ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În perioada 10-11 aprilie, Parlamentul European a găzduit evenimentul ExpoRomânia Bruxelles, organizat la inițiativa Asociației Internaționale a Întreprinderilor Creative, în contextul președinției României la Consililul Uniunii Europene.

La eveniment au fost prezenți europarlamentari, reprezentanți ai Ambasadei României și ai Institului Cultural Român din Bruxelles, Inaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, cât și un numeros public român și belgian.

Expoziția de pictură a marelui Horia Bernea, vernisată de teologul Costion Nicolescu, expoziția de străvechi costume tradiționale din colecția muzeografului Marius Matei, expunerea despre Vlad Țepeș a istoricului Vasile Lupașc, expoziția de fotografie "Personalități românești" prezentată de Asociația Românilor din Belgia, expoziția de carte a Institului Cultural Român din Bruxelles, conferințele, dansurile și cântecele tradiționale, concertul la nai și pian susținut de artiștii Raluca Pătuleanu și Pavlov Deian, cât și concertul grupului psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale din București care a încheiat evenimentul, au fost tot atâtea momente care au încântat și emoționat, și care au adus sau readus în atenția publicului valori culturale românești de o incontestabilă frumusețe.

Proiect de identitate națională, ExpoRomânia Bruxelles a avut ca obiectiv promovarea imaginii României în Europa în contextul președinției României la Consiliul Uniunii Europene și descoperirea sau redescoperirea valorilor comune ale culturii românești și ale celorlalte culturi europene.
 
În cadrul evenimentului a avut loc și concertul grupului psaltic Tronos, despre care ActiveNews a relatat aici.
 
În acest context, părintele profesor Patriciu Vlaicu, a vorbit pentru Televiziunea Română despre rolul valorilor creștine în Europa. Acesta se întreba, aproape profetic având în vedere incendiul de la Catedrala Notre Dame de luni 17 aprilie, dacă se mai poate vorbi de Europa în lipsa acestor simboluri religioase.

„Și-n Parlamentul European e o Românie acum, și la propriu și la figurat. La propriu pentru că Dumnezeu a așezat o mulțime de români care sunt prezenți în toate departamentele în care rânduiala Uniunii Europene se pune în mișcare. E foarte interesat cum creștini, oameni cu valori creștini, sunt în fruntea unor sectoare de mare importanță din Uniunea Europeană. Pe de altă parte, în această instituție se așează viitorul nostru și al copiilor noștri. Iar viitorul nostru nu poate fi fără să ne cunoaștem rădăcinile. Dacă scoatem din Europa rădăcinile creștine, ce mai rămâne? Dacă demolăm din Europa catedralele, simbolurile religioase creștine, ce mai rămâne? Putem vorbi de o Europă fără creștinism? Nu cred că putem și de-aceea ne bucurăm că Europa ne primește, că putem discuta cu oameni  care lucrează aici, care se bucură de prezența și identitatea noastră”, a spus Pr. Patriciu pentru emisiunea Universul Credinței de la TVR.

Prezent la eveniment, ÎPS Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale, a spus că satul românesc și valorile naționale au primit o oarecare recunoaștere în cadrul Parlamentului European. 

„Horia Bernea îmbină spiritualitatea românească, ortodoxă, cu satul românesc, cu memoria satului românesc, tocmai o temă pe care biserica noastră anul acesta vrea să o pună în valoare, pentru a reveni la valorile societății noastre românești, care iată, astăzi, primește o oarecare pecete de recunoaștere din partea Parlamentului European”, a declarat ierarhul pentru emisiunea Universul Credinței.

La rândul său, jurnalistul și juristul Silviu Andrei Vlădăreanu a propus o temă de gândire celor prezenți: o declarație a obligațiilor omului, cele ce revin odată cu drepturile sale.

„Parlamentul European este un simbol al libertății de exprimare. Știm toți că Europa este pe construită pe Declarația Universală a Drepturilor Omului. Ca jurist știu că drepturile au obligații corelative. Acestea nu le-am regăsit într-o astfel de declarație. Ce-ar fi să ne gândim la o declarație a obligațiilor omului? Obligațiile lui față de Dumnezeu și față de semeni. E o temă de gândire, poate acesta e locul de unde ar trebui să pornească o astfel de temă”, a afirmat jurnalistul.