dar autoritățile l-au exclus după ce a fost declarat „dușman al poporului”.

Peste ani de zile, soția lui va reuși să ajungă în Israel și mai apoi în Grecia, unde, după grele peripeții, a izbutit să ceară azil politic la Ambasada americană. Doi ani mai târziu, mulțumită lui Ronald Reagan – care l’a inclus pe o listă cu șaptesprezece nume (altfel România nu primea clauza națiunii celei mai favorizate!) – reușea să ajungă, împreună cu fiul său, în America. Se întâmpla asta în 1982. După alți opt ani petrecuți dincolo de ocean, va pleca, cu gând să vadă Ierusalimul, Sinaiul, Egiptul, Londra, Parisul și… Grădina Maicii Domnului, acolo unde a și rămas.

Părintele Ghedeon a mers în Sfântul Munte mai întâi la mănăstirea rusească a Sfântului Pantelimon. După oarecare timp, l-a sfătuit părintele Gavriil de la Russikon, că mai bine este pentru el a merge la chilia părintelui Spiridon, deasupra Xiropotamului. A făcut ascultare și s’a dus. Iar părintele Spiridon cercetându-l, l-a trimis la părintele Ioan de la Colciu.

De fapt îl îndrumase către avva Ioan Guțu, la chilia Sfântului Ioan Botezătorul de la Colciu dar, neștiind drumul, el a călătorit cu întrebarea și a nimerit la cealaltă vestită chilie, a Sfântului Gheorghe. 

Părintele Ghedeon a fost înmormântat joi, după rânduiala athonită.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews