ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Părintele Ghedeon de la Colciu, cel mai bătrân monah român aghiorit, a plecat la Domnul miercuri, 1 mai 2019, la vârsta de 94 de ani, informează Basilica, citând blogul Sfântul Munte Athos.
 
Părintele Ghedeon a trecut, în tinerețe, prin iadul temnițelor comuniste, supraviețuind infamului Experiment Pitești, cel care s-a ocupat cu reeducarea sa fiind chiar Eugen Țurcanu.

După temniță, a reușit să facă doi de Teologie la București, dar autoritățile l-au exclus după ce a fost declarat „dușman al poporului”.

Peste ani de zile, soția lui va reuși să ajungă în Israel și mai apoi în Grecia, unde, după grele peripeții, a izbutit să ceară azil politic la Ambasada americană. Doi ani mai târziu, mulțumită lui Ronald Reagan – care l’a inclus pe o listă cu șaptesprezece nume (altfel România nu primea clauza națiunii celei mai favorizate!) – reușea să ajungă, împreună cu fiul său, în America. Se întâmpla asta în 1982. După alți opt ani petrecuți dincolo de ocean, va pleca, cu gând să vadă Ierusalimul, Sinaiul, Egiptul, Londra, Parisul și… Grădina Maicii Domnului, acolo unde a și rămas.

Părintele Ghedeon a mers în Sfântul Munte mai întâi la mănăstirea rusească a Sfântului Pantelimon. După oarecare timp, l-a sfătuit părintele Gavriil de la Russikon, că mai bine este pentru el a merge la chilia părintelui Spiridon, deasupra Xiropotamului. A făcut ascultare și s’a dus. Iar părintele Spiridon cercetându-l, l-a trimis la părintele Ioan de la Colciu.

De fapt îl îndrumase către avva Ioan Guțu, la chilia Sfântului Ioan Botezătorul de la Colciu dar, neștiind drumul, el a călătorit cu întrebarea și a nimerit la cealaltă vestită chilie, a Sfântului Gheorghe. 

Părintele Ghedeon a fost înmormântat joi, după rânduiala athonită.